Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vajíčka připravíte v mikrovlnce i bez výbuchu. Zkuste naše tipy

aktualizováno 
Vejce natvrdo či naměkko, míchaná vajíčka nebo volské oko připravíte i v mikrovlnce. Základem úspěchu je nastavení nízkého výkonu, jinak vám vejce exploduje. Případně vajíčko nejprve rozklepněte do speciální nádobky.

Slepičí vajíčko vložené do zapnuté mikrovlnky se vám s největší pravděpodobností rozprskne uprostřed trouby. Vyčistit ji nebude nic příjemného, ale zvládnete to. Můžete přitom použít triky z našeho předchozího článku Brutálně špinavou mikrovlnku vyčistí pomeranč s citrónem. Mnohem hůř dopadnete, když uděláte to samé se pštrosím vejcem, jak dokázali v britské TV show Brainiac (viz naše úvodní video). Jednoznačný závěr zní: nezkoušejte to a raději se nechte vést naším návodem.

Proč vejce v mikrovlnce exploduje?

Fyzikální zákony fungují neúprosně a jejich nerespektování se vám může vymstít právě při zdánlivě neškodné přípravě vajíčka v mikrovlnce. Kapalina ve vajíčku se teplem mění v páru, která zvětšuje svůj objem. Skořápka nevydrží tlak a exploduje. Pak vás čeká v lepším případě dlouhé čištění mikrovlnky, v horším malování či rekonstrukce kuchyně.

Natvrdo či naměkko třemi způsoby

Obyčejné slepičí vajíčko ale v mikrovlnce uvaříte naměkko i natvrdo úplně stejně jako ve vodě, liší se jenom doba vaření. A můžete si vybrat ze tří způsobů, jak na to.

Způsob č. 1

K uvaření naměkko rozklepněte vejce do vymazaného šálku a párátkem propíchněte žloutek. Díky tomu se nebude vzduch rozpínat tak, aby se vejce rozprsklo. Zakryjte šálek poklopem a v mikrovlnce vařte minutu na poloviční výkon, pak nechte další minutu v teple trouby. Chcete-li vajíčka natvrdo, povařte je tři minuty.

Způsob č. 2

Zní trochu děsivě, protože vejce necháte normálně ve skořápce. Dejte je do hlubší misky, kterou dolijte vodou tak, aby v ní byla vajíčka úplně ponořená! Na poloviční výkon vařte čtyři minuty, pak vejce opláchněte pod studenou vodou.

Způsob č. 3

Pokud si netroufáte na předchozí způsoby vaření, zkuste speciální kalíšek připomínající velké vejce, určený pro přípravu vajec naměkko či natvrdo. Do něj vyklepnete celé vajíčko, zacvaknete poklop a vaříte půl minuty. Kalíšek pořídíte například u Tescomy (Microline, 2 ks za 59 Kč), na malvik.cz (Momma Egg za 115 Kč) nebo v zásilkovém obchodě Orion (4 ks za 299 Kč).

V kalíšku připravíte vajíčka naměkko, natvrdo i míchaná vejce
Pánev do mikrovlnné trouby připraví najednou až čtyři volská oka

Vlevo speciální kalíšek na přípravu vajec naměkko, natvrdo i míchaných. Vpravo miska na 4 volská oka

Jak na míchaná vejce a volské oko

Pokud byste snad chtěli v mikrovlnce připravovat míchaná vajíčka, můžete postupovat podobně jako u tradiční přípravy na pánvi. Jen směs přelijte do misky vhodné pro mikrovlnku, přikryjte a podle potřeby párkrát promíchejte, aby měla ve výsledku požadovanou konzistenci. Jinak lze i na míchaná vajíčka použít výše uvedený speciální kalíšek. Rozmíchaná vejce s bylinkami, opepřená i osolená v něm máte do dvou minut hotová.

V mikrovlnce můžete připravovat také volská oka, ta se vám ale povedou jen se speciální miskou. Prodává ji Tescoma za 99 Kč a připravíte v ní najednou až čtyři volská oka ve tvaru srdce.

Rady a tipy k bezpečné a snadné přípravě vajec v mikrovlnné troubě

- Nezapomeňte nastavit mikrovlnku maximálně na poloviční výkon! To se týká zejména vaření vajec ve skořápce, rozklepnutá vajíčka snesou až do 70 % výkonu.

- Používejte poklop. Zachytí tu nejhorší spoušť, kdyby vejce přece jen praskla.

- Zapékání je dovoleno. Můžete si zkusit připravit třeba smažák v hrníčku (viz předchozí článek). Nečekejte ale křupavou kůrku jako při klasickém zapékání v troubě.

- Vaříte-li rozklepnuté vajíčko bez rozmíchání, raději předem propíchněte párátkem žloutkový obal.

- Do mikrovlnné trouby nikdy nedávejte nádoby s kovovým zdobením. Bez obav můžete použít silikonové, kameninové, termoplastové, porcelánové nádobí či nádobí z varného skla.

V kalíšku lze uvařit rozklepnuté vejce, nebo ve vodě ve skořápce


Autoři:




Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.