Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Český hospodský servíroval Němcům pangase jako bílého lososa

aktualizováno 
Jak chaoticky vede svůj život, tak to vypadá i v jeho hospodě v Pupplinger Au, dalo by se říci o českém hospodském, který žije na úpatí Alp kousek od Mnichova už sedmnáct let. Není to důvod, proč mu ubývají hosté, a on si proto na pomoc pozval Zdeňka Pohlreicha?

Šéf se do Bavorska těší, je to podle něj kraj dobrého jídla, dobrého piva a super lidí. Navíc je okolí podniku Romana Schmolla součástí turisticky zajímavé přírodní rezervace. Jak si zrovna tam vede v pohostinství Roman Schmoll, který uprchl před třiceti lety před komunisty původně do Rakouska?  

Od té doby za sebou zanechal na své cestě životem několik žen a čtyři děti, páté čeká s teprve třiadvacetiletou Němkou, která se i s těhotenským bříškem v hospodě ohání víc než on. Evidentně si dobře uvědomuje, že úspěch podniku záleží jen na nich.  

Zato Roman vypadá, že ho budoucnost moc netrápí a bere svoji hospodu U Dobráčka víceméně jako zábavu: vykračuje si po podniku ve vyšívaných bavorských kraťasech, podle nálady vaří i obsluhuje. Chaos v kuchyni ani nepořádek kolem podniku neřeší, zato během pracovního dne běžně zvládne vypít dvě lahvinky vína; problém v tom ale nevidí.

V kuchyni U Dobráčka si to dělají moc jednoduché

Fotogalerie

Do podniku mu chodí česká komunita z okolí na různé národní akce a zabijačky. Aby si udržel stálé hosty, láká je na slevové kupony z novin a dává každý druhý oběd zdarma. Němci se mu do podniku hrnou hlavně na levného pangase: argumentují tím, že vyjde levněji než doma a navíc si svoji vlastní kuchyň nezasmradí rybinou.

Jenže byli by čistotní Němci tak nadšeni, kdyby viděli, jaké poměry panují v kuchyni této hospody, oblíbené jen proto, že je levná? Zdeněk Pohlreich je přesvědčen, že by to majitel s kuchařem uměli udělat "lepší a čistší a je jen otázka, proč to nedělají". Proč například v květnu vaří v nejbohatší německé zemi mraženou zeleninu, to je Pohlreichovi nepochopitelné.

Sabrina, Romanova těhotná německá přítelkyně, má o pracovitosti svého partnera jasno: "Podívejte se na něj, celý den jen sedí u vína a takhle je to pořád." Když jí Pohlreich vysvětlí, jaká technologická nekázeň panuje v kuchyni při skladování masa (proč je to důležité, čtěte například zde) a jak by se to krásné maso dalo s trochou snahy lépe využít i prodat, dostává se Sabrina do varu. Nelíbí se jí, že zatímco se jim Zdeněk snaží pomoci, její přítel to ignoruje.

"Je ti jedenapadesát, kolik nových startů chceš ještě absolvovat?" ptá se vážně Zdeněk o čtyři roky mladšího vrstevníka Romana, který před realitou zavírá oči a vůbec si nepřipouští, že by mohl zkrachovat, i když tomu mnohé napovídá.

A tak mu kolega Zdeněk na světelné tabuli předvede, jak by to vypadalo, kdyby se na ní objevilo nekompromisní sdělení "K pronájmu". "Ty seš takový velký mimino, sympatický, energický, utržený od řetězu, za čas přijdeš o hospodu, o svoji další ženu a zůstaneš tady s kuchařem, kamarádem z mokrý čtvrti, vylitým jak váza," promlouvá šéf do duše kolegovi. Chce ho motivovat, aby přestal být pro lidi adresou, kde se mohou "lacině nažrat", ale stal se místem, kde se fajnově najedí. 

Než vydělávat uboze, nebylo by lepší podnik zavřít?

Veškeré sympatie k Romanovi jsou ale pryč, jakmile se zrovna v přítomnosti štábu a kamer odkryje jeho letitá praxe, o které nic netuší ani jeho přítelkyně. Když se přijdou najíst stálí hosté, mentálně retardovaní lidé, kteří do Romanova podniku chodí už deset let, dostávají místo objednaného lososa levnějšího pangase.

Roky klamaní hosté přestanou k Romanovi po deseti letech chodit.
Stálé hosty by ani ve snu nenapadlo, že dostávají něco jiného, než si objednali.

Sabrina i Pohlreich jsou v šoku a Roman se ještě obhajuje, že "těm" to je jedno, protože to nepoznají a on vydělá. "Když uděláš takovouhle věc, jak asi řešíš ostatní věci?" zděsí se Zdeněk Pohlreich. "Tohle můžeš udělat za války někde ve stanu, ale ne v podniku," zlobí se Romanova otřesená partnerka.

Zdeněk se ale překoná a zůstává, aby hospodě pomohl, i když ho Roman lidsky zklamal. Na zátěžový večer nechá připravit "pečenou lambádu" – jehněčí kolínko se špenátem a knedlíkem. Jehněčí s výborným sosem hosty nadchne. A Zdeněk se na jejich chutě rozhodne zaútočit i odlehčenými jídly moderní gastronomie.

Sezonním šlágrem jsou plnění smrži, úžasná májová houba, ale taky chřest a  čerstvé krevety. "Hezký, jednoduchý, už jsme zapomněli takhle vařit," pase se Roman očima nad novým obsahem talířů. "Tak si zase vzpomeň, vole!" vyzve ho šéf. "Vrátíme se zase k našemu řemeslu," slibuje Roman a je celý naměkko. Přinese ale "šéfova mise" do podniku U Dobráčka výraznou změnu k lepšímu?

Jak svérázný podnik českého krajana v malebném Bavorsku dopadne, se dozvíte v dalším premiérovém dílu pořadu Ano, šéfe! v pondělí večer na televizi Prima family. 

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.