Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Plátky syrových ryb jako největší delikatesa. A je navařeno bez vaření

aktualizováno 
Naše postupně budované japonské menu tentokrát obohatíme o otsukuri. Kdo není kovaný v japonštině, těžko si něco konkrétního představí, nicméně šéfkuchař a sushimistr Marek Hora uklidňuje, že je to jen vznešenější název pro sashimi, neboli plátky syrových ryb.

Bez skutečně kvalitních a čerstvých syrových ryb se japonská kuchyně neobejde. A pracovat s nimi umí, takže si opravdu pochutnáte. 

Na otsukuri budete konkrétně potřebovat kvalitní kousek masa z lososa, tuňáka a sépie, ze zeleniny opět bílou ředkev, ředkvičku a exotické japonské přísady jako je šokově zamražené čerstvé wasabi, kaviár z létající ryby (v tomto případě ochucený citronem) a japonskou bylinku shiso, která se chuťově pohybuje někde mezi mátou a kopřivou. Pro ty ale budete muset zamířit do speciálního obchodu. 

Postup přípravy krok za krokem

Vezměte do ruky špalík očištěné, omyté a oloupané bílé ředkve a dlouhým ostrým nožem ji v podstatě jakoby dál loupejte, takže z ní odkrajujete dlouhý tenký plátek.

Fotogalerie

Nejlépe a nejnázorněji je to vidět na videu, Marek Hora už to umí i poslepu. Několik takových plátků si pak poskládejte na sebe a pokrájejte je na nudličky tenké téměř jako vlasové nudle. 

Přendejte si bílé nudličky do misky, následuje procedura jejich promývání pod tekoucí studenou vodou. „Účel to má jednoduchý. Čistá tekoucí voda totiž ředkev zbaví typického zápachu a dodá jí svěžest,“ vysvětluje Hora s tím, že to chce trpělivost. Toto proplachování by správně mělo trvat celých pět až deset minut.

Nakonec si nakrájejte ryby: špalíčky lososa a tuňáka jednoduše nakrájejte na zhruba půl centimetru silné plátky, sépii na tenké proužky. A můžete servírovat.

Na vhodnou mělkou mističku nejprve narovnejte jakési hnízdečko z bílých nudliček ředkve, o něj opřete lísteček bylinky shiso. Přidejte dva plátky tuňáka a opět smoteček ředkve, ke které přidejte dva plátky lososa. K třetímu bílému hnízdečku pak přijde sépie, kterou Marek Hora přizdobil kaviárem z létající ryby. Pak ještě přidejte kolečko ředkvičky s kouskem čerstvého wasabi a další chod možného vánočního menu po japonsku je na světě (více zde).

    

Autor:




Nejčtenější

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.