Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Škvarkové placky jako od babičky upečete naprosto s přehledem

aktualizováno 
Chvíli zapomeňte na hubnutí a odtučňovací kúry a projednou si zahřešte s úžasně křehkým škvarkovým pečivem. Možná vám tato lahůdka připomene časy dětství a vůni škvarkových placek, jaké s oblibou pekly naše prababičky.

Škvarkové placky jako od babičky | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Škvarkové placky se dělávaly ve vesnických chalupách poměrně často. Když se zabíjelo prase, musel to už být pořádný pašík, aby měl spousty sádla na vyškvaření. Tím se pak potíral nejen chleba, ale hlavně se jím mastilo téměř všechno, co bylo určeno k jídlu (proč vařit jako naše babičky, čtěte zde). Kdo by si také tehdy mohl dovolit kupovat málo dostupný a drahý olej.

Příprava škvarkových placek

Když se škvařilo ve velkém sádlo, zbyla z něj spousta škvarků a ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly právě placky z bramborového těsta a mouky, do kterých se škvarky přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo oceníte s pivem či vínem. Ale vůbec není od věci zakousnout si je třeba k čaji, dobré husté polévce, nebo si na nich pochutnat jen tak se salámem.

Recept na křehké škvarkové pečivo. Jak na něj krok za krokem

Potřebovat budete 300 g hladké mouky, 250 g mletých škvarků - ideálně domácích, sůl dle chuti, polovinu prášku do pečiva, 1 vejce, 4 lžíce mléka - podle potřeby, vejce na potření a kmín či mák na posypání. Máte-li raději tzv. „hrníčkové recepty“, přepočítáno na hrnky potřebujete: 2 a čtvrt hrnku hladké mouky a 3 hrnky mletých škvarků plus ostatní ingredience.

Tip na bezva fintu:

Škvarkové těsto můžete rovněž vtlačit do formiček, jejichž výběr záleží jen na vás. Příliš vánoční tvary ale pro tento druh pečiva raději nevybírejte. Pečou se stejně dlouho jako placky  a nemusíte je vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.

Škvarkové těsto můžete také naplnit do nevymazaných formiček - je mastné, takže...
Místo placek si pak můžete pochutnat třeba na škvarkových mušlích.

Pokud pečivo budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta raději přidejte méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější.

Do misky nasypte mouku, přidejte jemně pomleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte a přidejte vejce a dle potřeby mléko, jehož ideální množství je závislé na obsahu sádla ve škvarcích. Z hmoty vypracujte vláčné těsto, které nechte zhruba 30 minut odležet v chladu.

Poté z těsta vyválejte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary, nebo ho jednoduše pokrájejte na čtverečky. Jednotlivé kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

Tento a další hrnkové recepty najdete v aktuálním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Hrnečkové buchtování.

Autoři:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.