Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Škvarkové placky jako od babičky upečete naprosto s přehledem

aktualizováno 
Chvíli zapomeňte na hubnutí a odtučňovací kúry a projednou si zahřešte s úžasně křehkým škvarkovým pečivem. Možná vám tato lahůdka připomene časy dětství a vůni škvarkových placek, jaké s oblibou pekly naše prababičky.

Škvarkové placky jako od babičky | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Škvarkové placky se dělávaly ve vesnických chalupách poměrně často. Když se zabíjelo prase, musel to už být pořádný pašík, aby měl spousty sádla na vyškvaření. Tím se pak potíral nejen chleba, ale hlavně se jím mastilo téměř všechno, co bylo určeno k jídlu (proč vařit jako naše babičky, čtěte zde). Kdo by si také tehdy mohl dovolit kupovat málo dostupný a drahý olej.

Příprava škvarkových placek

Když se škvařilo ve velkém sádlo, zbyla z něj spousta škvarků a ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly právě placky z bramborového těsta a mouky, do kterých se škvarky přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo oceníte s pivem či vínem. Ale vůbec není od věci zakousnout si je třeba k čaji, dobré husté polévce, nebo si na nich pochutnat jen tak se salámem.

Recept na křehké škvarkové pečivo. Jak na něj krok za krokem

Potřebovat budete 300 g hladké mouky, 250 g mletých škvarků - ideálně domácích, sůl dle chuti, polovinu prášku do pečiva, 1 vejce, 4 lžíce mléka - podle potřeby, vejce na potření a kmín či mák na posypání. Máte-li raději tzv. „hrníčkové recepty“, přepočítáno na hrnky potřebujete: 2 a čtvrt hrnku hladké mouky a 3 hrnky mletých škvarků plus ostatní ingredience.

Tip na bezva fintu:

Škvarkové těsto můžete rovněž vtlačit do formiček, jejichž výběr záleží jen na vás. Příliš vánoční tvary ale pro tento druh pečiva raději nevybírejte. Pečou se stejně dlouho jako placky  a nemusíte je vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.

Škvarkové těsto můžete také naplnit do nevymazaných formiček - je mastné, takže...
Místo placek si pak můžete pochutnat třeba na škvarkových mušlích.

Pokud pečivo budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta raději přidejte méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější.

Do misky nasypte mouku, přidejte jemně pomleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte a přidejte vejce a dle potřeby mléko, jehož ideální množství je závislé na obsahu sádla ve škvarcích. Z hmoty vypracujte vláčné těsto, které nechte zhruba 30 minut odležet v chladu.

Poté z těsta vyválejte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary, nebo ho jednoduše pokrájejte na čtverečky. Jednotlivé kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

Tento a další hrnkové recepty najdete v aktuálním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Hrnečkové buchtování.

Autoři:




Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.