Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Využijte úrodu jablek, báječné moučníky upečete za pár korun

aktualizováno 
Nastává období, kdy jsou jablka nejdostupnější a v kuchyni s nimi můžete zažít doslova orgie. Pusťte se do moučníků jednoduchých na přípravu, nebojte se ani francouzského koláče. Cpěte se syrovými jablky, dodají tělu nejvíc vitamínů, a nasušte si křížaly na zimu.

Francouzský koláč z jablek? Nic složitého. Jí se ještě horký a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. | foto: Martina Čermáková

V ekologickém centru Veronica v Hostětíně na Zlínsku momentálně žijí jablky ve všech podobách: moštují je, suší v nově zrekonstruované sušárně ovoce (o tom více zde) a pilují přípravy na nedělní Jablečnou slavnost, která tu vypukne 25. září. Nebude na ní chybět ani ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce (o starých odrůdách a jejich databázi čtěte zde).

O tři recepty z těch mnoha jablečných moučníků, které tu návštěvníci v neděli ochutnají, se místní paní kuchařka s našimi čtenáři s úsměvem podělila.

Recept na francouzský jablkový koláč

Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 150 g másla, 1 vejce a 50 g cukru. Na náplň pak 200 ml smetany, 5 jablek, 2 citrony, 2 vejce a jeden žloutek, cca 60 g cukru a lžičku mleté skořice.

Z jablek pečte, sušte křížaly

Z mouky, másla, vajec a cukru vypracujte těsto, které dejte zhruba na půl hodinky odpočinout do lednice. Mezitím zbavte jablka jádřinců, komu vadí slupky, může je i oloupat. Pak je nakrájejte na měsíčky, které zakápnete šťávou ze dvou citronů, aby nezhnědly, a dejte je vychladit do lednice. Obě vejce rozšlehejte se žloutkem a cukrem, přidejte i smetanu, směs dobře promíchejte a dejte stranou.

Těsto vytažené z lednice rozválejte na dva až tři centimetry silný kruhový plát a opatrně jej přeneste do vymazané formy na koláč. Těsto na dno pěkně přimáčkněte, poklaďte jej jablky, které poskládáte pěkně do kruhu. Nakonec jablka zalijte směsí vajec a smetany, koláč pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů (v konvektomatu stačí 40 minut a 180 °C) a podávejte teplý. Jablka se skořicí vás krásně prohřejí.

Jak zpracovat úrodu jablek?

Nad čerstvá jablka není, to je jasné. Ale pokud potřebujete smysluplně rozdělit a zpracovat úrodu na zimu, je na místě i jejich sušení a další způsoby zpracování.

„Malá drobná šťavnatá jablka je ideální zmoštovat a šťávu buď vypít čerstvou, případně ji konzervovat pasterizací, tedy šetrně zavařit,“ radí botanička a lektorka Karla Vincenecová z Centra Hostětín. Pokud by vám šťáva neplánovaně zkvasila, lze ji podle jejích zkušeností úspěšně nechat zoctovatět a máte domácí jablečný ocet. Někteří si troufnou i na přípravu jablečného vína či destilátů.

Jablka se také dají sterilovat a zpracovat na kompot, případně si lze předpřipravit jablka do buchet: nastrouhat a nasucho sterilovat ve sklenici. A nebo je zpracovat na jablečná „povidla“.

Zrekonstruovaná sušárna ovoce
Jan Talaš se v létě zasloužil o zrekonstruování místní tradiční valašské...
Křážaly, to jsou ideální zásoby na zimu.
Křížaly z tradiční valašské sušírny v Hostětíně

„Větší jablka jsou ideální na sušení a to jak se slupkou, tak bez ní, nakrájená na dílky nebo na tenké plátky. Nejdostupnější je možnost sušení na sítu, případně využít zbytkového tepla trouby nebo elektrickou sušičku,“ radí Karla Vincenecová. Kouzlo historické varianty, tedy sušení ovoce v tradiční valašské sušírně, si můžete doslova osahat během jablečné slavnosti. Po domluvě si dokonce lze do Hostětína dovézt vlastní ovoce připravené na sušení a nechat si ho tu za úplatu usušit.

A co se sušeným ovocem dále?
- Sušená jablka, tedy krajanky či křížaly, se snadno skladují. A nejenže dobře zasytí, ale také jsou kvalitní náhradou cukrovinek. V zimě je můžete nostit po kapsách a mlsat na výletech do přírody.
- Pokud sušená jablka přes noc namočíte a poté rozvaříte, případně se skořicí a hřebíčkem nebo badyánem, získáte velice chutný kompot.

Recept na hraběnčin štrúdl

Hraběnčin jablkový štrúdl

Potřebné ingredience: na těsto 450 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, celá hera, 4 žloutky a 120 g cukru. Na náplň jablka, 4 bílky, 160 g cukru, skořice, ořechy a rozinky.

Vypracujte těsto, třetinu odkrojte a dejte do mrazáku. Zbylé těsto vyválejte, rozprostřete na vymazaný a vysypaný plech, pokryjte nastrouhanými jablky, posypte skořicí, sekanými ořechy a rozinkami. Z bílků pak vyšlehejte sníh, přidejte cukr, směs rozprostřete na jablka a navrch nastrouhejte zbylé těsto z mrazáku. Pečte ve vyhřáté troubě do růžova zhruba 45 minut.

Recept na jednoduchou třenou jablečnou buchtu na plech

Jablečná buchta

Potřebné ingredience: 2 vejce, 200 g cukru (pokud nemáte rádi moc sladké moučníky, stačí méně), 100 ml rostlinného oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g špaldové hladké mouky, prášek do pečiva, 400 g nastrouhaných jablek a půl deci teplé vody.

Nejprve smíchejte v misce suché ingredience, pak postupně přidejte i ostatní a smíchejte je dohromady. Těsto nalijte plech vyložený pečicím papírem a pečte do růžova zhruba půl hodiny.





Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Sázet semena z volného opylení je tak trochu dobrodružství.
Není semínko jako semínko. Písmeno s číslem zaručí úrodu

Kdo chce mít na zahrádce zaručenou úrodu, koupí si dražší semínka z první filiální generace. Kdo se zahradničením jen baví, může se pokusit vypěstovat si i...  celý článek

Jezírko před dokončením. Jakmile se osází celá pobřežní zóna, dopustí se voda...
Je běžné, že zahradní jezírko nejprve zezelená, uklidňuje odborník

Jezírko jako přirozeně fungující samočisticí biotop je zahradní prvek k nezaplacení. Alespoň v krajinné zahradě, která by měla volně navazovat na okolní...  celý článek

Atypický, geometricky řešení rodinný dům s atypickým tvarem pozemku si řekl o...
Rodinná zahrada jako ráj: trávník, záhony i klidná zákoutí

Vytvořit zahradu, která by vyhovovala celé rodině, puberťákům i rodičům, to je výzva. V nejnovějším dílu pořadu Ferdinandovy zahrady se s ní poprala zahradní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.