Než se prokoušete k vlastnímu receptu, jak zavařit nakladačky bez sterilace, třeba oceníte pár praktických a osvědčených rad. Pravděpodobně je znáte od svých babiček a maminek, ale i jejich připomenutí se může hodit:
- Pokud nemáte velkou rodinu, zavařujte do malých sklenic, aby se vám pracně vyrobené domácí dobroty nezkazily.
- Sklenice i víčka musejí být dokonale čisté. Před zavíčkováním ještě pro jistotu otřete suchou a čistou utěrkou.
- Když se sklenice nezatáhne (a tedy ani nedrží), zkuste sklenici uzavřít novým víčkem a dát ji na chvíli sterilovat (sklenice postavte na plech do trouby vyhřáté na 85 °C, na plech přilijte trochu vody, cca do 1 cm výšky).
- U všech surovin platí, že by měly být čerstvé a nepřezrálé (okurky nepřerostlé a pevné), aby nezačaly hnít či kvasit.
Recept na křupavé okurky, po kterých se zapráší
Potřebné ingredience: 3 kg okurek nakládaček, 100 g křenu, 170 g cukru, 70 g soli, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1, cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžička celého pepř, 600 ml 8% octa a 2 l vody.
Čtěte ve středu

Letní seriál o zavařování - 5. díl - Okurky a zelenina
Okurky očistěte a propíchejte na několika místech vidličkou. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, přihoďte bobkové listy, kuličky pepře i nového koření, hořčičná semínka, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, oloupaný a na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr a sůl a přiveďte k varu.
Přilijte ocet, do nálevu vložte okurky a mírně povařte zhruba 5 minut. Pak stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Okurky slijte, narovnejte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a uchovejte v chladu, dokud se nesní.
Pokud vás nezaujal tento recept, zkuste si připravit výborné rychlokvašky podle redakcí vyzkoušeného receptu zde (byly naprosto skvělé), nebo si vyberte z osvědčených receptů na nakladačky zde.