Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šéfkuchař: Ryba na grilu je skvělá, umění je ale vybrat čerstvou

aktualizováno 
Existují základní fígle pro grilování ryb. Čerstvý kousek má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. Ryba je hotová v okamžiku, kdy začne vypouštět bělmo. A kdo tento moment promešká, naservíruje si na talíř suchou podrážku.

K rybě stačí přidat bylinky a ugrilujete výtečnou pochoutku. | foto: Stockfood.cz

"Z grilování ryb nemusí mít nikdo strach. Maso je křehké a velmi chutné, navíc se ugriluje poměrně rychle. Je totiž jemnější než ostatní druhy masa," pochvaluje si výhody ryb Radek Šubrt, šéfkuchař hotelu Le Palais Prague.

servírujte jako šéfkuchař

"Záleží na tom, pro kolik lidí ryby připravujeme. Pokud máme třeba dvacet pstruhů, dal bych jako předkrm filety a coby hlavní chod celé ryby."

Základem lahodného požitku z grilovaní je čerstvá ryba. Proto už v obchodě zkontrolujte, zda má tmavě fialové žábry, taková ryba je totiž v obchodě krátce. Pokud vybíráte filety, kupujte jen ty dostatečně tuhé, rozhodně by se do nich neměl zabořit prst.

Kvalitní čerstvou rybou nemusíte nijak náročně upravovat. Stačí ji očistit, vhodně okořenit a pak už jen grilovat.

Rychlé grilování

"Pokud je maso zpracované na filety, dejte ho na gril nejdříve stranou bez kůže, než se maso zatáhne. Jinak by se mohla ryba nehezky zkroutit," radí šéfkuchař.

Rybu můžete grilovat přímo na roštu ve speciálních kleštích, v alobalu nebo pozvolna v papilotě na kraji grilu. "Grilování v papilotě znamená, že do pečicího papíru potřeného olejem dáme očištěnou rybu, bylinky i zeleninu. To vše neprodyšně zabalíme a pozvolna grilujeme na kraji grilu asi patnáct minut," dodává Radek Šubrt. A výhoda papiloty?

"Všechny chutě se báječně spojí a ryba je pak fantasticky křehká. Na grilu nejradši připravuji pstruhy, candáty nebo filety z mečouna a tuňáka. K tomu doporučuji fenykl s rajčaty a tymiánem, grilovaný v papilotě na menším žáru," doplňuje šéfkuchař - čtěte Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči.

Přesná doba grilování záleží na velikosti ryby. Stačí ale většinou pět až deset minut podle velikosti. A jak poznáte hotovou rybu? Začne vypouštět bělmo - bílkovinu, která se sráží.

Kokosové brikety

Kokosové brikety jsou zuhelňatělé slupky, které využijete ke grilováníLetos se v České republice objeví novinka mezi briketami - lisované zuhelňatělé slupky kokosů dlouho žhnou a vyhoří téměř bezezbytku. Navíc při grilovaní nezapáchají tolik jako klasické brikety. Kokosy ke grilování seženete od poloviny července na www.kokosovebrikety.cz, později i v kamenných obchodech.

Radek Šubrt doporučuje kombinovat jen několik chutí. "Z bylinek se skvěle hodí bazalka, tymián, rozmarýn nebo citronový tymián. Použít se dá také pesto, pak už ale raději žádné bylinky nepřidávejte. Rybu nakonec jemně osolte, opepřete a pokládejte na gril."

Chuť ryby vynikne se správnými přílohami. "Stejně jako k jiným masům se k rybám hodí zelenina - například cuketa, lilek, papriky. Dále třeba cibule, uzený česnek či brambory, různé saláty, zkrátka jak má kdo rád."

Radek Šubrt

Radek ŠubrtRadek Šubrt je šéfkuchařem Le Palais Prague. Během kariéry prošel hotely v Německu, Švýcarsku nebo Americe. Za nejvýznamnější "štace" považuje pražské hotely Mövenpick, Don Giovanni či Radisson, Des Balancess ve Švýcarsku, rakouský Bad Blumau nebo newyorský Daniel´s Daniela Bouluda. A samozřejmě ten současný, kde šéfuje už od roku 2002.

Autoři:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Až loďka dopluje do určeného místa vyklopí svůj náklad krmení a uvolní montáž.
Zakrmovací loď dokáže na řece pomoci k vysněnému úlovku

O tom, že i na menších řekách najdete krásné kapry přes deset kilo, není pochyb. Není ovšem obvyklé, že by se je na Berounce nebo třeba na Sázavě dařilo ulovit...  celý článek

Mirek Vojtek v akci při brodění
Blíží se sezona lovu dravých ryb. 10 tipů před zahájením rybářských hodů

Sezona lovu dravců startuje již 16. 6. Je načase překontrolovat nářadí, přebrousit háčky, doplnit zásoby, dokoupit novinky a třeba se přiučit i pár nových...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.