Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

  0:14aktualizováno  0:14
Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Nakládání zelí je malý obřad, který stojí za to se naučit. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení dělá z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu. Bakterie mléčného kvašení jsou v zelných listech běžně přítomné a v kysaném zelí ho bývá víc než v některých jogurtech.

Co potřebujete na základní kysané zelí? Připravte si podle jednoduchého obrazového návodu 5 kg čerstvého nakrouhaného zelí, 2 cibule nakrájené na malé kousky, vrchovatou lžíci kmínu a 3 lžíce soli.

Fotogalerie

Zelí pak natlačte do kameninové nádoby tak silně, aby leželo ve vlastní šťávě. Zakryjte zelnými listy a koprem, který dodá vůni, zatěžkejte prkénkem a nechte 3 až 4 týdny v chladu proležet. Zelí zkvasí. Můžete je pak přendat do sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Alternativní postup na nakládání zelí přímo do zavařovacích sklenic najdete zde.

Na zelí s křenem to chce trochu jiný postup: 5 kg nakrouhaného zelí, 1 kg cibule, 200 ml nastrouhaného křenu a 50 g soli prostě promíchejte a dvě hodiny nechte uležet. Pak svařte 1,5 litru vody, litr octa, 1 sáček nakládacího koření Deko a 750 g krupicového cukru. Vychladlý nálev promíchejte s 250 ml rostlinného oleje a nalijte na zelí, promíchejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Jezte hned nebo sterilujte 20 minut při 90 °C.

Další tipy na zpracování zelí najdete v aktuálním říjnovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autor:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.