Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Poslední den na pečení vánočky. Takto ji pletla žena Zdeňka Štěpánka

aktualizováno 
Foodblogerka iDNES.cz Anička Grosmanová vyhrabala z rodinné kuchařky recept, který její babička získala od famózního herce Zdeňka Štěpánka. Jeho oblíbenou vánočku mu připravovala jeho žena Soňa. U Grosmanů se od té doby s úspěchem peče každý rok.

"Děláme ji každý rok a moc nám všem chutná. Pletení vánočky ze čtyř pramenů sice není snadné, ale s trochou praxe ji zvládne každý. Příprava těsta je docela běžná věc, šlo mi hlavně o to, abych těm, kdo zatím váhají, ukázala stylem krok za krokem v obrázkovém návodu, jak postupovat," vysvětluje Anička.

Fotogalerie

Vlastně je to v jejím blogu mírným úkrokem stranou. Mezi blogery iDNES.cz zasvítila její hvězda v okamžiku, kdy oznámila své rozhodnutí, "převařit" celou kuchařku Sandtnerové, což obnáší zhruba 1 500 receptů (viz předchozí článek).

Zatím je u receptu 215. Je zajímavé sledovat reakce diskutujících. Mladá hezká vysokoškolačka, která evidentně umí vařit, za sebou táhne chvost nadšených chlapů. A pak že už neexistují klasické hodnoty.

Půvab jejího blogu ale nespočívá jen v kombinaci hezké tváře s kusem žvance. Grosmanová většinou zasadí recept a jeho popis do souvislostí, popíše příležitost (někdy i vtipně), při které ho užila.

Ale hlavně se nebojí napsat, s jakými nástrahami při vaření bojovala a jak z nich vybruslila. To je moment, který v klasických kuchařkách nenajdete. Vede tak člověka, který pokrm vaří poprvé, za ruku a upozorňuje na nebezpečná úskalí.

Budete potřebovat

300 g hladké mouky = 12 vrchovatých lžic, 100 g moučkového cukru = 4 vrchovaté lžíce, 100 g másla, 60 g kvasnic = 1,5 kostky droždí, vanilkový cukr, 1 žloutek + 1 vejce, 90 ml mléka, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, 75 g mandlí, 50 g rozinek, plátkové mandle na posypání, plus 1 vejce na potření.

Pojďme na těsto

"Z droždí, části cukru, mouky a mléka si připravte kvásek, za 10–15 minut by měl být vzešlý. Utřete si žloutek, jedno vejce, máslo a cukr. Poté přidejte zbylou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec přilévejte mléko podle potřeby," stručně popisuje Grosmanová. Ale upozorňuje: "Každá mouka trochu jinak saje."

Podle receptu vyrobte těsto.

Podle receptu vyrobte těsto.

Zpracujte na pomoučeném vále.

Zpracujte na pomoučeném vále.

Nakrájejte na devět částí.

Nakrájejte na devět částí.

Udělejte kouličky: čtysři velké, tři menší a dvě nejmenší.

Udělejte kouličky: čtyři velké, tři menší a dvě nejmenší.

Vše prohněťte v míse, pak na vále. Hotovo je, když se těsto nelepí na vál a je hezky pružné.

Rozinky a mandle

Rozinky a mandle můžete zapracovat rovnou do těsta nebo vkládat mezi jednotlivé prameny. Pokud si je dáte rovnou do těsta, počítejte ale s obtížnějším pletením.

Těsto bude kynout asi čtyři hodiny. Pak ho vyklopte na pomoučený vál a opět hnětením zpracujte. Rozřezejte na devět dílů. Výsledkem by měly být čtyři větší kuličky, tři menší a dvě ještě menší. Z kuliček vyválejte prameny, které spletete (viz obrazový návod). Hotovou vánočku nechte ještě půl hodiny na teplém místě kynout a potřete ji před pečením rozšlehaným vejcem.

Nezapomeňte ji také zajistit špejlemi. Dvě vpíchněte do těla vánočky horizontálně, aby se nerozpletla, další dvě špejle patří svisle na konce vánočky (viz video).

Vánočku můžete posypat plátkovými nebo sekanými mandlemi. Pečte na 180 °C asi tři čtvrtě hodiny. Do spodní části trouby dejte hrnek s vodou. Odpařující se voda zvláčňuje těsto.

Pletení vánočky

Tato fáze je složitá, asi jako když jste pletli svetr podle návodu z Burdy. "Když budete péct čtyři vánočky za sebou, už vám to ani nepřijde," tvrdí Grosmanová. Tak to naschvál vyzkoušejte.

Pusťte si video, kde to předvádí Anička doma v kuchyni. Je to možná srozumitelnější než obrazový průvodce.

Koule vyválejte do pramenů.

Koule vyválejte do pramenů.

Poslední prameny budou tenčí a delší.

Poslední prameny budou tenčí a delší.

Směry překládání jsou popisovány z pohledu kuchaře, který stojí naproti fotografovi.

Začněte čtyřmi prameny, udělejte dvě

Začněte čtyřmi prameny, udělejte dvě "ixka".

Z pohledu kuchtíka: pravý střed podložte přes levý.

Z pohledu kuchtíka: levý střed podložte přes pravý.

Pravý kraj přeložte přes pravý střed.

Pravý kraj přeložte přes pravý střed.

Levý okraj opět podvlečte pod levým středem.

Levý okraj opět podvlečte pod levým středem.

Pravý okrajpřehněte přes pravý střed a podvlékněte pod vláknem, které je

Pravý okraj přehněte přes pravý střed a podvlékněte pod vláknem, které je vlastně levým středem, i když na minulém snímku byla "zařazeno" doprava.

Stejným způsobem postupujte až do konce.

Stejným způsobem postupujte až do konce.

Konec stiskněte a podehněte.

Konec stiskněte a podehněte.

Vánočku si otočte a pracujte směrem ke druhé straně.

Vánočku si otočte a pracujte směrem ke druhé straně.

Postupujete stejným způsobem jako v první části.

Postupujete stejným způsobem jako v první části.

Takto vypadá první patro.

Takto vypadá první patro.

Druhé patro bude ze tří pramenů. Nejdříve vyrobte takovýto

Druhé patro bude ze tří pramenů. Nejdříve vyrobte takovýto "uzel".

Pletete jakobyste vyráběli cop.

Pletete jakobyste vyráběli cop.

Hotové druhé patro.

Hotové druhé patro.

Pro třetí patro se jen spletou dva prameny.

Pro třetí patro se jen spletou dva prameny.

Do základny si udělejte rýhu.

Do základny si udělejte rýhu.

Potřete ji bílkem, aby se obě patra pěkně spojila.

Potřete ji bílkem, aby se obě patra pěkně spojila.

Nakonec přidáme třetí patro. Konce podehneme pod základnu.

Nakonec přidáme třetí patro. Konce podehneme pod základnu.

Autoři:




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.