Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to také, ale je třeba si uvědomit, že tradiční postupy často znamenají více práce a času.

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte i s recepty našich babiček. | foto: Lidskasila.cz

Tipy na úklid

„Naše babičky měly na úklid podstatně více času, zpravidla se věnovaly jen domácnosti. V domácnostech navíc nebyly dnešní moderní povrchy, jejichž výrobci ve svých doporučeních nutí nás spotřebitele nakupovat prostředky na každý povrch jiný, zpravidla chemického složení. Jenže i tato chemická čistidla mají své meze. Proto nezapomeňte jednou za čas místo chemie použít obyčejnou teplou vodu, která dokáže povrchy opět rozzářit,“ doporučuje Marie Zamazalová, která je školitelkou dam na úklid ve společnosti Lidská síla.

Podle průzkumu společnosti má navíc 68 procent českých domácnosti doma takzvané lapače prachu, což jsou police osazené ozdobami a nebo památečním nádobím, které se použije jen několikrát za rok, včetně vánočních svátků. I o ně je třeba se postarat.

1. Začněte odpady

Než začnete skutečně uklízet, vyřešte fundament fungování celé domácnosti. Tedy odpady. Jde o to, že až budete ve velkém vařit vánoční menu, nebudete mít čas se zabývat tím, zda vám správně odtéká voda z dřezu.

Tady dobře pomůže klasická metoda, kdy do výlevky nasypete půl hrníčku jedné sody, zalijete trochou octa, počkáte čtvrt hodinky a zalijete vřelou vodou. Udělá to službu stejně jako chemický prostředek na bázi louhu typu Krtek a spol. Jen za zlomek nákladů.

2. Mastný prach v kuchyni

Velkým problémem při úklidu kuchyně je mastný prach na horních skříňkách kuchyňské linky. Nedá se to umýt, je to lepkavé a mikrovlákno, které použijete k této práci, můžete rovnou vyhodit.

Na toto nám pomůže opravdu jen chemie a to silný odmašťovač. Dá to hodně práce, je však možné se této práci vyhnout. Použijme taktiku babiček. Na horní skříňky natáhneme jakýkoli papír (např. pečicí). Mastný prach sedá na papír, který můžeme kdykoli vyměnit.

3. Bělicí účinek sody

Jedlá soda má bělící účinek, pomůže vám vybělit všechna zašlá místa, včetně černých skvrn vystupující jako následek plísně. Ty ale neničí, bují dál, plíseň se nedá vyčistit. Je třeba odstranit její příčinu a tou je hromadění vlhkosti neboli zatékání.

Soda má i další úžasné vlastnosti. Například hrnky od čaje s usazeninami jimi lehce vyčistíte. Stejně vyčistíte i zašlé sklenice.

4. Ocet jako zdroj síly a svěžesti

Vodní kámen usazený ve varné konvici odstraníme převařením octové vody. Následně je třeba konvici vypláchnout čistou vodou.

Stejně tak se ocet doporučuje jako desinfekční prostředek pro lednice. Než začnete s vánočním vařením, najděte si chvilku a vystěhujte lednici a vytřete octem. Až do ní budete „ládovat“ rybí polévku nebo bramborový salát, uchráníte se nežádoucích pachů z jídel, které jste skladovali dříve.

Jako protipachový čistič se také doporučuje na talířek nasypat trochu jedlé sody. Poslouží stejně jako specializované přípravky z drogerie.

5. Na okna alpu

Na mytí oken můžete použít roztok teplé vody a alpy jako čistého alkoholu.

6. Na žvýkačku sprej na pohmožděniny

Velkým oříškem je žvýkačka na sedačce. Zajdeme do lékárny, koupíme sprej na pohmožděniny, je to silně chladicí suchý přípravek, kterým žvýkačku zmrazíte a následně vydrolíte. Kalhoty můžete strčit do mrazáku.

7. Na stříbro zubní pastou

Ať už používáte stříbrný servis a jiné věci nebo je necháváte vystavené ve vitríně, tak jako tak vám postupně začnou černat. Není však třeba kupovat speciální přípravky. Stříbro se ideálně čistí obyčejnou zubní pastou a vatovým tamponem nebo hadříkem. Veškeré černající stopy ze stříbra zmizí.

8. Na zrcadlo ocet nebo čaj

Zrcadlo se bude lesknout, když ho přetřete octovou vodou. Také můžete vyzkoušet přetřít zrcadlo vyždímaným hadříkem namočeném ve vychladlém slabém čaji. Nechte zaschnout a pak vyleštěte.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025