Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dvacet tipů, jak využít v domácnosti jedlou sodu. V kuchyni i koupelně

  0:07aktualizováno  0:07
Jedlá soda je cenově dostupná a přitom natolik všestranná, že je věčná škoda, pokud ji v domácnosti dostatečně nevyužíváte. Za pár korun můžete mít účinného pomocníka v kuchyni i koupelně. Inspirujte se.

Jedlou sodu lze využít při vaření, pečení, úklidu i jako kosmetický prostředek. Jen vědět jak. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

1. Máte-li suchou pleť, oplachujte si obličej teplou vodou, do které jste přidali  lžičku jedlé sody.
2. Přidáte-li si 100 g jedlé sody do koupele, budete mít jemnější pleť a zmírníte bolest nohou.
3. Jestli se vám potí nohy, nasypte si trochu jedlé sody do bot.
4. Vlhká soda zmírňuje bolest a pálení po štípnutí hmyzem a po šlehnutí kopřivy.
5. S ucpanou výlevkou si poradí šálek jedlé sody, pokud ho následuje ještě šálek horkého octa a poté litr vroucí vody.

Podívejte se na návod, jak si s přídavkem jedlé sody vyrobit domácí zubní pastu (článek najdete zde):

6. Jak se zbavit zápachu v ledničce? Nechte v ní několik dní stát talířek se zhruba 50g hromádkou sody.
7. Zelená zelenina, například hrách, fazolky, brokolice nebo špenát, si udrží intenzivnější barvu, když do vody na vaření přisypete trochu jedlé sody.
8. Čaj i káva budou zvlášť voňavé, přidáte-li špetku jedlé sody do šálku.
9. Jednou týdně ponořte na noc zubní kartáčky do roztoku vody se sodou, vydezinfikují se.
10. Jedlá soda změkčí naložené maso.
11. Poslouží jako náhrada droždí a prášku do pečiva. (Recept na medovník, který využívá kypřících účinků jedlé sody najdete zde.)
12. Odstraní pach z ryb na rukou.
13. Do prostředku na mytí nádobí přidejte dvě lžíce jedlé sody, nádobí dostane pěkný lesk.
14. Nasypejte trochu sody na špinavý sporák, kuchyňskou desku či do mikrovlnky, snáze je umyjete. (Více info a další tipy na úklid kuchyně zde.)
15. Soda čistí i připálené hrnce; 5 lžic sody povařte ve vodě a nechte odstát.

S pomocí sody vyčistíte i pračku, podívejte se (další praktické tipy na úklid koupelny najdete v předchozím článku zde):

16. Jednou za měsíc nasypte do nádržky WC půl balíčku jedlé sody, nechte celou noc působit a ráno spláchněte.
17. Bílým práškem - jedlou sodou - vyleštíte stříbrné a zlaté šperky, mramor, očazené cihly z krbu i zahradní gril.
18. Půl šálku jedlé sody přidané do pracího prášku vám vybělí prádlo.
19. Soda likviduje plevel mezi prasklinami v chodnících. (Další rady, jak se ho zbavit, najdete například zde.)
20. Umí udržovat zásaditou vodu v bazénu.

Autoři:




Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Další z rubriky

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.