Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na domácí "nutelu" z nejkrásnější kuchařky na světě

aktualizováno 
Nad nutelou z obchodu vyřkla Denisa Bartošová, autorka nepřehlédnutelné knížky Láska prochází kuchyní, jasný ortel: Ne. Z prostého důvodu, kvůli přidaným "éčkům". Jenže zakažte dětem něco, co milují. Raději vyzkoušejte domácí recept na podobnou pomazánku. A pro jistotu připravte rovnou dvojnásobné množství.

Dvoubarevná pomazánka, tedy domácí nutela (z knihy Láska prochází kuchyní) | foto: www.smartpress.cz

Přípravu pomazánky si užijte, je to radost. Jde totiž o recept z kuchařky s podtitulem "uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek", kterou zhruba před deseti dny v Pekingu ocenili "Oscarem pro kuchařky" jako tu s nejkrásnějším designem.  

Příprava pomazánky krok za krokem

Na 6 skleniček oříškovo-čokoládové pomazánky budete potřebovat: 
100 g loupaných lískových oříšků, 100 g loupaných mandlí, 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka, 200 g nasekané kvalitní mléčné čokolády, 200 g nasekané kvalitní bílé čokolády a špetku mletého kardamomu.

Jak láska prochází kuchyní

K pomazánce můžete rovnou napéct i linecké žabky, na kterých si děti také s chutí smlsnou. Na ty si připravte: 150 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 75 g cukru moučky, půl sáčku vanilkového cukru a 1 žloutek.

Oříšky a mandle opražte - každý druh zvlášť - na sucho na pánvi a ještě horké (opět zvlášť) rozmixujte na hladkou kaši.

Jeden druh čokolády s kondenzovaným mlékem z jedné konzervy vložte do misky z varného skla nebo nerezu a ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit. Vymíchejte směs v hladkou hmotu a vmíchejte do ní malou špetku mletého kardamomu. Totéž proveďte také s druhou čokoládou a druhým mlékem.

Hmotu z bílé čokolády pak promíchejte s rozmixovanými mandlemi a hmotu z mléčné čokolády s lískovými oříšky. Poté oběma pomazánkami naplňte menší zavařovací skleničky a oba druhy přitom střídejte, aby vznikly jakési pruhy. Po vzoru Denisy pak ke každé skleničce můžete saténovou stuhou přivázat jednorázovou dřevěnou lžičku a přidat k ní i pár lineckých žabek.

Kuchařka pro chuť i oko

Knihu Láska prochází kuchyní koupíte se slevou na Knihy.iDNES.cz

Kniha stylistky, designérky a vášnivé kuchařky Denisy Bartošové obsahuje nejen...

Žabky ovšem ještě musíte napéct, což ale také není nic složitého. Připravenou hladkou mouku (viz seznam ingrediencí výše) prostě prosijte na vál, přidejte změklé máslo, cukr a žloutek a vypracujte vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo, a dejte ho alespoň na hodinu odležet do chladničky.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky ve tvaru žabek (případně jiné) vymažte máslem a plňte odleželým těstem do dvou třetin. Pečte dozlatova, potrvá to ani ne deset minut, hotové žabky přesuňte i s formou na mřížku, ještě teplé vyklápějte, nechte vychladnou a můžete je dětem vydat v plen.

Zkusili jste si recept z kuchařky s "Oscarem" za design

Tvořivá kuchařka Láska prochází kuchyní, kterou nakladatelství Smart Press vydalo na podzim roku 2013, získala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014, která proběhla ve dnech 19. až 22. května 2014 v Číně. (O českých úspěších v roce 2012 čtěte zde.)

O autorce Denise Bartošové

Od roku 2005 se profesionálně věnuje dekor stylingu. V minulosti spolupracovala s časopisy Apetit a Albert v kuchyni. Nyní se věnuje časopisu Gurmet, spolupracuje i s časopisem Marianne bydlení.

Titulní strana knihy oceněné prvním místem za design v  mezinárodní prestižní...

láska prochází kuchyní

Denisa Bartošová, autorka oceněné knihy Láska prochází kuchyní, s podtitulem...

láska prochází kuchyní

Kniha bojovala s finalisty ze sedmi států, takže Adéla Hálková, šéfredaktorka nakladatelství Smart Press, byla z nečekaného vítězství nadšená: "Odvézt si z celosvětové soutěže, kde figurují nádherné anglické, francouzské, španělské kuchařky, a nejen ty, první místo, je pro nás obrovskou ctí. A odvézt si první místo z kategorie design, v níž se objevuje výběr jen těch nejoriginálnějších titulů, je pro nás stav snový."

Po úspěchu Martina Škody, který si předloni z této soutěže odvezl bronz za svoji prvotinu Škoda nevařit (více zde), se tak nyní těší z medaile další autorka ze stáje Smart Pressu. "Pro každého autora je jeho kniha ta nejkrásnější, je to jeho dítě. Jsem moc šťastná, že to tak cítí i porotci a snad i někteří čtenáři," dojala se Denisa Bartošová, jejíž kniha od 21. května nese hrdý titul Best in The World.

Podle Martina Škody můžete dětem připravit třeba jablečný crumble:

Autorkou fotografií použitých v knížce je Alena Hrbková, o originální layout a vazbu se zasloužil David Bartoš. I díky nim tuto neobvyklou kuchařku opravdu jen tak nepřehlédnete. Málokterý nakladatel dnes půjde do rizika zvýšených nákladů na titul jen proto, aby do jeho tvrdých titulních desek vyřízl oválný otvor a podtrhl tak jeho romantické ladění.

Máte rádi nutelu?

celkem hlasů: 2506

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 14. června 2014. Anketa je uzavřena.

Miluju ji 1012
Tohle nejím 896
Občas si přimáznu 598
Autor:




Nejčtenější

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.