Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Český hospodský servíroval Němcům pangase jako bílého lososa

aktualizováno 
Jak chaoticky vede svůj život, tak to vypadá i v jeho hospodě v Pupplinger Au, dalo by se říci o českém hospodském, který žije na úpatí Alp kousek od Mnichova už sedmnáct let. Není to důvod, proč mu ubývají hosté, a on si proto na pomoc pozval Zdeňka Pohlreicha?

Šéf se do Bavorska těší, je to podle něj kraj dobrého jídla, dobrého piva a super lidí. Navíc je okolí podniku Romana Schmolla součástí turisticky zajímavé přírodní rezervace. Jak si zrovna tam vede v pohostinství Roman Schmoll, který uprchl před třiceti lety před komunisty původně do Rakouska?  

Od té doby za sebou zanechal na své cestě životem několik žen a čtyři děti, páté čeká s teprve třiadvacetiletou Němkou, která se i s těhotenským bříškem v hospodě ohání víc než on. Evidentně si dobře uvědomuje, že úspěch podniku záleží jen na nich.  

Zato Roman vypadá, že ho budoucnost moc netrápí a bere svoji hospodu U Dobráčka víceméně jako zábavu: vykračuje si po podniku ve vyšívaných bavorských kraťasech, podle nálady vaří i obsluhuje. Chaos v kuchyni ani nepořádek kolem podniku neřeší, zato během pracovního dne běžně zvládne vypít dvě lahvinky vína; problém v tom ale nevidí.

V kuchyni U Dobráčka si to dělají moc jednoduché

Fotogalerie

Do podniku mu chodí česká komunita z okolí na různé národní akce a zabijačky. Aby si udržel stálé hosty, láká je na slevové kupony z novin a dává každý druhý oběd zdarma. Němci se mu do podniku hrnou hlavně na levného pangase: argumentují tím, že vyjde levněji než doma a navíc si svoji vlastní kuchyň nezasmradí rybinou.

Jenže byli by čistotní Němci tak nadšeni, kdyby viděli, jaké poměry panují v kuchyni této hospody, oblíbené jen proto, že je levná? Zdeněk Pohlreich je přesvědčen, že by to majitel s kuchařem uměli udělat "lepší a čistší a je jen otázka, proč to nedělají". Proč například v květnu vaří v nejbohatší německé zemi mraženou zeleninu, to je Pohlreichovi nepochopitelné.

Sabrina, Romanova těhotná německá přítelkyně, má o pracovitosti svého partnera jasno: "Podívejte se na něj, celý den jen sedí u vína a takhle je to pořád." Když jí Pohlreich vysvětlí, jaká technologická nekázeň panuje v kuchyni při skladování masa (proč je to důležité, čtěte například zde) a jak by se to krásné maso dalo s trochou snahy lépe využít i prodat, dostává se Sabrina do varu. Nelíbí se jí, že zatímco se jim Zdeněk snaží pomoci, její přítel to ignoruje.

"Je ti jedenapadesát, kolik nových startů chceš ještě absolvovat?" ptá se vážně Zdeněk o čtyři roky mladšího vrstevníka Romana, který před realitou zavírá oči a vůbec si nepřipouští, že by mohl zkrachovat, i když tomu mnohé napovídá.

A tak mu kolega Zdeněk na světelné tabuli předvede, jak by to vypadalo, kdyby se na ní objevilo nekompromisní sdělení "K pronájmu". "Ty seš takový velký mimino, sympatický, energický, utržený od řetězu, za čas přijdeš o hospodu, o svoji další ženu a zůstaneš tady s kuchařem, kamarádem z mokrý čtvrti, vylitým jak váza," promlouvá šéf do duše kolegovi. Chce ho motivovat, aby přestal být pro lidi adresou, kde se mohou "lacině nažrat", ale stal se místem, kde se fajnově najedí. 

Než vydělávat uboze, nebylo by lepší podnik zavřít?

Veškeré sympatie k Romanovi jsou ale pryč, jakmile se zrovna v přítomnosti štábu a kamer odkryje jeho letitá praxe, o které nic netuší ani jeho přítelkyně. Když se přijdou najíst stálí hosté, mentálně retardovaní lidé, kteří do Romanova podniku chodí už deset let, dostávají místo objednaného lososa levnějšího pangase.

Pohlreich
Pohlreich

Sabrina i Pohlreich jsou v šoku a Roman se ještě obhajuje, že "těm" to je jedno, protože to nepoznají a on vydělá. "Když uděláš takovouhle věc, jak asi řešíš ostatní věci?" zděsí se Zdeněk Pohlreich. "Tohle můžeš udělat za války někde ve stanu, ale ne v podniku," zlobí se Romanova otřesená partnerka.

Zdeněk se ale překoná a zůstává, aby hospodě pomohl, i když ho Roman lidsky zklamal. Na zátěžový večer nechá připravit "pečenou lambádu" – jehněčí kolínko se špenátem a knedlíkem. Jehněčí s výborným sosem hosty nadchne. A Zdeněk se na jejich chutě rozhodne zaútočit i odlehčenými jídly moderní gastronomie.

Sezonním šlágrem jsou plnění smrži, úžasná májová houba, ale taky chřest a  čerstvé krevety. "Hezký, jednoduchý, už jsme zapomněli takhle vařit," pase se Roman očima nad novým obsahem talířů. "Tak si zase vzpomeň, vole!" vyzve ho šéf. "Vrátíme se zase k našemu řemeslu," slibuje Roman a je celý naměkko. Přinese ale "šéfova mise" do podniku U Dobráčka výraznou změnu k lepšímu?

Jak svérázný podnik českého krajana v malebném Bavorsku dopadne, se dozvíte v dalším premiérovém dílu pořadu Ano, šéfe! v pondělí večer na televizi Prima family. 

Autor:




Nejčtenější

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.