Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šéfkuchař: Ryba na grilu je skvělá, umění je ale vybrat čerstvou

aktualizováno 
Existují základní fígle pro grilování ryb. Čerstvý kousek má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. Ryba je hotová v okamžiku, kdy začne vypouštět bělmo. A kdo tento moment promešká, naservíruje si na talíř suchou podrážku.

K rybě stačí přidat bylinky a ugrilujete výtečnou pochoutku. | foto: Stockfood.cz

"Z grilování ryb nemusí mít nikdo strach. Maso je křehké a velmi chutné, navíc se ugriluje poměrně rychle. Je totiž jemnější než ostatní druhy masa," pochvaluje si výhody ryb Radek Šubrt, šéfkuchař hotelu Le Palais Prague.

servírujte jako šéfkuchař

"Záleží na tom, pro kolik lidí ryby připravujeme. Pokud máme třeba dvacet pstruhů, dal bych jako předkrm filety a coby hlavní chod celé ryby."

Základem lahodného požitku z grilovaní je čerstvá ryba. Proto už v obchodě zkontrolujte, zda má tmavě fialové žábry, taková ryba je totiž v obchodě krátce. Pokud vybíráte filety, kupujte jen ty dostatečně tuhé, rozhodně by se do nich neměl zabořit prst.

Kvalitní čerstvou rybou nemusíte nijak náročně upravovat. Stačí ji očistit, vhodně okořenit a pak už jen grilovat.

Rychlé grilování

"Pokud je maso zpracované na filety, dejte ho na gril nejdříve stranou bez kůže, než se maso zatáhne. Jinak by se mohla ryba nehezky zkroutit," radí šéfkuchař.

Rybu můžete grilovat přímo na roštu ve speciálních kleštích, v alobalu nebo pozvolna v papilotě na kraji grilu. "Grilování v papilotě znamená, že do pečicího papíru potřeného olejem dáme očištěnou rybu, bylinky i zeleninu. To vše neprodyšně zabalíme a pozvolna grilujeme na kraji grilu asi patnáct minut," dodává Radek Šubrt. A výhoda papiloty?

"Všechny chutě se báječně spojí a ryba je pak fantasticky křehká. Na grilu nejradši připravuji pstruhy, candáty nebo filety z mečouna a tuňáka. K tomu doporučuji fenykl s rajčaty a tymiánem, grilovaný v papilotě na menším žáru," doplňuje šéfkuchař - čtěte Vyzkoušejte ryby grilované v papilotě nebo uzené ve starém pekáči.

Přesná doba grilování záleží na velikosti ryby. Stačí ale většinou pět až deset minut podle velikosti. A jak poznáte hotovou rybu? Začne vypouštět bělmo - bílkovinu, která se sráží.

Kokosové brikety

Kokosové brikety jsou zuhelňatělé slupky, které využijete ke grilováníLetos se v České republice objeví novinka mezi briketami - lisované zuhelňatělé slupky kokosů dlouho žhnou a vyhoří téměř bezezbytku. Navíc při grilovaní nezapáchají tolik jako klasické brikety. Kokosy ke grilování seženete od poloviny července na www.kokosovebrikety.cz, později i v kamenných obchodech.

Radek Šubrt doporučuje kombinovat jen několik chutí. "Z bylinek se skvěle hodí bazalka, tymián, rozmarýn nebo citronový tymián. Použít se dá také pesto, pak už ale raději žádné bylinky nepřidávejte. Rybu nakonec jemně osolte, opepřete a pokládejte na gril."

Chuť ryby vynikne se správnými přílohami. "Stejně jako k jiným masům se k rybám hodí zelenina - například cuketa, lilek, papriky. Dále třeba cibule, uzený česnek či brambory, různé saláty, zkrátka jak má kdo rád."

Radek Šubrt

Radek ŠubrtRadek Šubrt je šéfkuchařem Le Palais Prague. Během kariéry prošel hotely v Německu, Švýcarsku nebo Americe. Za nejvýznamnější "štace" považuje pražské hotely Mövenpick, Don Giovanni či Radisson, Des Balancess ve Švýcarsku, rakouský Bad Blumau nebo newyorský Daniel´s Daniela Bouluda. A samozřejmě ten současný, kde šéfuje už od roku 2002.

Autoři:




Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

K větším candátům se tu přes kvanta menších dostanete velmi složitě.
Candátí horečka na Ebru vrcholí, zažijete tu kouzelné jaro

Candát je žádaným rybím druhem. Jeho stavy jsou na mnoha našich vodách velmi nízké. Existují však zahraniční vody, kde je candátů velké množství. Na Ebru lze...  celý článek

Největší candát z loňského závodu Lake Trophy měl pouhých 61 centimetrů.
Rybáři sepsali petici za záchranu candátů. Svaz tvrdí, že tomu nerozumějí

Rybáři bojující za záchranu candátů na Lipně předali petici obsahující přes 1 100 podpisů odpovědným místům včetně Jihočeskému rybářského svazu. Ten vydal...  celý článek

Pomáháme si a Filip si přehmatává a chytá štiku levou rukou pod stejnou skřeli....
Dírky a štiky? To si pospěšte. Na rybičku se smí chytat jen do konce roku

Lov štik pod ledem má skutečně svoje kouzlo i zápletku. Doporučujeme ho vyzkoušet i vám. Nezapomeňte ale, že se dá provozovat jenom na několika svazových...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.