Na japonský vaječný pudink chawanmushi (čti čavamuši) budete potřebovat: misku s vodou, sušený rybí vývar (seženete v prodejnách s japonskými potravinami), rýžové víno na vaření, vejce, kuřecí maso s kůží či bez, kousek pravého krabího masa, snítku petrželky kudrnky a sůl na dochucení.
Postup přípravy je pro neznalé japonské kuchyně možná trochu překvapivý: vajíčko rozklepnete do misky s vodou (cca 100 ml), lehce osolíte, přidáte špetku rybího vývaru, trochu rýžového vína a vše důkladně promícháte. Podle šéfkuchaře pražské japonské restaurace Yamato ideálně hůlkami, jak také v japonské kuchyni jinak.
Do speciálního keramického šálku s víčkem - který se v Japonsku nazývá chawan (čti čavan) - poté vložíte kousek krabího masa, pár kousků kuřecího masa (pokud máte rádi, tak opravdu můžete i s kůží) a kousek čerstvé zelené petrželky. Vše zalijete připravenou vaječnou směsí zhruba do dvou třetin výšky šálku.
Pak přiklopíte víčkem a dáte zhruba na pět minut vařit na páru, na což vám úplně stačí klasický pařáček na knedlíky, ten by se měl najít v každé kuchyni. Zda je hotovo, si snadno ověříte pomocí obyčejné špejle; pokud se vám na ni maso nenalepí, můžete pudink podávat. S rýží, jako další součást japonského menu, které si můžete připravit třeba na Vánoce (úvodní recept celého menu najdete zde). Chybět v něm totiž nebude ani smažená ryba či bramborový salát.