Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na borůvkovou rozkoš. Obří větrník, který musíte sníst hned

  0:02aktualizováno  0:02
Větrníky a věnečky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a karamelem jsou klasika. Obří větrník s právě dozrávajícími borůvkami, to je ta správná letní lahoda. Ať už máte k dispozici čerstvé borůvky z lesa, či ze zahrady. I když rozdíl mezi nimi je.

Obří borůvkový větrník z odpalovaného těsta, ideální letní moučník, který je nejlepší sníst úplně čerstvý. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Základ moučníku, který by se měl k potěše všech nedočkavců zkonzumovat nejlépe do dvou hodin po dohotovení, tvoří tři kruhové pláty odpalovaného těsta. Tedy opravdu stejného těsta, jaké se používá především na věnečky a větrníčky (osvědčený recept najdete zde).

A stejně jako jsou věnečky a větrníky nejlepší čerstvé, tak i borůvkovému nadýchanému větrníku hrozí rychlé promáčení, takže je ideální servírovat ho hned, jakmile ho připravíte. Stejně se po něm rychle zapráší.

Recept na nadýchaný borůvkový velevětrník

Potřebné ingredience: na těsto potřebujete 250 ml vody, 125 g másla, špetku soli, 250 g polohrubé výběrové mouky, 4 vejce a máslo na formu; na náplň 500 g borůvek (čerstvé, mražené, kompotované), 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 0,5 sáčku smetanového pudinku, 5 lžic maracuja džusu (případně pomerančového a podobně). Na dohotovení dortu pak ještě 400 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci vanilkového cukru, 4 lžíce strouhané čokolády a ideálně čerstvé borůvky na ozdobu.  

Příprava krok za krokem

A můžete se pustit do odpalovaného těsta: v kastrolu na plotně přiveďte k varu vodu se solí a máslem, vroucí tekutinu odstavte a vmíchejte do ní naráz vařečkou veškerou odváženou mouku.

Kastrol vraťte na plotnu, stáhněte oheň na střední stupeň a těsto za stále promíchávání a obracení prohřívejte. Jakmile na vařečce vytvoří celistvou kouli a u dna se začne objevovat bělavý povlak, můžete kastrol odstavit, horké těsto přeložte do mísy robotu a hnětačem při nízkých obrátkách protočte, zároveň se tak zchladí.

Do vlažného těsta pak postupně zapracujte jednotlivá rozklepnutá vejce - každé další přidejte, až když je předchozí do těsta dobře zapracované.

Vypracované lepivé těsto pak rozdělte na 3 díly, každý rozetřete do máslem vytřené kruhové formy o průměru 26 cm a pláty v troubě vyhřáté na cca 200 °C dorůžova upečte. Každý potřebuje zhruba 10 až 15 minut a lze je péct postupně.

Před pečením ovšem vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou, vyvíjená pára napomůže, aby těsto mělo tu správnou nadýchanou konzistenci. Upečené pláty hned z formy vyjměte ještě horké a nechte je vychladnout.

Nejsou borůvky jako borůvky

Čerstvé borůvky jsou do náplně nejlepší, mezi plody lesních a zahradních borůvek je ovšem značný rozdíl. Lesní borůvky se snadno rozvaří na hladkou kaši, která se vyznačuje výrazným barvicím účinkem. Naproti tomu zahradní kanadské borůvky si udrží lépe tvar, avšak šťáva, kterou při vaření pustí, není tak intenzivně barevná. Oba druhy plodů se tedy případně vyplatí zkombinovat.

Mezitím si připravte ovocnou náplň: 350 g borůvek promíchejte v kastrůlku s krupicovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a vše krátce povařte.

Hmotu odstavte, vmíchejte do ní pudinkový prášek vymíchaný s džusem, vraťte směs na oheň a zahuštěnou hmotu za stálého míchání provařte. Odstavenou nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pevné pěny, třetinu šlehačky rozetřete na jeden z upečených plátů. Jsou-li silně vyboulené, zatřete pěnou veškeré prohlubně a na šlehačku pak rozetřete polovinu borůvkové hmoty.

Navrch položte druhý plát a postup plnění zopakujte. Povrch třetího pečeného plátu potřete pouze zbytkem - tedy třetím dílem šlehačky a posypte jej strouhanou čokoládou a borůvkami, které jste si dali na dozdobení na stranu. Moučník hned podávejte.

Tento a další recepty na letní moučníky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Letní buchtování.

Autoři:




Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.