Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Psí sušenky, ze kterých lezou kousky masa i tuňáka. Sami neodoláte

  0:11aktualizováno  0:11
Místo sladkého tučného cukroví napéct psovi před Vánocemi jeho vlastní a hlavně zdravé sušenky, tomu se říká frajeřina. Na svědomí ji má Denisa Bartošová, která tyto zdravé psí pamlsky začala péct v době, kdy měli doma dvě psí holky, Bezinku a Bleskovku.

Prvotní impuls byl prostý. Jedna z fen pravidelně přeskakovala plot a zdrhala do nedalekého domova seniorů. Vracela se ufuněná a spokojená, tvářící se sice provinile, ale s břichem nadouvajícím se vánočkou s bílou kávou, která zbyla babičkám od snídaně. „Já jí pak pekla tyhle zdravé a přiměřeně lehké pamlsky, jako psí dietu. Aby pochopila, že přes vyjídání sousedů cesta nevede,“ usmívá se při vzpomínce Denisa, když nám recept připravuje před kamerou.

Potřebné suroviny na cca 50 sušenek (záleží na vykrajovátku)

Před pečením si připravte: 200 g žitné jemně mleté mouky, 100 g kukuřičné polohrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 celé vejce, 50 g pokrájeného (nebo nůžkami na kousky nastříhaného) sušeného hovězího masa a jednu jemně nastrouhanou mrkev.

Fotogalerie

Nejprve můžete klidně zapnout troubu, protože ji potřebujete rozehřát na 180 °C. Pak smíchejte všechny suché ingredience, přidejte strouhanou mrkev, kousky tuňáka i se šťávou a rozklepněte k nim celé vejce. Pak všechny suroviny promíchejte v míse, přidejte ještě olivový olej a na moukou podsypaném vále z nich vypracujte pevné, ale vláčné těsto. V případě potřeby ho můžete dát na chvíli ztuhnout do lednice.

Pak těsto na vále opět podsypejte žitnou moukou a rozválejte na zhruba 5 mm vysoký plát. Z něj vykrajujte sušenky formičkou ve tvaru kosti, případně jinou vybranou formičkou.  

Vykrájené sušenky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečte asi 8 minut. Pokud jste zvolili větší tvary, protože váš hafan si zaslouží víc než malou kostičku, budou možná potřebovat zůstat v troubě o něco déle.

Odkud pochází tento recept?

Recept na psí sušenky pochází z knihy Láska prochází kuchyní (Smart Press), která vybojovala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014 (více čtěte zde). Hrdý titul Best in The World prokazuje, že ne nadarmo se autorka Denisa Bartošová od roku 2005 profesionálně věnuje dekor stylingu.

Vychladlé sušenky můžete podobně jako Denisa naskládat do krabiček od ovoce, Denisa je dokonce natřela balakrylem a převázat stužkou. Případně i doplnit papírovou jmenovkou, na kterou připíšete jméno mazlíka.

Bude to voňavý a chutný dárek nejen pro vašeho psa, ale případně i pro psa přátel či příbuzných, ke kterým vyrazíte na návštěvu. A nebo s nimi můžete zajít do nejbližšího útulku, tam koneckonců zřejmě najdete ty nejvděčnější strávníky.

A protože má Denisa doma dvě kočky z útulku (kde se kočky koneckonců vybírají nejlépe, více zde), nemohla ve své kuchyni zapomenout ani na ně. Dokonce na ně myslela natolik, že z každé prodané kuchařky putuje pětikoruna na konto kočičího útulku ve Vrbičanech u Slaného. A my vám příští týden přineseme článek s videem, jak připravit kočkám pod stromeček čerstvou domácí paštiku.

Autor:




Nejčtenější

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.