Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

  0:14aktualizováno  0:14
Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Nakládání zelí je malý obřad, který stojí za to se naučit. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení dělá z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu. Bakterie mléčného kvašení jsou v zelných listech běžně přítomné a v kysaném zelí ho bývá víc než v některých jogurtech.

Co potřebujete na základní kysané zelí? Připravte si podle jednoduchého obrazového návodu 5 kg čerstvého nakrouhaného zelí, 2 cibule nakrájené na malé kousky, vrchovatou lžíci kmínu a 3 lžíce soli.

Fotogalerie

Zelí pak natlačte do kameninové nádoby tak silně, aby leželo ve vlastní šťávě. Zakryjte zelnými listy a koprem, který dodá vůni, zatěžkejte prkénkem a nechte 3 až 4 týdny v chladu proležet. Zelí zkvasí. Můžete je pak přendat do sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Alternativní postup na nakládání zelí přímo do zavařovacích sklenic najdete zde.

Na zelí s křenem to chce trochu jiný postup: 5 kg nakrouhaného zelí, 1 kg cibule, 200 ml nastrouhaného křenu a 50 g soli prostě promíchejte a dvě hodiny nechte uležet. Pak svařte 1,5 litru vody, litr octa, 1 sáček nakládacího koření Deko a 750 g krupicového cukru. Vychladlý nálev promíchejte s 250 ml rostlinného oleje a nalijte na zelí, promíchejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Jezte hned nebo sterilujte 20 minut při 90 °C.

Další tipy na zpracování zelí najdete v aktuálním říjnovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autor:




Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.