Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vařená bílá ředkev, prostý buddhistický pokrm. Další chod japonského menu

  0:11aktualizováno  0:11
Kouzlo japonské kuchyně spočívá v jednoduchosti i drobných detailech současně. Čech ředkev maximálně nakrájí na kolečka a přidá na chleba s máslem, nebo do zeleninového salátu. To Japonec si s ní vyhraje mnohem víc a dá si záležet i na servírování.

„Daikon no nimono, tedy vařená bílá ředkev,“ tak nám šéfkuchař japonské restaurace Yamato, Marek Hora, představil další možný chod japonského menu, které byste si mohli připravit třeba na Vánoce. Neděste se, protože chybět v něm nebude ani rybí polévka, ani smažená ryba a bramborový salát. (Recept na rybí polévku a vysvětlení, jak to mají Japonci na Vánoce, najdete zde.)

Postup vaření ředkve krok za krokem

Celé kouzlo spočívá v tom, že se ředkev vaří ve vývaru z mořské řasy kombu, do kterého se pro zvýraznění chuti ještě přidá sušený granulovaný koncentrát z té samé řasy. Barevně pak mají pokrm v mističce pozvednout zelené sojové boby (čerstvé lusky seženete nejspíš v prodejně Makro nebo v asijské tržnici).

Jak na daikon no nimono

Čerstvou bílou ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka. „Hrany koleček ještě ostrým nožem zaoblete, aby se zbytečně nerozvařila,“ radí Marek Hora, který se recepty a fígle japonské kuchyně učil přímo v její domovině od místních zkušených šéfkuchařů.

Do kastrólku s vodou vložte kus mořské řasy kombu a jakmile se voda začne vařit, vyjměte ji (stejně jako při přípravě vývaru ze sušeného tuňáka u předchozího receptu). A do vývaru ještě přisypte zhruba lžičku granulované řasy kombu (tu najdete v nabídce speciálních obchodů s japonskými ingrediencemi). 

Pak přijdou na řadu připravená kolečka ředkve, která ve vývaru vařte zhruba půl hodinky úplně do měkka. Že je vařená, poznáte jednoduše, stačí si vzít na pomoc zašpičatělou špejli. Pokud jde kolečko ředkve propíchnout skrz naskrz, můžete vypnout vařič a vařenou ředkev servírovat.

Do mističky vybrané s citem tak, aby pokrm nechala vyniknout, vložte kolečko vařené ředkve a zalijte ho vývarem. A navrch naaranžujte pár čerstvě vyloupaných zelených bobů, aby vynikl barevný kontrast. 

Autor:




Nejčtenější

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Děti si vyřezaly flétny z mrkve.
VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.