Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šéfkuchař: Ryba na grilu je skvělá, umění je ale vybrat čerstvou

aktualizováno 
Existují základní fígle pro grilování ryb. Čerstvý kousek má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. Ryba je hotová v okamžiku, kdy začne vypouštět bělmo. A kdo tento moment promešká, naservíruje si na talíř suchou podrážku.

K rybě stačí přidat bylinky a ugrilujete výtečnou pochoutku. | foto: Stockfood.cz

"Z grilování ryb nemusí mít nikdo strach. Maso je křehké a velmi chutné, navíc se ugriluje poměrně rychle. Je totiž jemnější než ostatní druhy masa," pochvaluje si výhody ryb Radek Šubrt, šéfkuchař hotelu Le Palais Prague.

servírujte jako šéfkuchař

"Záleží na tom, pro kolik lidí ryby připravujeme. Pokud máme třeba dvacet pstruhů, dal bych jako předkrm filety a coby hlavní chod celé ryby."

Základem lahodného požitku z grilovaní je čerstvá ryba. Proto už v obchodě zkontrolujte, zda má tmavě fialové žábry, taková ryba je totiž v obchodě krátce. Pokud vybíráte filety, kupujte jen ty dostatečně tuhé, rozhodně by se do nich neměl zabořit prst.

Kvalitní čerstvou rybou nemusíte nijak náročně upravovat. Stačí ji očistit, vhodně okořenit a pak už jen grilovat.

Rychlé grilování

"Pokud je maso zpracované na filety, dejte ho na gril nejdříve stranou bez kůže, než se maso zatáhne. Jinak by se mohla ryba nehezky zkroutit," radí šéfkuchař.

Rybu můžete grilovat přímo na roštu ve speciálních kleštích, v alobalu nebo pozvolna v papilotě na kraji grilu. "Grilování v papilotě znamená, že do pečicího papíru potřeného olejem dáme očištěnou rybu, bylinky i zeleninu. To vše neprodyšně zabalíme a pozvolna grilujeme na kraji grilu asi patnáct minut," dodává Radek Šubrt. A výhoda papiloty?

"Všechny chutě se báječně spojí a ryba je pak fantasticky křehká. Na grilu nejradši připravuji pstruhy, candáty nebo filety z mečouna a tuňáka. K tomu doporučuji fenykl s rajčaty a tymiánem, grilovaný v papilotě na menším žáru," doplňuje šéfkuchař - čtěte Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči.

Přesná doba grilování záleží na velikosti ryby. Stačí ale většinou pět až deset minut podle velikosti. A jak poznáte hotovou rybu? Začne vypouštět bělmo - bílkovinu, která se sráží.

Kokosové brikety

Kokosové brikety jsou zuhelňatělé slupky, které využijete ke grilováníLetos se v České republice objeví novinka mezi briketami - lisované zuhelňatělé slupky kokosů dlouho žhnou a vyhoří téměř bezezbytku. Navíc při grilovaní nezapáchají tolik jako klasické brikety. Kokosy ke grilování seženete od poloviny července na www.kokosovebrikety.cz, později i v kamenných obchodech.

Radek Šubrt doporučuje kombinovat jen několik chutí. "Z bylinek se skvěle hodí bazalka, tymián, rozmarýn nebo citronový tymián. Použít se dá také pesto, pak už ale raději žádné bylinky nepřidávejte. Rybu nakonec jemně osolte, opepřete a pokládejte na gril."

Chuť ryby vynikne se správnými přílohami. "Stejně jako k jiným masům se k rybám hodí zelenina - například cuketa, lilek, papriky. Dále třeba cibule, uzený česnek či brambory, různé saláty, zkrátka jak má kdo rád."

Radek Šubrt

Radek ŠubrtRadek Šubrt je šéfkuchařem Le Palais Prague. Během kariéry prošel hotely v Německu, Švýcarsku nebo Americe. Za nejvýznamnější "štace" považuje pražské hotely Mövenpick, Don Giovanni či Radisson, Des Balancess ve Švýcarsku, rakouský Bad Blumau nebo newyorský Daniel´s Daniela Bouluda. A samozřejmě ten současný, kde šéfuje už od roku 2002.

Autoři:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Malí sportovci: Které sporty jsou pro děti nejzdravější?
Malí sportovci: Které sporty jsou pro děti nejzdravější?

Ne každá aktivita je vhodná pro každý věk a každé dítě. Jakou a kdy vybrat, najdete v článku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.