Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V rákosové střeše jim bydlí čmeláci, v luxusním skleníku roste třtina

  0:15aktualizováno  0:15
Nejdříve si mladí manželé pro svůj dům se sněhobílou fasádou vybrali přírodní střechu. Pěknou, rákosovou. A pak kolem domu vybudovali i zahradu. Je vzorová, je přírodní a Helena s Milošem tu pěstují všechno možné. Nejraději to, co nepotřebuje moc péče.

Skleník Miloš postavil hlavně na rajčata a okurky a vytvořil v něm záhony ve výšce, aby se k nim nemuseli ohýbat. | foto: Veronika Raffajová, Nové proměny bydlení

Starému selskému stavení v Ouběnicích u Bystřice, které Milošovi s Helenou padlo před osmi lety do oka, říkali makléři zbořeniště. Pro manžele to byl ovšem statek s historií a skvělý objekt pro vysněnou rákosovou střechu, ve které dnes bydlí včely samotářky i čmeláci a ze které po deštích nádherně stoupá pára.

Fotogalerie

Největší kouzlo ale pro ně měly okolní pozemky s lesem, loukou, polem, sadem švestek a dvěma studnami, o kterých se dočetli, že nevyschly ani za největšího sucha v roce 1953. Oba jsou matematici, ale vždycky přemýšleli o dnešním způsobu života trochu jinak, a tak se po ročním kurzu stali i permakulturními designéry. Při zakládání vlastní zahrady se inspirovali nádhernou ukázkovou v Alpách u Seppa Holzera.

Pak stačilo objednat bagr, aby jim na třetině zahrady pod domem vymodeloval čtyři terasy a rybníček, zlikvidovat kopřivy, vytvořit záhony a sázet. První terasa je bylinková. Na druhé jsou nejmladší záhony, kde letos rostou dýně a cukety, na třetí vynikají mezi zeleninou fazole na ,stříškách’ z klacků a jahody. Pod spodní úrovní s bramborami a obilím je ještě miniterasa s keři.

„Zahrada musí být nenáročná na práci. Nám se líbí, když je pestrá. Všechno z ní nám chutná, přitom není úplně standardní, máme totiž rádi i exotiku,“ říká Miloš.

Mají tu třeba nenáročný rakytník – citroník severu, jehož plody se sbírají od začátku podzimu do jara. Pěstují goji s oranžovými bobulemi. Aronii, kterou když objeví špačci, dokonale ji očešou. Brutnák, ten je výborný obalovaný, i merlík, obdobu špenátu (tip na popínavý špenát zde), a jedlé kaštany.

ouběnice
ouběnice
ouběnice
Na růžičkovou kapustu s oblibou chodí zajíci. Daří se tu i bylinkám (na snímku květy měsíčku zahradního).

Stejně jako všichni permakulturní pěstitelé se snaží být i tato rodina alespoň částečně soběstačná.

Mají rádi hlavně keře, které už bohatě plodí, a staré odrůdy stromů. Z první výsadby už sklidili první úrodu. Na jaře je oblíbencem zimolez, v létě muchovník, na podzim mišpule, v zimě rakytník.

Helena a Miloš mají radost z každého výpěstku, ať je to růžičková kapusta, mangold – opomíjená listová zelenina, zelí, patisony nebo cukety, s kterými se rád chlubí synek Timon. V zahradě teď krásně svítí kromě dýní, které jediné rozdávají, i léčivé měsíčky. Kdybyste to chtěli vidět na vlastní oči, stačí Helenu a Miloše kontaktovat a domluvit si návštěvu (viz www.inspirovanoprirodou.cz).

Tuto zahradu a další inspiraci pro váš dům i jeho okolí najdete v zářijovém čísle časopisu Nové proměny bydlení.

Autoři:




Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Čím se krmí kuřata nebo válka osiv. Země na talíři nabízí filmy zdarma

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.