Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psí sušenky, ze kterých lezou kousky masa i tuňáka. Sami neodoláte

  0:11
Místo sladkého tučného cukroví napéct psovi před Vánocemi jeho vlastní a hlavně zdravé sušenky, tomu se říká frajeřina. Na svědomí ji má Denisa Bartošová, která tyto zdravé psí pamlsky začala péct v době, kdy měli doma dvě psí holky, Bezinku a Bleskovku.

Prvotní impuls byl prostý. Jedna z fen pravidelně přeskakovala plot a zdrhala do nedalekého domova seniorů. Vracela se ufuněná a spokojená, tvářící se sice provinile, ale s břichem nadouvajícím se vánočkou s bílou kávou, která zbyla babičkám od snídaně. „Já jí pak pekla tyhle zdravé a přiměřeně lehké pamlsky, jako psí dietu. Aby pochopila, že přes vyjídání sousedů cesta nevede,“ usmívá se při vzpomínce Denisa, když nám recept připravuje před kamerou.

Potřebné suroviny na cca 50 sušenek (záleží na vykrajovátku)

Před pečením si připravte: 200 g žitné jemně mleté mouky, 100 g kukuřičné polohrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 celé vejce, 50 g pokrájeného (nebo nůžkami na kousky nastříhaného) sušeného hovězího masa a jednu jemně nastrouhanou mrkev.

Nejprve můžete klidně zapnout troubu, protože ji potřebujete rozehřát na 180 °C. Pak smíchejte všechny suché ingredience, přidejte strouhanou mrkev, kousky tuňáka i se šťávou a rozklepněte k nim celé vejce. Pak všechny suroviny promíchejte v míse, přidejte ještě olivový olej a na moukou podsypaném vále z nich vypracujte pevné, ale vláčné těsto. V případě potřeby ho můžete dát na chvíli ztuhnout do lednice.

Pak těsto na vále opět podsypejte žitnou moukou a rozválejte na zhruba 5 mm vysoký plát. Z něj vykrajujte sušenky formičkou ve tvaru kosti, případně jinou vybranou formičkou.  

Vykrájené sušenky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečte asi 8 minut. Pokud jste zvolili větší tvary, protože váš hafan si zaslouží víc než malou kostičku, budou možná potřebovat zůstat v troubě o něco déle.

Odkud pochází tento recept?

Recept na psí sušenky pochází z knihy Láska prochází kuchyní (Smart Press), která vybojovala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014 (více čtěte zde). Hrdý titul Best in The World prokazuje, že ne nadarmo se autorka Denisa Bartošová od roku 2005 profesionálně věnuje dekor stylingu.

Vychladlé sušenky můžete podobně jako Denisa naskládat do krabiček od ovoce, Denisa je dokonce natřela balakrylem a převázat stužkou. Případně i doplnit papírovou jmenovkou, na kterou připíšete jméno mazlíka.

Bude to voňavý a chutný dárek nejen pro vašeho psa, ale případně i pro psa přátel či příbuzných, ke kterým vyrazíte na návštěvu. A nebo s nimi můžete zajít do nejbližšího útulku, tam koneckonců zřejmě najdete ty nejvděčnější strávníky.

A protože má Denisa doma dvě kočky z útulku (kde se kočky koneckonců vybírají nejlépe, více zde), nemohla ve své kuchyni zapomenout ani na ně. Dokonce na ně myslela natolik, že z každé prodané kuchařky putuje pětikoruna na konto kočičího útulku ve Vrbičanech u Slaného. A my vám příští týden přineseme článek s videem, jak připravit kočkám pod stromeček čerstvou domácí paštiku.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025