Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Dorty vzbuzující dokonalé iluze. Vznikají dlouho, snědí se hned

  10:03aktualizováno  10:03
Vystudovala tvorbu a výrobu skleněných figurek v Železném Brodu, nyní tvoří dorty jako umělecká díla. První dort v životě přitom upekla až své dceři k druhým narozeninám před necelými čtyřmi lety. A dnes už má vlastní pořad v televizi.

Dívat se Markétě Krajčovičové pod ruce, jak modeluje dort ve tvaru kaktusu (konkrétně Astrophytum myriostigma) pro ředitele liberecké botanické zahrady, je zážitek. Její postup připomíná sochařinu; v tvarování jí pomáhá nejen nůž, jímž osekává korpus z piškotového těsta, ale i krém, pomocí kterého potřebný tvar zase vybuduje.

Fotogalerie

Samostatnou kapitolou a pastvou pro oči pak je potahování základu dortu marcipánovým těstem, hledání správného barevného tónu a dotváření jeho finální podoby (právě to najdete na videu). Tehdy je evidentní, že Markéta nezapře svoji sklářskou školu, a je jasné, odkud se bere její smysl pro detail. 

Další inspiraci na dort, pro změnu v podobě ovečky Shaun, najdete zde.

Cukrářka z Jablonce si zdaleka nezakládá jen na tom, aby její dorty byly dokonalou imitací skutečnosti. Snaží se také používat kvalitní suroviny, pokud možno bez chemie. Do dortu s pistáciovou příchutí přidává pravé pistácie, čokoládu vybírá se 70 % kakaa, vychytaný recept na korpusy má po své babičce. Používá speciální americké barvy na dorty a zdůrazňuje, že se je snaží užívat v minimálním množství. A na přání připravuje ve své malé výrobně v Jablonci nad Nisou dokonce i dorty bezlepkové.  

Víc se o postupu přípravy "kaktusového" a podobných dortů vůbec dozvíte v pořadu Božské dorty od Markéty. Vznikl na základě odezvy po vystoupení Markéty Krajčovičové v pořadu Show Jana Krause a Prima love s ním vyjíždí v pondělí 4. března večer.

Koho by poté chytila mlsná a chuť sladce tvořit, ale na tak náročný dort si zatím netroufne, dočká se od Markéty i receptu na plněné linecké košíčky. (Recept na linecké košíčky plněné pudinkovým krémem najdete také v předchozím článku zde.)

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.