Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jednoduchý a rychlý kefírový koláč. Výborný, domácí, za pár korun

  6:46aktualizováno  6:46
Je to koláč, nebo chcete-li buchta, co připravíte během chviličky a také se po něm během chviličky jen zapráší. Kromě kefíru a chemicky neošetřené kůry z limetky byste navíc měli všechny ingredience běžně najít ve své kuchyni.

Potřebné ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, vanilkový cukr, 1 limetka, 1 hrnek rostlinného oleje, 3 celá vejce, 0,5 l kefíru, 1 a půl balení kypřicího prášku do pečiva a cca 250 g meruňkového džemu.

K promíchaným suchým ingrediencím (kromě prášku do pečiva) přistrouhejte kůru z...
Než přilijete kefír, přidejte vajíčka a olej a směs metličkou promíchejte.
Přidejte zhruba půl litru kefíru.

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě prášku do pečiva: tedy mouku, cukr a vanilkový cukr, přistrouhejte limetkovou kůru a promíchejte. Přidejte olej, vajíčka a opět promíchejte. Zalijte směs kefírem, vmíchejte ho do směsi a jako poslední ingredienci přidejte kypřicí prášek.

Dobře promíchané těsto nalijte do formy.
Na těsto po lžičkách naneste meruňkový džem.
A máte upečeno. Nechte vychladnout a navrch koláč (buchtu) polijte limetkovou...

Těsto naposledy promíchejte (mělo by mít řidší konzistenci jako na videu) a nalijte do formy. Navrch po lžičkách přidejte meruňkovou marmeládu. Pečte zhruba 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C, okraje by měly krásně zrůžovět. Zchladlou buchtu posypte moučkovým cukrem nebo zalijte limetkovou šťávou.

Recept na tuto kefírovou buchtu, nebo chcete-li koláč, prozradí cukrářka Markéta Krajčovičová v dalším premiérovém dílu Božských dortů od Markéty v pondělí večer po osmé na televizi Prima love.

Dorty potažené marcipánem už jsou na přípravu složitější

Vedle kefírové buchty ale Markéta upeče i jeden ze svých vyhlášených dortů potažených marcipánem. Tentokrát se jí na něj vejde i obří sluníčko s otevřenými dlaněmi, protože dort věnuje klientům chráněného domova v Horním Maxově v Jizerských horách k padesátým narozeninám vzniku zařízení.

Dort Markéty Krajčovičové k padesátinám chráněného domova v Horním Maxově

Dort Markéty Krajčovičové k padesátinám chráněného domova v Horním Maxově

Diváci mají možnost nahlédnou Markétě pod ruce a pozorovat krok za krokem, jak takový dort vzniká: jak se tvarovaný korpus promění na stůl pokrytý vzorovaným ubrusem, jak se takový vzor do marcipánového "ubrusu" vytlačí pomocí speciální fólie pro cukráře, jak se marcipánem potáhne i sluníčko, a další cukrářské fígle, abyste mohli něco podobného také vyzkoušet. Na potahování podobného Markétina marcipánového dortu se můžete podívat na videu v předchozím článku zde.  

Autor:




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.