Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Populární přezdívky hub

  9:00aktualizováno  9:00
Mluva českých a moravských houbařů je velmi pestrá - stejně jako u jiných houbařských národů (Slováků, Poláků či Ukrajinců).

Rozdílnost názvů hub je velice bohatá | foto: shutterstock.com

Čím častěji se houba vyskytuje, tím má více názvů. Když houbař najde pěkný hřib smrkový, může se stát, že řekne: To je nádherný smrkáč, smrkouš, jehličák, bělouš, slaďák, medák, pravák, zapák či gampl. 

. Pestré názvy hub

1. hřib smrkový - smrkáč, smrkouš, zapák, gampl

2. hřib žlučník - žličák, hořčák

3. hřib hnědý - pančák, suchohřib

4. stroček kyjovitý - kozí cicek

5. hřib dubový - dubák, kamenáč

Jednak tu jsou profesionální mykologové, kteří houby třídí do skupin a pojmenovávají je latinskými názvy, jednak běžní houbaři - ale i oni by se nějakým způsobem měli shodnout na tom, o jakých houbách si spolu povídají, aby nedocházelo k omylům.

Pokud by mělo být úplně jasno, museli bychom se striktně držet latiny. To by ale čtenářské články, reportáže, rozhovory a novinářské útvary všeobecně ztratily na čtivosti. Málokdo by věděl, o jaké houbě je řeč.
Představte si, kdyby se řeklo: Našli jsme košík babek, janků, sucháčů a kuřátek. K tomu by musely následovat čtyři řádky spisovných, latinských názvů.
sph
Dubák, doubáček, kamenáč, říbek, pravák, banar. Zní vám ta jména povědomě? Tyto krásné lidové názvy byly přiřazeny králi listnatých lesů hřibu dubovému.

Hřib žlučník se nazývá žlučák, hořčák nebo žiďák, hřib hnědý zase pančák, slaďák, suchohřib či panský hřib, stroček kyjovitý na Frenštátsku dokonce kozí cicek!
Autoři:




Nejčtenější

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.