Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

aktualizováno 
Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Šoupnutí rýže do peřin, „aby došla“, to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka. Hrnec s rýží předtím jen zabalila do utěrky. Jako díte mě to fascinovalo. Pohlreich přidává fór s novinami, které pomáhají teplo udržet ještě víc, takže v kombinaci s peřinami je to spolehlivá záruka, že ochucenou ráži nepřipálíte a přesto ji „dovaříte“.

Pilaf. Lehké, levné a jednoduché jídlo. A geniálně dobré

„Jakmile vaříte rýži, zkuste si uvědomit, že její chuť není právě nejvýraznější.  Takže cokoliv tam přidáte, může tomu jídlu báječně prospět,“ konstatuje šéf triviální skutečnost, kterou všichni dobře známe. Jen je potřeba vzít ji jako přednost, díky které lze jíst rýži každý den a přece může být pokaždé jiná.

Fotogalerie

Pilaf je ideální příklad. Jestli bude bezmasý - připravený na sladkou paprikou ochucené, pěkně dorůžova osmažené cibulce - jako v našem případě (viz video), nebo si ho vylepšíte kousky masa, záleží jen na vás a na vašem momentálním rozpoložení či aktuálním obsahu vaší lednice.

Postup nemůže být jednodušší. Na osmaženou a ochucenou cibulku (paprika, sůl), přihodíte rýži vypranou ve studené vodě (ano i takovéto absolutní základy Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu učí), promícháte s ochucenou cibulkou a zalijete vodou nebo vývarem.

„Nás učili, že sebeblbější vývar je lepší než sebelepší voda,“ radí ještě šéf, jak chuť rýže jednoznačně vylepšíte. Zalitou rýži přikryjete poklicí, necháte pár minut zavařit a sáhnete po novinách. Stáhnete kastrol z plotny, zabalíte do novin a strčíte do peřin a můžete si jít na dvě hodinky po svém.

Hotovou rýži pak už jen vylepšíte přidáním čerstvých  bylinek či zeleniny, pokud toužíte po lehkém jídle. Přidat ale lze i maso. Zkuste to, ten recept na pilaf je tak geniální, jak je prostý. Nemáte se čeho bát, není na něm co zkazit.

Praktický redakční tip: peřiny fungují i na italské rizoto

Zatím jsem vaření v peřinách praktikovala jen u běžné rýže, jaká se u nás dala koupit i před revolucí. Teď jsem stejný postup vyzkoušela při přípravě italského rizota, šéf snad promine. Jinak se totiž tato rýže musí po celou dobu varu míchat a neustále podlévat (jak se vaří pravé italské rizoto se můžete podívat například zde). 

Peřiny si totiž poradí i s ní! Postupovala jsem v podstatě stejně, jako Zdeněk Pohlreich ve videu: udělala základ na cibulce, ochutila kořením, přidala na proužky nakrájená sušená rajčata, krátce zavařila a v novinách strčila do nefalšovaných péřových dek. S tím, že jsem přidala výrazně víc vody, jak italská rýže na rizoto potřebuje. Výsledek byl geniální a bez úmorného míchání, mezitím jsem stihla udělat jinou práci.

Za hodinku jsem měla rýži uvařenou, stačilo přidat krevetky osmažené na najemno nasekaném česneku, přimíchat nastrouhaný Gran Moravia, nasekanou bazalku a nadrobno pokrájenou papriku a na talíři zalít lžičkou konopného oleje.

Autor:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Další z rubriky

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.