Snáší vajíčka a mláďata krmí mlékem. Ptakopysk je fakt hodně podivný - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snáší vajíčka a mláďata krmí mlékem. Ptakopysk je fakt hodně podivný

  9:24
Blanitá vejce v hnízdě ptakopyska vypadají, jako by se z nich měl vylíhnout spíše had než holá mláďata chlupatého vodního savce. A to má ještě tento primitivní tvor místo čenichu jakýsi kachní zobák, mezi prsty na nohách plovací blány a široký plochý ocas.
Potápějící se ptakopysk. Pod vodou vydrží dlouhé minuty, loví krevety....

Potápějící se ptakopysk. Pod vodou vydrží dlouhé minuty, loví krevety.... | foto: Profimedia.cz

Ptakopysk opravdu nerodí živá mláďata jako jiní savci, ale snáší do hnízda několik malinkatých blanitých vajíček. Není divu, že u prvního odchyceného exempláře se vědci zpočátku domnívali, že jde o falzifikát. Vzdáleně příbuzný je ptakopysk mimo jiné ještě s vombatem (najdete ho zde) a ježurou australskou (více zde).   

Mláďata světa

Samolepka ptakopyska a ledního medvěda (v rámečku níže) už vyšly. Pokud vám chybí, lze je získat za SMS (více zde).  

Mláďata ptakopyska podivného

Sobotní čtenáři MF DNES našli ve svých novinách samolepku mláďat surikat a dravé kosatky.

Na své hnízdo si samička nejprve vyhrabe noru, poměrně velkou a složitou, dlouhou až 20 metrů. Hnízdo zakládá na jejím konci a jako živočich pohybující se ve vodě jako doma si ji vystýlá nejčastěji rákosím.

Zhruba po deseti dnech se z kožovitých vajíček líhnou holá mláďata, která se přichytí na matku. Ta je živí mateřským mlékem, samec o mláďata nepečuje. Zato mají samci na svou obranu jedovaté ostruhy.

Mláďata ovšem nesají mléko z bradavek samice, jak je u savců běžné, ptakopysk je nemá. Samice mléko vylučuje pomocí kožních záhybů na své kůži, což v praxi vypadá tak, že samice leží na zádech a mláďata sají mléko ze záhybů jejího břicha.

Mláďata dospívají zhruba ve dvou letech, v dospělosti se stejně jako rodiče živí krevetami, červy a larvami hmyzu. Lov pod vodou je doménou ptakopyska: může totiž bez problémů zůstat pod hladinou několik minut. Dobrým plavcem je díky plovacím blánám a zploštělému ocasu.

Prvního ledního medvídka v zajetí odchovala Zoo Praha

Oba díly samolepky s ledním medvídkem sice už vyšly (komu náhodou unikly, můžete si je objednat prostřednictví sms, více zde), přesto stojí za zmínku, že si tuto neděli můžete v pražské zoo připomenout příběh prvního ledního medvěda odchovaného v zajetí. Stalo se tak zásluhou válečného ředitele Zoo Praha Jana Vlasáka, který se narodil před 120 lety. 

Jeho zásluhy bude připomínat socha, kterou vytváří významný výtvarník Kurt Gebauer. S její podobou i procesem vzniku se můžete seznámit u expozice medvědů ledních v neděli ve 14:00. Podobu zoologické zahrady za války si zájemci mohou připomenout na palubě Historického expresu. Tyto komentované jízdy vláčkem budou vyrážet do dolní části zoo od 10 do 16 hodin.

Tříměsíční mládě ledního medvěda vypadá jako plyšová hračka. Ilustrační foto
Sněhulka byla prvním mládětem medvěda ledního odchovaným uměle.
Sněhulka byla prvním mládětem medvěda ledního odchovaným uměle.

Sněhulka byla prvním mládětem medvěda ledního odchovaným uměle.

Jan Vlasák vedl Zoo Praha v těžkých dobách války, přesto udržel její úroveň a dokonce ji nadále rozvíjel. Jeho nejvýznamnějším úspěchem byl světově první umělý odchov mláděte medvěda ledního. Mimořádný příběh odchovu samičky Ilun odvyprávěl Jan Vlasák v knížce Sněhulka, 1942 světový úspěch pražské zoo (více o Ilun i novém vydání knížky Sněhulka zde).

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025