Na mistrovství se u nás sushi natrénovat nedá, říká kuchař Marek Hora - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na mistrovství se u nás sushi natrénovat nedá, říká kuchař Marek Hora

Na právě skončeném mistrovství World Sushi Cup Japan bojovalo 30 vybraných účastníků z 15 zemí. Vítězem se stal Vladimír Pak z Ruska, který se dvakrát zúčastnil neúspěšně, až letos prolomil smůlu.
Sushi jako umění: Nejlepší kousky jídla na světě | (1:18) | video: Reuters

Jediným českým zástupcem byl Marek Hora z pražské restaurace Yamato (jak otevírala, čtěte zde). „Bez sponzorů v tomto mistrovství v podstatě nemáte šanci, protože se vlastně nemáte jak připravit. Nedělá se tam sushi, jak ho známe u nás. Při soutěži se používají tradiční ryby, které se vyskytují jen v oblasti Japonska, třeba mořský úhoř anago, malé ryby kohada nebo mušle akagai. Problém je v tom, že v Evropě se tyto suroviny velmi špatně shánějí, takže nemůžete ani natrénovat filetování a práci s nimi. Pak improvizujete až na místě,“ vysvětluje.

Marek Hora je duší restaurace, patří ke špičce v oboru japonské gastronomie.

V tom mají výhodu kuchaři, kteří mají tak silné sponzory, že si mohou dovolit přijet třeba o čtrnáct dnů dříve a trénovat, lepší dostupnost surovin je v asijských zemích nebo Americe. Takoví závodníci na mistrovství trénují i čtyři měsíce.

„To byl třeba případ současného vítěze Vladimíra Paka, jemuž sponzoři zaplatili týdenní pobyt předem, hromadu ryb, na hotelovém pokoji si udělali kuchyň a týden tam trénoval,“ prozrazuje Hora zákulisí soutěže.

Na mistrovství existují dvě cesty. Buď si vás pořadatelé sami vyberou, anebo se přihlásíte. Letos takových lidí bylo asi 150 a z toho si v Tokiu vybrali 30 soutěžících. Během dvou dnů museli nejen vařit, ale zároveň sledovali i techniku přípravy.

„Byl jsem tam už potřetí a myslím, že přenechám místo mladším. Vzal jsem tam proto mladého šikovného kolegu od nás z restaurace Richarda Tomáše, ať si to tam obhlídne, a věřím, že za pár let by mohl být tím, kdo tuto soutěž možná i vyhraje,“ věří.

Autor:

Nejčtenější

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

12. dubna 2025

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

12. dubna 2025

Do největšího proutěného koše si klidně i lehnete, řemeslník ho pletl dva týdny

Na pardubickém náměstí Republiky v pátek dopoledne komisař oficiálně potvrdil nový český rekord. Do České knihy rekordů se zapsal největší pletený proutěný koš bez dna, který poslouží jako...

11. dubna 2025  11:52

OBRAZEM: Jeden chlupáč vedle druhého. Na výstavě v Brně je přes 17 tisíc psů

Štěkot roztodivných chlupáčů a hlasy jejich majitelů se od čtvrtka rozléhají brněnským výstavištěm. Na Evropskou výstavu psů sem dorazili zástupci 72 zemí, aby zde až do neděle soutěžili o tituly v...

11. dubna 2025  10:58

Jaro je za dveřmi, tak mu je otevřete! Aneb tipy na jarní dekorace

Jarní výzdoba se nemusí omezovat jen na symboly Velikonoc. Nápadů na dekorace do bytu i na zahradu je mnoho a každý si může vybrat podle svého vkusu.

11. dubna 2025

Nečekaný mazlíček. Věra a její zakrslé prase, které trochu přerostlo

„Nikdy by mě nenapadlo, že se naším domácím mazlíčkem stane prase,“ líčí dnes už se smíchem Věra. Čtenářka, která vypráví svůj příběh, jak se z malého zakrnělého prasátka stal pašík, jenž málem...

11. dubna 2025

V Zoo Praha řádí dvě malé gorilí parťačky, Gaia v sobotu slaví 1. narozeniny

V gorilím pavilonu Rezervace Dja v Zoo Praha je díky dvěma gorilím mláďatům od loňského jara pěkně živo. V sobotu tu navíc bude od 10 hodin mladší z obou gorilích holčiček slavit první narozeniny,...

11. dubna 2025

Nenáročný, ale za péči se odvděčí. Tipy na jarní péči o angrešt

Angrešt patří mezi nenáročné keře, stejně jako maliny, rybíz nebo ostružiny. Bohatou úrodu ale můžete podpořit pravidelnou péčí. Jak a kdy stříhat angrešt a co mu ještě dopřát pro správný růst a...

10. dubna 2025

Nejen o svátcích dává policistka na Instagramu prostor kreativitě a inspiruje

„Mech, sněženky, křepelčí vajíčka a peříčka dodají věnci něžnost,“ popsala Jarmila Gonosová jednu ze svých instagramových fotografií pro časopis Žena a život. Na svém účtu @sweet.lily1177 přináší...

10. dubna 2025

Už jste letos zaplatili poplatek za psa? Kolik to je a na co si dát pozor

Pořídit si psa znamená nejen radost a věrného parťáka, ale také odpovědnost a pravidelné výdaje. Kromě krmiva, veterinární péče či doplňků musíte počítat i s místním poplatkem za psa. Jeho výše se...

10. dubna 2025

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

9. dubna 2025

Od melounových explozí po falešná vejce: Temná strana gastronomie

Melounové bomby, svítící maso a hodování na vlastním pohřbu – svět gastronomie dokáže přichystat skutečně bombastická překvapení.

9. dubna 2025