Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Plátky syrových ryb jako největší delikatesa. A je navařeno bez vaření

aktualizováno 
Naše postupně budované japonské menu tentokrát obohatíme o otsukuri. Kdo není kovaný v japonštině, těžko si něco konkrétního představí, nicméně šéfkuchař a sushimistr Marek Hora uklidňuje, že je to jen vznešenější název pro sashimi, neboli plátky syrových ryb.

Bez skutečně kvalitních a čerstvých syrových ryb se japonská kuchyně neobejde. A pracovat s nimi umí, takže si opravdu pochutnáte. 

Na otsukuri budete konkrétně potřebovat kvalitní kousek masa z lososa, tuňáka a sépie, ze zeleniny opět bílou ředkev, ředkvičku a exotické japonské přísady jako je šokově zamražené čerstvé wasabi, kaviár z létající ryby (v tomto případě ochucený citronem) a japonskou bylinku shiso, která se chuťově pohybuje někde mezi mátou a kopřivou. Pro ty ale budete muset zamířit do speciálního obchodu. 

Postup přípravy krok za krokem

Vezměte do ruky špalík očištěné, omyté a oloupané bílé ředkve a dlouhým ostrým nožem ji v podstatě jakoby dál loupejte, takže z ní odkrajujete dlouhý tenký plátek.

Fotogalerie

Nejlépe a nejnázorněji je to vidět na videu, Marek Hora už to umí i poslepu. Několik takových plátků si pak poskládejte na sebe a pokrájejte je na nudličky tenké téměř jako vlasové nudle. 

Přendejte si bílé nudličky do misky, následuje procedura jejich promývání pod tekoucí studenou vodou. „Účel to má jednoduchý. Čistá tekoucí voda totiž ředkev zbaví typického zápachu a dodá jí svěžest,“ vysvětluje Hora s tím, že to chce trpělivost. Toto proplachování by správně mělo trvat celých pět až deset minut.

Nakonec si nakrájejte ryby: špalíčky lososa a tuňáka jednoduše nakrájejte na zhruba půl centimetru silné plátky, sépii na tenké proužky. A můžete servírovat.

Na vhodnou mělkou mističku nejprve narovnejte jakési hnízdečko z bílých nudliček ředkve, o něj opřete lísteček bylinky shiso. Přidejte dva plátky tuňáka a opět smoteček ředkve, ke které přidejte dva plátky lososa. K třetímu bílému hnízdečku pak přijde sépie, kterou Marek Hora přizdobil kaviárem z létající ryby. Pak ještě přidejte kolečko ředkvičky s kouskem čerstvého wasabi a další chod možného vánočního menu po japonsku je na světě (více zde).

    

Autor:




Nejčtenější

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

"Zázračná" varaní samice Aranka, která Zoo Praha přinášela jednu snůšku mladých...
Zasloužilá varaní matka ze Zoo Praha Aranka uhynula. Zemřela stářím

Populární samice varana komodského Aranka uhynula. Proslavila se jako nejúspěšnější matka mnoha mláďat (mimo Indonésii), na přelomu roku 2016 a 2017 se v zoo...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Další z rubriky

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Hlavnímu kuchaři žižkovské hospody U Kaštanů Pohlreich předvede, jak to má v...
Kuchař musí být motor restaurace, drsně odhaluje Pohlreich v Next Door

Hospoda U Kaštanů je sice pražská, ale stojí na naprosto šíleném místě. Na území nikoho na rozhraní Prahy 3 a Prahy 9, u frekventované čtyřproudé silnice....  celý článek

Funkční retro mlýnek v akci
Vyzkoušeli jsme padesát let starý ruční mlýnek na kávu. A stále dobře mele

Do redakce se nám dostal památeční kousek. Vyzkoušeli jsme, jak mele starý mlýnek Instanbul, který je překvapivě stále funkční. Ukázal, že klasické ruční...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.