Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

aktualizováno 
Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to také, ale je třeba si uvědomit, že tradiční postupy často znamenají více práce a času.

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte i s recepty našich babiček. | foto: Lidskasila.cz

Tipy na úklid

„Naše babičky měly na úklid podstatně více času, zpravidla se věnovaly jen domácnosti. V domácnostech navíc nebyly dnešní moderní povrchy, jejichž výrobci ve svých doporučeních nutí nás spotřebitele nakupovat prostředky na každý povrch jiný, zpravidla chemického složení. Jenže i tato chemická čistidla mají své meze. Proto nezapomeňte jednou za čas místo chemie použít obyčejnou teplou vodu, která dokáže povrchy opět rozzářit,“ doporučuje Marie Zamazalová, která je školitelkou dam na úklid ve společnosti Lidská síla.

Podle průzkumu společnosti má navíc 68 procent českých domácnosti doma takzvané lapače prachu, což jsou police osazené ozdobami a nebo památečním nádobím, které se použije jen několikrát za rok, včetně vánočních svátků. I o ně je třeba se postarat.

1.Začněte odpady

Než začnete skutečně uklízet, vyřešte fundament fungování celé domácnosti. Tedy odpady. Jde o to, že až budete ve velkém vařit vánoční menu, nebudete mít čas se zabývat tím, zda vám správně odtéká voda z dřezu.

Tady dobře pomůže klasická metoda, kdy do výlevky nasypete půl hrníčku jedné sody, zalijete trochou octa, počkáte čtvrt hodinky a zalijete vřelou vodou. Udělá to službu stejně jako chemický prostředek na bázi louhu typu Krtek a spol. Jen za zlomek nákladů.

2.Mastný prach v kuchyni

Velkým problémem při úklidu kuchyně je mastný prach na horních skříňkách kuchyňské linky. Nedá se to umýt, je to lepkavé a mikrovlákno, které použijete k této práci, můžete rovnou vyhodit.

Na toto nám pomůže opravdu jen chemie a to silný odmašťovač. Dá to hodně práce, je však možné se této práci vyhnout. Použijme taktiku babiček. Na horní skříňky natáhneme jakýkoli papír (např. pečicí). Mastný prach sedá na papír, který můžeme kdykoli vyměnit.

3.Bělicí účinek sody

Jedlá soda má bělící účinek, pomůže vám vybělit všechna zašlá místa, včetně černých skvrn vystupující jako následek plísně. Ty ale neničí, bují dál, plíseň se nedá vyčistit. Je třeba odstranit její příčinu a tou je hromadění vlhkosti neboli zatékání.

Soda má i další úžasné vlastnosti. Například hrnky od čaje s usazeninami jimi lehce vyčistíte. Stejně vyčistíte i zašlé sklenice.

4.Ocet jako zdroj síly a svěžesti

Vodní kámen usazený ve varné konvici odstraníme převařením octové vody. Následně je třeba konvici vypláchnout čistou vodou.

Stejně tak se ocet doporučuje jako desinfekční prostředek pro lednice. Než začnete s vánočním vařením, najděte si chvilku a vystěhujte lednici a vytřete octem. Až do ní budete „ládovat“ rybí polévku nebo bramborový salát, uchráníte se nežádoucích pachů z jídel, které jste skladovali dříve.

Jako protipachový čistič se také doporučuje na talířek nasypat trochu jedlé sody. Poslouží stejně jako specializované přípravky z drogerie.

5.Na okna alpu

Na mytí oken můžete použít roztok teplé vody a alpy jako čistého alkoholu.

6.Na žvýkačku sprej na pohmožděniny

Velkým oříškem je žvýkačka na sedačce. Zajdeme do lékárny, koupíme sprej na pohmožděniny, je to silně chladicí suchý přípravek, kterým žvýkačku zmrazíte a následně vydrolíte. Kalhoty můžete strčit do mrazáku.

7.Na stříbro zubní pastou

Ať už používáte stříbrný servis a jiné věci nebo je necháváte vystavené ve vitríně, tak jako tak vám postupně začnou černat. Není však třeba kupovat speciální přípravky. Stříbro se ideálně čistí obyčejnou zubní pastou a vatovým tamponem nebo hadříkem. Veškeré černající stopy ze stříbra zmizí.

8.Na zrcadlo ocet nebo čaj

Zrcadlo se bude lesknout, když ho přetřete octovou vodou. Také můžete vyzkoušet přetřít zrcadlo vyždímaným hadříkem namočeném ve vychladlém slabém čaji. Nechte zaschnout a pak vyleštěte.

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.