Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak vyudit či správně zamrazit čerstvou rybu

  9:00aktualizováno  9:00
Podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka není problém vyudit si čerstvé rybí filety sám doma. Stačí jim totiž 10 minut a máte delikatesu, kterou nekoupíte. Jako příloha je ideální zelenina, aby jemná chuť ryby opravdu vynikla.

"Čerstvého pstruha stačí vykostit, vložit například na pařák do pekáčku s pilinami, přikrýt, strčit do trouby a za deset minut máte flilety uzené," radí šéfkuchař Jaroslav Sapík, specialita na českou kuchyni, jak si snadno vyudíte rybí filátka doma. 

Podrobnější návod, jak vyudíte celé ryby v pekáči s bukovými pilinami, najdete v článku Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči.

Recept na uzeného pstruha se špenátem

Připravte si 4 uzené filety ze pstruha, 400 g mrazeného listového špenátu, 200 g baby špenátu, 400 g mražené nebo čerstvé baby karotky, 250 g cherry rajčátek, 5 stroužků česneku, 100 g másla, 1 lžičku cukru, citron, sůl a bílý pepř.

Na mrkvičku si rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru.
Baby karotku na másle s cukrem lehce restujte zhruba 5 minut.
Hotovou karotku dochuťte citronovou šťávou.
Nadrobno pokrájený česnek také lehce orestujte na másle, aby zavoněl.

Omytou a očištěnou baby karotku trošku oslaďte a zhruba pět až 7 minut ji lehce restujte na rozpáleném másle, aby zůstala pevná na zkousnutí. Nakonec ji ještě zakápněte citronovou šťávou, případně ji podle chuti doslaďte. Česnek oloupejte, pokrájejte nadrobno a lehce orestujte na másle, pěkně uvolní aroma.

Na orestovaný česnek přidejte povolený mražený špenát, okapaný na sítku.
Na závěr přidejte čerstvé špenátové lístky, promíchejte a dochuťte.
Uzené filtety ze pstruha už jen ohřejete na pařáku.
Cherry rajčátka orestujte na másle spolu s několika neoloupanými stroužky

Poté přidejte povolený listový špenát z mrazáku, částečně zbavený přebytečné vody. Osolte ho, jemně opepřete, podle chuti jemně přislaďte a chvilku poduste. Těsně před podáváním přidejte čerstvé špenátové lístky, promíchejte a dochuťte. Uzené filety ze pstruha mezitím jen ohřejte na pařáku (pokud je nemáte připravené čerstvě vyuzené a ještě teplé).

Na pánev vedle rozpusťte kousek másla, přidejte cherry rajčátka, pár neoloupaných stroužků česneku a lehce restujte, až rajčatům popraská slupka. Na talíř servírujte kopeček špenátu, rybu, karotku a orestovaná rajčátka.

Tip šéfkuchaře, jak správně zamrazit čerstvé ryby

"Pergamenový papír natřete olejem nebo sádlem, do toho čerstvou rybu nebo filety zabalte, a pak je teprve strčte do mrazáku. Rybí maso pak nevysychá," radí Jaroslav Sapík, jak si pochutnat i na rybě z mrazáku jako na čerstvé.  

Další poctivé recepty od šéfkuchaře Jaroslava Sapíka můžete shlédnout v nedělní podvečer na televizi Prima family v pořadu Česko na talíři.

Autor:




Nejčtenější

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.