Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

  0:14aktualizováno  0:14
Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Nakládání zelí je malý obřad, který stojí za to se naučit. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení dělá z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu. Bakterie mléčného kvašení jsou v zelných listech běžně přítomné a v kysaném zelí ho bývá víc než v některých jogurtech.

Co potřebujete na základní kysané zelí? Připravte si podle jednoduchého obrazového návodu 5 kg čerstvého nakrouhaného zelí, 2 cibule nakrájené na malé kousky, vrchovatou lžíci kmínu a 3 lžíce soli.

Fotogalerie

Zelí pak natlačte do kameninové nádoby tak silně, aby leželo ve vlastní šťávě. Zakryjte zelnými listy a koprem, který dodá vůni, zatěžkejte prkénkem a nechte 3 až 4 týdny v chladu proležet. Zelí zkvasí. Můžete je pak přendat do sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Alternativní postup na nakládání zelí přímo do zavařovacích sklenic najdete zde.

Na zelí s křenem to chce trochu jiný postup: 5 kg nakrouhaného zelí, 1 kg cibule, 200 ml nastrouhaného křenu a 50 g soli prostě promíchejte a dvě hodiny nechte uležet. Pak svařte 1,5 litru vody, litr octa, 1 sáček nakládacího koření Deko a 750 g krupicového cukru. Vychladlý nálev promíchejte s 250 ml rostlinného oleje a nalijte na zelí, promíchejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Jezte hned nebo sterilujte 20 minut při 90 °C.

Další tipy na zpracování zelí najdete v aktuálním říjnovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autor:




Nejčtenější

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.