Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak „uvařit“ syrovou rybu v limetkové šťávě. Recept na peruánské ceviche

aktualizováno 
Přijdete na návštěvu a přivítá vás hostitel v zástěře s tím, že pro vás chystá malé občerstvení. A v kuchyni má připravenou jen syrovou rybu, cibuli, čerstvé pálivé papričky, džbánek čerstvě vymačkané citrusové šťávy a snítky bylinek.

Tak přesně tahle situace se nám stala, když jsme přijeli na natáčení k Pavlíně a Eduardovi, kteří na balkoně v bytovém domě v Praze pěstují peruánské papričky rocoto a aji. Důvod je prostý. Rodilý Peruánec Eduardo se do Česka přiženil. A papričky, na kterých doslova vyrostl, mu u nás chyběly natolik, že si je teď s manželkou pěstují na balkoně (viz reportáž o pálivých papričkách zde).  

Jako správný Peruánec je Eduardo Miranda hrdý jak na papričky rocoto a aji, tak na peruánskou národní kuchyni. Nedal jinak, než že jeho milované papričky musíme ochutnat v typickém peruánském jídle, který rovnou připravil před kamerou.   

Jak připravit ceviche (čtěte „seviče“) krok za krokem

Pro 4 osoby budete potřebovat: 800 g bělomasé čerstvé ryby, například okouna nilského (jak poznat na pultu čerstvou rybu, čtěte zde), 1 střední cibuli, půl chilli papričky nakrájené opravdu na drobno (použijte, jaké seženete, Eduardo používá rocoto a aji), šťáva čerstvě vymačkaná ze zhruba 10 až 15 limetek (rybí maso musí být do šťávy ponořené), čerstvý koriandr, řapíkatý celer a sůl.

Recept na peruánské ceviche

Rybí filety nakrájejte na kostičky, rozprostřete je po talíři tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, posolte, posypte koriandrem nasekaným na drobno, přisypte i na plátky či kostičky nakrájené stonky řapíkatého celeru a vše zalijte čerstvě vylisovanou šťávou z limetek.

Chcete-li pikantní verzi, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku. „V Peru se do ceviche používá speciální typ papriček - právě tohle úžasné rocoto a ještě papričky aji,“ vysvětluje Eduardo, když tyto vlastnoručně vypěstované červené poklady nadrobno krájí a přidržuje si přitom půlku papričky vidličkou. Dobře ví, že sáhnout si prsty od pálivé paprikové dužiny třeba do oka je jen těžko zapomenutelný a velice nepříjemný zážitek. 

Nicméně zpět k receptu: rybu ponořenou v citrusové šťávě jště pokryjte kousky cibule pokrájené na měsíčky a vše nechte zhruba 20 minut marinovat v chladu.

A můžete podávat, ideálně s vařeným bramborem a listy čerstvého salátu. Šťávu, která na talíři či pekáčku (tak ceviche připravoval Eduardo) zbude, nevylívejte. „Peruánci ji pijí a říkají jí ´leche de tigre´, tedy tygří mléko. Jsou přesvědčeni, že jim dodává sexuální apetit,“ usmívá se Eduardo.

Autor:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.