Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept na borůvkovou rozkoš. Obří větrník, který musíte sníst hned

  0:02
Větrníky a věnečky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a karamelem jsou klasika. Obří větrník s právě dozrávajícími borůvkami, to je ta správná letní lahoda. Ať už máte k dispozici čerstvé borůvky z lesa, či ze zahrady. I když rozdíl mezi nimi je.
Obří borůvkový větrník z odpalovaného těsta, ideální letní moučník, který...

Obří borůvkový větrník z odpalovaného těsta, ideální letní moučník, který chutná nejlépe úplně čerstvý. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Základ moučníku, který by se měl k potěše všech nedočkavců zkonzumovat nejlépe do dvou hodin po dohotovení, tvoří tři kruhové pláty odpalovaného těsta. Tedy opravdu stejného těsta, jaké se používá především na věnečky a větrníčky (osvědčený recept najdete zde).

A stejně jako jsou věnečky a větrníky nejlepší čerstvé, tak i borůvkovému nadýchanému větrníku hrozí rychlé promáčení, takže je ideální servírovat ho hned, jakmile ho připravíte. Stejně se po něm rychle zapráší.

Recept na nadýchaný borůvkový velevětrník

Potřebné ingredience: na těsto potřebujete 250 ml vody, 125 g másla, špetku soli, 250 g polohrubé výběrové mouky, 4 vejce a máslo na formu; na náplň 500 g borůvek (čerstvé, mražené, kompotované), 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 0,5 sáčku smetanového pudinku, 5 lžic maracuja džusu (případně pomerančového a podobně). Na dohotovení dortu pak ještě 400 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci vanilkového cukru, 4 lžíce strouhané čokolády a ideálně čerstvé borůvky na ozdobu.  

Příprava krok za krokem

A můžete se pustit do odpalovaného těsta: v kastrolu na plotně přiveďte k varu vodu se solí a máslem, vroucí tekutinu odstavte a vmíchejte do ní naráz vařečkou veškerou odváženou mouku.

Kastrol vraťte na plotnu, stáhněte oheň na střední stupeň a těsto za stále promíchávání a obracení prohřívejte. Jakmile na vařečce vytvoří celistvou kouli a u dna se začne objevovat bělavý povlak, můžete kastrol odstavit, horké těsto přeložte do mísy robotu a hnětačem při nízkých obrátkách protočte, zároveň se tak zchladí.

Do vlažného těsta pak postupně zapracujte jednotlivá rozklepnutá vejce - každé další přidejte, až když je předchozí do těsta dobře zapracované.

Vypracované lepivé těsto pak rozdělte na 3 díly, každý rozetřete do máslem vytřené kruhové formy o průměru 26 cm a pláty v troubě vyhřáté na cca 200 °C dorůžova upečte. Každý potřebuje zhruba 10 až 15 minut a lze je péct postupně.

Před pečením ovšem vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou, vyvíjená pára napomůže, aby těsto mělo tu správnou nadýchanou konzistenci. Upečené pláty hned z formy vyjměte ještě horké a nechte je vychladnout.

Nejsou borůvky jako borůvky

Čerstvé borůvky jsou do náplně nejlepší, mezi plody lesních a zahradních borůvek je ovšem značný rozdíl. Lesní borůvky se snadno rozvaří na hladkou kaši, která se vyznačuje výrazným barvicím účinkem. Naproti tomu zahradní kanadské borůvky si udrží lépe tvar, avšak šťáva, kterou při vaření pustí, není tak intenzivně barevná. Oba druhy plodů se tedy případně vyplatí zkombinovat.

Mezitím si připravte ovocnou náplň: 350 g borůvek promíchejte v kastrůlku s krupicovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a vše krátce povařte.

Hmotu odstavte, vmíchejte do ní pudinkový prášek vymíchaný s džusem, vraťte směs na oheň a zahuštěnou hmotu za stálého míchání provařte. Odstavenou nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pevné pěny, třetinu šlehačky rozetřete na jeden z upečených plátů. Jsou-li silně vyboulené, zatřete pěnou veškeré prohlubně a na šlehačku pak rozetřete polovinu borůvkové hmoty.

Navrch položte druhý plát a postup plnění zopakujte. Povrch třetího pečeného plátu potřete pouze zbytkem - tedy třetím dílem šlehačky a posypte jej strouhanou čokoládou a borůvkami, které jste si dali na dozdobení na stranu. Moučník hned podávejte.

Tento a další recepty na letní moučníky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Letní buchtování.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025