Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na domácí "nutelu" z nejkrásnější kuchařky na světě

aktualizováno 
Nad nutelou z obchodu vyřkla Denisa Bartošová, autorka nepřehlédnutelné knížky Láska prochází kuchyní, jasný ortel: Ne. Z prostého důvodu, kvůli přidaným "éčkům". Jenže zakažte dětem něco, co milují. Raději vyzkoušejte domácí recept na podobnou pomazánku. A pro jistotu připravte rovnou dvojnásobné množství.

Dvoubarevná pomazánka, tedy domácí nutela (z knihy Láska prochází kuchyní) | foto: www.smartpress.cz

Přípravu pomazánky si užijte, je to radost. Jde totiž o recept z kuchařky s podtitulem "uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek", kterou zhruba před deseti dny v Pekingu ocenili "Oscarem pro kuchařky" jako tu s nejkrásnějším designem.  

Příprava pomazánky krok za krokem

Na 6 skleniček oříškovo-čokoládové pomazánky budete potřebovat: 
100 g loupaných lískových oříšků, 100 g loupaných mandlí, 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka, 200 g nasekané kvalitní mléčné čokolády, 200 g nasekané kvalitní bílé čokolády a špetku mletého kardamomu.

Jak láska prochází kuchyní

K pomazánce můžete rovnou napéct i linecké žabky, na kterých si děti také s chutí smlsnou. Na ty si připravte: 150 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 75 g cukru moučky, půl sáčku vanilkového cukru a 1 žloutek.

Oříšky a mandle opražte - každý druh zvlášť - na sucho na pánvi a ještě horké (opět zvlášť) rozmixujte na hladkou kaši.

Jeden druh čokolády s kondenzovaným mlékem z jedné konzervy vložte do misky z varného skla nebo nerezu a ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit. Vymíchejte směs v hladkou hmotu a vmíchejte do ní malou špetku mletého kardamomu. Totéž proveďte také s druhou čokoládou a druhým mlékem.

Hmotu z bílé čokolády pak promíchejte s rozmixovanými mandlemi a hmotu z mléčné čokolády s lískovými oříšky. Poté oběma pomazánkami naplňte menší zavařovací skleničky a oba druhy přitom střídejte, aby vznikly jakési pruhy. Po vzoru Denisy pak ke každé skleničce můžete saténovou stuhou přivázat jednorázovou dřevěnou lžičku a přidat k ní i pár lineckých žabek.

Kuchařka pro chuť i oko

Knihu Láska prochází kuchyní koupíte se slevou na Knihy.iDNES.cz

Kniha stylistky, designérky a vášnivé kuchařky Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky všeho druhu - pro děti, ženy i muže, ale především originální nápady na jejich balení.

Žabky ovšem ještě musíte napéct, což ale také není nic složitého. Připravenou hladkou mouku (viz seznam ingrediencí výše) prostě prosijte na vál, přidejte změklé máslo, cukr a žloutek a vypracujte vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo, a dejte ho alespoň na hodinu odležet do chladničky.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky ve tvaru žabek (případně jiné) vymažte máslem a plňte odleželým těstem do dvou třetin. Pečte dozlatova, potrvá to ani ne deset minut, hotové žabky přesuňte i s formou na mřížku, ještě teplé vyklápějte, nechte vychladnou a můžete je dětem vydat v plen.

Zkusili jste si recept z kuchařky s "Oscarem" za design

Tvořivá kuchařka Láska prochází kuchyní, kterou nakladatelství Smart Press vydalo na podzim roku 2013, získala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014, která proběhla ve dnech 19. až 22. května 2014 v Číně. (O českých úspěších v roce 2012 čtěte zde.)

O autorce Denise Bartošové

Od roku 2005 se profesionálně věnuje dekor stylingu. V minulosti spolupracovala s časopisy Apetit a Albert v kuchyni. Nyní se věnuje časopisu Gurmet, spolupracuje i s časopisem Marianne bydlení.

láska prochází kuchyní

láska prochází kuchyní

láska prochází kuchyní

láska prochází kuchyní

Kniha bojovala s finalisty ze sedmi států, takže Adéla Hálková, šéfredaktorka nakladatelství Smart Press, byla z nečekaného vítězství nadšená: "Odvézt si z celosvětové soutěže, kde figurují nádherné anglické, francouzské, španělské kuchařky, a nejen ty, první místo, je pro nás obrovskou ctí. A odvézt si první místo z kategorie design, v níž se objevuje výběr jen těch nejoriginálnějších titulů, je pro nás stav snový."

Po úspěchu Martina Škody, který si předloni z této soutěže odvezl bronz za svoji prvotinu Škoda nevařit (více zde), se tak nyní těší z medaile další autorka ze stáje Smart Pressu. "Pro každého autora je jeho kniha ta nejkrásnější, je to jeho dítě. Jsem moc šťastná, že to tak cítí i porotci a snad i někteří čtenáři," dojala se Denisa Bartošová, jejíž kniha od 21. května nese hrdý titul Best in The World.

Podle Martina Škody můžete dětem připravit třeba jablečný crumble:

Autorkou fotografií použitých v knížce je Alena Hrbková, o originální layout a vazbu se zasloužil David Bartoš. I díky nim tuto neobvyklou kuchařku opravdu jen tak nepřehlédnete. Málokterý nakladatel dnes půjde do rizika zvýšených nákladů na titul jen proto, aby do jeho tvrdých titulních desek vyřízl oválný otvor a podtrhl tak jeho romantické ladění.

Máte rádi nutelu?

celkem hlasů: 2506

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 14. června 2014. Anketa je uzavřena.

Miluju ji 1012
Tohle nejím 896
Občas si přimáznu 598
Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.