Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V rákosové střeše jim bydlí čmeláci, v luxusním skleníku roste třtina

  0:15aktualizováno  0:15
Nejdříve si mladí manželé pro svůj dům se sněhobílou fasádou vybrali přírodní střechu. Pěknou, rákosovou. A pak kolem domu vybudovali i zahradu. Je vzorová, je přírodní a Helena s Milošem tu pěstují všechno možné. Nejraději to, co nepotřebuje moc péče.

Skleník Miloš postavil hlavně na rajčata a okurky a vytvořil v něm záhony ve výšce, aby se k nim nemuseli ohýbat. | foto: Veronika Raffajová, Nové proměny bydlení

Starému selskému stavení v Ouběnicích u Bystřice, které Milošovi s Helenou padlo před osmi lety do oka, říkali makléři zbořeniště. Pro manžele to byl ovšem statek s historií a skvělý objekt pro vysněnou rákosovou střechu, ve které dnes bydlí včely samotářky i čmeláci a ze které po deštích nádherně stoupá pára.

Fotogalerie

Největší kouzlo ale pro ně měly okolní pozemky s lesem, loukou, polem, sadem švestek a dvěma studnami, o kterých se dočetli, že nevyschly ani za největšího sucha v roce 1953. Oba jsou matematici, ale vždycky přemýšleli o dnešním způsobu života trochu jinak, a tak se po ročním kurzu stali i permakulturními designéry. Při zakládání vlastní zahrady se inspirovali nádhernou ukázkovou v Alpách u Seppa Holzera.

Pak stačilo objednat bagr, aby jim na třetině zahrady pod domem vymodeloval čtyři terasy a rybníček, zlikvidovat kopřivy, vytvořit záhony a sázet. První terasa je bylinková. Na druhé jsou nejmladší záhony, kde letos rostou dýně a cukety, na třetí vynikají mezi zeleninou fazole na ,stříškách’ z klacků a jahody. Pod spodní úrovní s bramborami a obilím je ještě miniterasa s keři.

„Zahrada musí být nenáročná na práci. Nám se líbí, když je pestrá. Všechno z ní nám chutná, přitom není úplně standardní, máme totiž rádi i exotiku,“ říká Miloš.

Mají tu třeba nenáročný rakytník – citroník severu, jehož plody se sbírají od začátku podzimu do jara. Pěstují goji s oranžovými bobulemi. Aronii, kterou když objeví špačci, dokonale ji očešou. Brutnák, ten je výborný obalovaný, i merlík, obdobu špenátu (tip na popínavý špenát zde), a jedlé kaštany.

Mangold a růžičková kapusta patří k opomíjeným zeleninám, ale krásně rostou a...
Cuketám vyhovuje mulčování a povalování se na slámě.
Každý výpěstek, i patizony dělají celé rodině radost.
Na růžičkovou kapustu s oblibou chodí zajíci. Daří se tu i bylinkám (na snímku...

Stejně jako všichni permakulturní pěstitelé se snaží být i tato rodina alespoň částečně soběstačná.

Mají rádi hlavně keře, které už bohatě plodí, a staré odrůdy stromů. Z první výsadby už sklidili první úrodu. Na jaře je oblíbencem zimolez, v létě muchovník, na podzim mišpule, v zimě rakytník.

Helena a Miloš mají radost z každého výpěstku, ať je to růžičková kapusta, mangold – opomíjená listová zelenina, zelí, patisony nebo cukety, s kterými se rád chlubí synek Timon. V zahradě teď krásně svítí kromě dýní, které jediné rozdávají, i léčivé měsíčky. Kdybyste to chtěli vidět na vlastní oči, stačí Helenu a Miloše kontaktovat a domluvit si návštěvu (viz www.inspirovanoprirodou.cz).

Tuto zahradu a další inspiraci pro váš dům i jeho okolí najdete v zářijovém čísle časopisu Nové proměny bydlení.

Autoři:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

V téhle zahradě bude hodně práce.
Sedm kroků od zarostlé houštiny k upravené zahrádce. Jaké stroje to usnadní

Představte se, že jste koupili chalupu. Stavba je v pořádku, ale na zahradu už léta nikdo nesáhl, takže se proměnila v neprostupnou houštinu.  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.