Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Protestovali proti plýtvání, v rytmu diska krájeli zeleninu pro hackery

aktualizováno 
Projekt Discosoup vzala pevně do ruky foodblogerka Anička Grosmanová. Pro účastníky hackerské konference konané v klubu Paralelní Polis v pražských Holešovicích uvařila společně s kolegy a kamarády z hnutí Slow Food Youth Network Prague jídlo ze zeleniny, která by jinak zřejmě skončila na skládce.

Až se mrkev nakrájí, nikdo už na ní mouchy hledat nebude. | foto: Marek Burza

„Zeleninu jsme získali v Lipencích ve velkoskladu, máme toho tu 150 kilo, jinak by v podstatě skončila v koši. Lidé z pražské pobočky Slow Food společně zeleninu nakrájejí a uvaří z ní oběd pro dvě stě lidí,“ popisuje Anička. Podle jejích informací se jenom v jednom podobném velkoskladu za týden vyhodí i osm šestitunových kontejnerů zeleniny. A část z ní je hygienicky nezávadná a mohla by nakrmit lidi.

Fotogalerie

Vzor si vzali z projektu Discosoup, který začal v Berlíně jako protestní akce proti potravinovému plýtvání. Cílem akce je ukázat, že velmi často dochází k vyhazování potravin, které jsou použitelné a zdravotně nezávadné.

Discosoup je cestou, jak tyto potraviny zachránit před vyhozením, udělat z nich něco dobrého a ještě se u toho pobavit. Po vyzvednutí potravin od domluvených dodavatelů se sejdou dobrovolníci, kteří posléze krájí a vaří do rytmu hudby. Discosoup je projektem mezinárodního významu, velký ohlas má například ve Francii.

Kdo je Anička Grosmanová

Studentka a nadšená kuchařka, která se proslavila projektem Sandtnerová, to znamená uvařit všechny recepty z této slavné kuchařky.

V poslední době se věnuje také dalším projektům, například práci v Slow Food Youth Network, akcím na podporu přeštického čuníka či propagaci farmářských trhů.

V Česku se akce chopilo sdružení Slow Food Youth Network Prague, které je pražskou pobočkou mezinárodního hnutí, které klade velký důraz na kvalitu stravování a zároveň i důraz na zachování biodiverzity. „Chceme znát příběh za každou potravinou na talíři. Nebojíme se vařečky, ani rýče. Máme rádi jídlo a záleží nám na tom, odkud pochází,“ přesvědčují mladí aktivisté.

Proto spolupracují i s potravinovými bankami, které shromažďují jídlo, skladují ho a rozdělují humanitárním nebo charitativním organizacím. Tyto banky mají podobný zájem – sehnat pro potřebné lidi co nejvíce potravin co nejlevněji. A ideálně získat takové potraviny, které by se jinak vyhodily.

Autor:


Témata: hacker, Vaření, Zelenina


Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek
Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek

Přihlaste se na eMimino.cz a zeptejte se zkušenějších maminek na cokoliv, co vás zajímá.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.