Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Japonec dá do pudinku vejce i kuřecí kůžičky. Sní ho samozřejmě s rýží

  0:14aktualizováno  0:14
Japonský vaječný pudink s kuřecím masem neboli chawanmushi není sladkým dezertem ani náhodou. Je slaný a dokonce se do něj přidává i krabí maso. Podle názorného receptu šéfkuchaře Marka Hory, který si ho přivezl přímo z Japonska, ho můžete zkusit také. Jako součást japonského menu využitelného i na Vánoce.

Na japonský vaječný pudink chawanmushi (čti čavamuši) budete potřebovat: misku s vodou, sušený rybí vývar (seženete v prodejnách s japonskými potravinami), rýžové víno na vaření, vejce, kuřecí maso s kůží či bez, kousek pravého krabího masa, snítku petrželky kudrnky a sůl na dochucení.

Fotogalerie

Postup přípravy je pro neznalé japonské kuchyně možná trochu překvapivý: vajíčko rozklepnete do misky s vodou (cca 100 ml), lehce osolíte, přidáte špetku rybího vývaru, trochu rýžového vína a vše důkladně promícháte. Podle šéfkuchaře pražské japonské restaurace Yamato ideálně hůlkami, jak také v japonské kuchyni jinak. 

Do speciálního keramického šálku s víčkem -  který se v Japonsku nazývá chawan (čti čavan) - poté vložíte kousek krabího masa, pár kousků kuřecího masa (pokud máte rádi, tak opravdu můžete i s kůží) a kousek čerstvé zelené petrželky. Vše zalijete připravenou vaječnou směsí zhruba do dvou třetin výšky šálku.

Pak přiklopíte víčkem a dáte zhruba na pět minut vařit na páru, na což vám úplně stačí klasický pařáček na knedlíky, ten by se měl najít v každé kuchyni. Zda je hotovo, si snadno ověříte pomocí obyčejné špejle; pokud se vám na ni maso nenalepí, můžete pudink podávat. S rýží, jako další součást japonského menu, které si můžete připravit třeba na Vánoce (úvodní recept celého menu najdete zde). Chybět v něm totiž nebude ani smažená ryba či bramborový salát. 

Autor:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.