Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Grilovací horečka vtrhla do Česka, díky ní trávíme víc času venku, s rodinou i s přáteli. Jen vybrat ten správný gril právě pro naše potřeby, aby to byla skutečně radost. | foto: Profimedia.cz

Grilovat se dá i na balkoně. Ale kvůli kouři se tam nehodí gril na dřevěné uhlí, sousedi by vás neměli rádi. Vhodnější je elektrický či plynový. (Ovšem třeba udit se na balkoně dá, návod najdete v článku zde.)

Tomu, kdo griluje párkrát za rok na zahradě, zase stačí jednodušší gril na uhlí. Milovníci častého grilování ocení lepší plynové typy, s nimiž je snazší a čistší manipulace. Anebo větší grily na uhlí, jež pokrmům dodají typickou vůni.

10 rad, jak na výběr a použití grilu

  • Při výběru zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.
  • Máte-li děti nebo psy, zaměřte se na to, aby měl gril stabilní nohy, jinak ho snadno někdo porazí nebo i zvrhne na sebe. Týká se to hlavně levných grilů, často dost vratkých. Nestabilní gril znamená i požární riziko.
  • Chtějte gril, který vyvine dost vysokou teplotu. Jinak se maso může vysušovat a být tuhé. Hlavně u grilů na uhlí se odvíjí teplota od jejich velikosti: čím větší, tím lepší, ideální je gril s průměrem aspoň 47 cm. Důležitá je i schopnost teplotu udržet. Když to gril neumí, maso může být nahoře spálené a uvnitř nedopečené. Vhodné je, aby udržel teplotu alespoň 110 až 300 stupňů, ještě lépe až 500 stupňů.
  • Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem, dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké, takže za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitní uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.
  • Potřete-li rozpálený grilovací rošt kůží od špeku, nic se nepřipálí. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.
  • Častou chybou je nerovnoměrné rozmístění briket či uhlí. Lidé nasypou uhlí do kotle bez ladu a skladu, pak jsou některé kousky masa téměř syrové a jiné černé jako hokejový puk. Rozprostřete uhlí rovnoměrně po celém grilovacím kotli. Jen u nepřímého grilování je uspořádejte do dvou hromádek po stranách nebo po obvodu.
  • Plynový gril zapalujte s otevřeným poklopem. Když pustíte plyn, prostor pod poklopem se jím naplní a při zapálení pak hrozí úraz kvůli náhlému vzplanutí.
  • Neplatí, že čím rychleji se griluje, tím lépe. Stačí gril rozpálit na 180 °C.
  • Abyste zabránili přepalování tuku, grilujte nepřímo. Jiná možnost je použít plotnu nebo dát pod rošt dát misku s vodou na odkapávání šťávy. U plynových grilů zabrání kapání do ohně flavorizéry či hořáky po bocích grilovací vany. Lepší grily mají odvod šťávy do zásobníku. Odkapávací miska může být i u elektrického grilu, když má plocha správný sklon, aby se šťáva nepřipalovala. Kapání omezíte, když maso ochutíte až po grilování.
  • Nepřipravujte moc pokrmů najednou. Víc si s grilováním užijete, když nachystáte každému na míru jednu porci. Až znovu přijde hlad, přidáte další.

Vybírejte i podle nutné údržby a možností čištění

Nejnáročnější na údržbu jsou grily na uhlí, nejméně náročné ty elektrické. Čím je vnitřek grilu členitější, tím hůř se čistí.

A co plynový gril?

  • U plynových grilů je nutné jednou za čas vyčistit či vyměnit vaničku na zachytávání tuku a hořáky. Na hořáky použijte jiný kartáč než ten na rošty, kousky jídla z roštu by mohly hořáky ucpat. Na postranní hořáky vezměte jen hadřík či houbičku se saponátem. Flavorizéry nevyndávejte, očistěte je mosazným kartáčem nebo škrabkou z nylonu. Prohlédněte, jestli jsou přípojky utěsněné, hadičky neporušené a jestli z plynové lahve neuniká plyn. Připravte si do kyblíku směs mýdla a vody v poměru 1:1 a zkontrolujte, zda jsou vypnuté regulátory hořáků. Plynovou lahev otevřete o jednu otočku a připravenou směsí potřete všechny spoje. Když se tvoří bubliny, někde něco uniká. Poškozená hadice se musí vyměnit.
  • Lepší na mytí jsou modely, z nichž lze části sundat a dát do myčky.
  • U elektrických grilů s mřížkou vybírejte typy s přístupnou spirálou, nejlépe samočisticí, na níž se tuk nepřipéká.
  • Smalt se udržuje dobře, nerez je hodně přilnavý a také na litině se jídlo přichytává.
  • Před každým grilováním by měla být mřížka čistá. Připečené zbytky kazí chuť jídla a nejsou zdravé. Mohou i vzplanout, zvláště na lávových kamenech.
  • Lávové kameny vydrží většinou celou sezonu, při intenzivním grilování se musí měnit častěji. Poznáte to, když se začnou drolit. Po každém pečení je nažhavte pět minut na maximum, tím se vypálí nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží.
  • Gril čistěte, dokud je teplý. Elektrické a plynové typy je ideální rozpálit naplno, do deseti minut zbytky shoří. Gril na uhlí čistěte vychladlý, ale ne úplně studený.
  • Většinou stačí mechanické čištění ocelovými či mosaznými kartáči, omytí vodou s mýdlem či saponátem a osušení. Nepoužívejte agresivní přípravek na trouby. Dají se použít drátěnky, ale ne na elektrické grily. Z nich mohou do přístroje odpadávat malé částečky a způsobit zkrat.
  • Grilujete-li často, několikrát za sezonu mřížku a další plochy umyjte speciálními prostředky na grily, prodávají se i v podobě sprejů. Použít můžete i obyčejnou sodu. Ale pořídit lze dokonce i robotický čistič nazývaný Grillbot, který gril uklidí za vás.
  • U grilu, který se dlouho nepoužíval, stačí usazený prach setřít kuchyňským olejem.
  • Z grilu vždy odstraňte popel. Pohlcuje vlhkost a může podpořit rezivění.
  • Víko grilu nevoskujte, stačí otřít hadříkem. Vosk po zahřátí stéká a může znehodnotit potraviny.
  • Gril je nutné udržovat v suchu a zakrývat plachtou.

Máte nějaké další praktické vychytávky, které vám grilování usnadňují a zpříjemňují? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Hlasovali jste o nejlepší čtenářský recept z letní grilovačky

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Až do pondělí 23. srpna do 23:30 hodin jste mohli hlasovat o nejlepší recept a fotografii, které...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025