Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na borůvkovou rozkoš. Obří větrník, který musíte sníst hned

  0:02aktualizováno  0:02
Větrníky a věnečky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a karamelem jsou klasika. Obří větrník s právě dozrávajícími borůvkami, to je ta správná letní lahoda. Ať už máte k dispozici čerstvé borůvky z lesa, či ze zahrady. I když rozdíl mezi nimi je.

Obří borůvkový větrník z odpalovaného těsta, ideální letní moučník, který je nejlepší sníst úplně čerstvý. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Základ moučníku, který by se měl k potěše všech nedočkavců zkonzumovat nejlépe do dvou hodin po dohotovení, tvoří tři kruhové pláty odpalovaného těsta. Tedy opravdu stejného těsta, jaké se používá především na věnečky a větrníčky (osvědčený recept najdete zde).

A stejně jako jsou věnečky a větrníky nejlepší čerstvé, tak i borůvkovému nadýchanému větrníku hrozí rychlé promáčení, takže je ideální servírovat ho hned, jakmile ho připravíte. Stejně se po něm rychle zapráší.

Recept na nadýchaný borůvkový velevětrník

Potřebné ingredience: na těsto potřebujete 250 ml vody, 125 g másla, špetku soli, 250 g polohrubé výběrové mouky, 4 vejce a máslo na formu; na náplň 500 g borůvek (čerstvé, mražené, kompotované), 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 0,5 sáčku smetanového pudinku, 5 lžic maracuja džusu (případně pomerančového a podobně). Na dohotovení dortu pak ještě 400 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci vanilkového cukru, 4 lžíce strouhané čokolády a ideálně čerstvé borůvky na ozdobu.  

Příprava krok za krokem

A můžete se pustit do odpalovaného těsta: v kastrolu na plotně přiveďte k varu vodu se solí a máslem, vroucí tekutinu odstavte a vmíchejte do ní naráz vařečkou veškerou odváženou mouku.

Kastrol vraťte na plotnu, stáhněte oheň na střední stupeň a těsto za stále promíchávání a obracení prohřívejte. Jakmile na vařečce vytvoří celistvou kouli a u dna se začne objevovat bělavý povlak, můžete kastrol odstavit, horké těsto přeložte do mísy robotu a hnětačem při nízkých obrátkách protočte, zároveň se tak zchladí.

Do vlažného těsta pak postupně zapracujte jednotlivá rozklepnutá vejce - každé další přidejte, až když je předchozí do těsta dobře zapracované.

Vypracované lepivé těsto pak rozdělte na 3 díly, každý rozetřete do máslem vytřené kruhové formy o průměru 26 cm a pláty v troubě vyhřáté na cca 200 °C dorůžova upečte. Každý potřebuje zhruba 10 až 15 minut a lze je péct postupně.

Před pečením ovšem vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou, vyvíjená pára napomůže, aby těsto mělo tu správnou nadýchanou konzistenci. Upečené pláty hned z formy vyjměte ještě horké a nechte je vychladnout.

Nejsou borůvky jako borůvky

Čerstvé borůvky jsou do náplně nejlepší, mezi plody lesních a zahradních borůvek je ovšem značný rozdíl. Lesní borůvky se snadno rozvaří na hladkou kaši, která se vyznačuje výrazným barvicím účinkem. Naproti tomu zahradní kanadské borůvky si udrží lépe tvar, avšak šťáva, kterou při vaření pustí, není tak intenzivně barevná. Oba druhy plodů se tedy případně vyplatí zkombinovat.

Mezitím si připravte ovocnou náplň: 350 g borůvek promíchejte v kastrůlku s krupicovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a vše krátce povařte.

Hmotu odstavte, vmíchejte do ní pudinkový prášek vymíchaný s džusem, vraťte směs na oheň a zahuštěnou hmotu za stálého míchání provařte. Odstavenou nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pevné pěny, třetinu šlehačky rozetřete na jeden z upečených plátů. Jsou-li silně vyboulené, zatřete pěnou veškeré prohlubně a na šlehačku pak rozetřete polovinu borůvkové hmoty.

Navrch položte druhý plát a postup plnění zopakujte. Povrch třetího pečeného plátu potřete pouze zbytkem - tedy třetím dílem šlehačky a posypte jej strouhanou čokoládou a borůvkami, které jste si dali na dozdobení na stranu. Moučník hned podávejte.

Tento a další recepty na letní moučníky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Letní buchtování.

Autoři:




Nejčtenější

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.