Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak „uvařit“ syrovou rybu v limetkové šťávě. Recept na peruánské ceviche

aktualizováno 
Přijdete na návštěvu a přivítá vás hostitel v zástěře s tím, že pro vás chystá malé občerstvení. A v kuchyni má připravenou jen syrovou rybu, cibuli, čerstvé pálivé papričky, džbánek čerstvě vymačkané citrusové šťávy a snítky bylinek.

Tak přesně tahle situace se nám stala, když jsme přijeli na natáčení k Pavlíně a Eduardovi, kteří na balkoně v bytovém domě v Praze pěstují peruánské papričky rocoto a aji. Důvod je prostý. Rodilý Peruánec Eduardo se do Česka přiženil. A papričky, na kterých doslova vyrostl, mu u nás chyběly natolik, že si je teď s manželkou pěstují na balkoně (viz reportáž o pálivých papričkách zde).  

Jako správný Peruánec je Eduardo Miranda hrdý jak na papričky rocoto a aji, tak na peruánskou národní kuchyni. Nedal jinak, než že jeho milované papričky musíme ochutnat v typickém peruánském jídle, který rovnou připravil před kamerou.   

Jak připravit ceviche (čtěte „seviče“) krok za krokem

Pro 4 osoby budete potřebovat: 800 g bělomasé čerstvé ryby, například okouna nilského (jak poznat na pultu čerstvou rybu, čtěte zde), 1 střední cibuli, půl chilli papričky nakrájené opravdu na drobno (použijte, jaké seženete, Eduardo používá rocoto a aji), šťáva čerstvě vymačkaná ze zhruba 10 až 15 limetek (rybí maso musí být do šťávy ponořené), čerstvý koriandr, řapíkatý celer a sůl.

Recept na peruánské ceviche

Rybí filety nakrájejte na kostičky, rozprostřete je po talíři tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, posolte, posypte koriandrem nasekaným na drobno, přisypte i na plátky či kostičky nakrájené stonky řapíkatého celeru a vše zalijte čerstvě vylisovanou šťávou z limetek.

Chcete-li pikantní verzi, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku. „V Peru se do ceviche používá speciální typ papriček - právě tohle úžasné rocoto a ještě papričky aji,“ vysvětluje Eduardo, když tyto vlastnoručně vypěstované červené poklady nadrobno krájí a přidržuje si přitom půlku papričky vidličkou. Dobře ví, že sáhnout si prsty od pálivé paprikové dužiny třeba do oka je jen těžko zapomenutelný a velice nepříjemný zážitek. 

Nicméně zpět k receptu: rybu ponořenou v citrusové šťávě jště pokryjte kousky cibule pokrájené na měsíčky a vše nechte zhruba 20 minut marinovat v chladu.

A můžete podávat, ideálně s vařeným bramborem a listy čerstvého salátu. Šťávu, která na talíři či pekáčku (tak ceviche připravoval Eduardo) zbude, nevylívejte. „Peruánci ji pijí a říkají jí ´leche de tigre´, tedy tygří mléko. Jsou přesvědčeni, že jim dodává sexuální apetit,“ usmívá se Eduardo.

Autor:




Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.