Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Dorty vzbuzující dokonalé iluze. Vznikají dlouho, snědí se hned

  10:03aktualizováno  10:03
Vystudovala tvorbu a výrobu skleněných figurek v Železném Brodu, nyní tvoří dorty jako umělecká díla. První dort v životě přitom upekla až své dceři k druhým narozeninám před necelými čtyřmi lety. A dnes už má vlastní pořad v televizi.

Dívat se Markétě Krajčovičové pod ruce, jak modeluje dort ve tvaru kaktusu (konkrétně Astrophytum myriostigma) pro ředitele liberecké botanické zahrady, je zážitek. Její postup připomíná sochařinu; v tvarování jí pomáhá nejen nůž, jímž osekává korpus z piškotového těsta, ale i krém, pomocí kterého potřebný tvar zase vybuduje.

Fotogalerie

Samostatnou kapitolou a pastvou pro oči pak je potahování základu dortu marcipánovým těstem, hledání správného barevného tónu a dotváření jeho finální podoby (právě to najdete na videu). Tehdy je evidentní, že Markéta nezapře svoji sklářskou školu, a je jasné, odkud se bere její smysl pro detail. 

Další inspiraci na dort, pro změnu v podobě ovečky Shaun, najdete zde.

Cukrářka z Jablonce si zdaleka nezakládá jen na tom, aby její dorty byly dokonalou imitací skutečnosti. Snaží se také používat kvalitní suroviny, pokud možno bez chemie. Do dortu s pistáciovou příchutí přidává pravé pistácie, čokoládu vybírá se 70 % kakaa, vychytaný recept na korpusy má po své babičce. Používá speciální americké barvy na dorty a zdůrazňuje, že se je snaží užívat v minimálním množství. A na přání připravuje ve své malé výrobně v Jablonci nad Nisou dokonce i dorty bezlepkové.  

Víc se o postupu přípravy "kaktusového" a podobných dortů vůbec dozvíte v pořadu Božské dorty od Markéty. Vznikl na základě odezvy po vystoupení Markéty Krajčovičové v pořadu Show Jana Krause a Prima love s ním vyjíždí v pondělí 4. března večer.

Koho by poté chytila mlsná a chuť sladce tvořit, ale na tak náročný dort si zatím netroufne, dočká se od Markéty i receptu na plněné linecké košíčky. (Recept na linecké košíčky plněné pudinkovým krémem najdete také v předchozím článku zde.)

Autor:




Nejčtenější

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Děti si vyřezaly flétny z mrkve.
VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.