Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jablka a banány skladujte zvlášť, na maso jiné prkénko než na zeleninu

aktualizováno 
Lednice je dobrý sluha, ale musí se dodržovat několik zásad, jak potraviny v ní skladovat. Na otázky čtenářů odpovídala odbornice na bezpečnost potravin Hana Málková.

Zásadní pro bezpečnost je obecně takzvaná křížová kontaminace. Jde o to, aby se bakterie z masa, drůbeže nebo ryb nedostaly na potraviny, které už neprojdou tepelnou úpravou. Kdo toto nedodržuje, snadno si „vyslouží“ například salmonelózu v okamžiku, kdy náhodou koupí kontaminované maso.

Všechny otázky a odpovědi

Na všechny otázky kolem uchovávání a bezpečnosti potravin, na které jste se ptali Hany Málkové, se můžete podívat ZDE.

Že se banány nemají skladovat v lednici, je všeobecně známé, ale i skladování například jablek s banány v jednom prostoru nedělá dobrotu. „V přítomnosti jablek se může citlivé ovoce, například banán, rychleji kazit,“ upozorňuje odbornice Hana Málková.

Nezatracuje ani různé vymoženosti moderních lednic, jako jsou různé zóny pro zeleninu a maso. Upozorňuje ovšem, že sice mohou prodloužit čerstvost potraviny, ale nelze na ně spoléhat jako na univerzální spásu. I tam je doba uskladnění omezená.

Lednice na Hlavním nádraží

Na problematiku skladování potravin poukázala Direct pojišťovna, která v rámci pojištění domácnosti nabízí některé bonusy, jako například úhradu zničených potravin nebo příspěvek na koupi lednice, která vám vypověděla poslušnost.

Pojišťovna uspořádala happening, kdy do prostor pražského Hlavního nádraží nainstalovala prosklenou lednici a hodlá ji tam nechat tři týdny. Podívejte se na krátké video a do fotogalerie, kde se ukazuje, jak s potravinami zahýbal čas během prvního týdne. Pravidelní cestující tak mohou den po dni sledovat všechny změny, které se s obsahem lednice dějí. A mohou si představovat, jak by to mohlo vypadat u nich doma po dovolené, kdyby vypadly pojistky.

„Nejde jen o to ukázat to, co nikdo z nás nechce doma zažít, přinášíme i užitečné rady, jak se k potravinám chovat. Jsou totiž důležitou součástí našeho každodenního života,“ říká Jan Marek, mluvčí Directu.

Chlad pomáhá

Chlad je důležitým prostředím, ve kterém většina potravin zůstává déle čerstvá. Za zkázu potravin mohou ve velké míře zmnožené mikroorganismy, tedy bakterie, kvasinky a plísně. Jedná se o živé organismy, které pro svůj život a především rozmnožování potřebují optimální podmínky.

Fotogalerie

„Díky tomu, že potravinu vložíme do lednice, vystavíme mikroorganismy takovému prostředí, které jim neumožňuje rychlé množení. A tím tedy zaručíme delší trvanlivost potraviny,“ vysvětluje Hana Málková, odbornice na kvalitu a bezpečnost potravin.

Každému druhu mikroorganismu vyhovuje jiná teplota, stejně tak jako Eskymák je na tom trošku jinak než Keňan. I v říši mikroorganismů existují „Eskymáci“, kteří jsou aktivní i při nižší teplotě, která panuje v lednici. Ale jsou to spíše výjimky a pro většinu druhů je běžná teplota lednice natolik nepříznivá, že jim to v rozmnožování brání a potravinu nám tak rychle nezkazí.

Co dělat, když už lednice stávkuje

Když už se vrátíte z dovolené a najdete lednici ve stavu, který pořádně zacvičí s vašimi smysly, hodí se zachovat chladnou hlavu. Všechny potraviny vyndejte a důkladně prohlédněte, většinu budete muset bohužel vyhodit.

Co nejdříve zlikvidujte zkažené potraviny. Potraviny rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory) můžete vyhodit do bioodpadu či na kompost.

Maso a zbytky jídel živočišného původu do biodpadu nepatří, dejte je do sáčku a vyhoďte do směsného odpadu.

Existuje však několik potravin, které se vám možná podaří zachránit, protože by jim pobyt mimo chlad neměl vyloženě ublížit. Jedná se o třeba o kečup, hořčici, octové dresingy, džemy (tady je potřeba zkontrolovat, zda na jejich povrchu není plíseň!), nakládaná zelenina nebo některé ovoce i zelenina.

Lednici či mrazák před opětovným naplněním důkladně vyčistěte, můžete použít vodu s čistícím přípravkem, ale dobře poslouží i octová voda. Zavolejte do pojišťovny a zeptejte se, jestli v rámci vašeho pojištění domácnosti vám pojišťovna zničené potraviny uhradí.

U pojištění domácnosti jsou dnes běžně dostupné i asistenční služby. Zjistěte, zda vaše pojišťovna dokáže zajistit i opravu lednice.

Jak skladovat potraviny v lednici

  • Vytvořte si systém, jak potraviny v lednici uchovávat - starší potraviny dejte v polici dopředu, nově koupené potraviny s delší trvanlivostí umístěte do zadních řad.
  • Zabraňte křížové kontaminaci - neskladujte čerstvé maso v těsné blízkosti zeleniny, hotového jídla apod.
  • Pokud již potravinu otevřete, zkonzumujte ji co nejdříve.
  • Nenechávejte potraviny v lednici otevřené a nezakryté, využívejte různých boxů, sáčků nebo potravinové folie.
  • Ovoce a zeleninu vždy vyndejte ze sáčku a uložte do speciálních zásuvek ve spodní části lednice.
  • Lednici nepřeplňujte.
  • Nedávejte do lednice zbytečně potraviny, které tam nepatří a jen zabírají místo (např. neotevřené konzervy, UHT mléko, čokoláda apod.)
  • V lednici udržujte teplotu do 5 °C
  • Udržujte vaši lednici v čistotě.
  • Nedávejte do lednice ještě horké jídlo, nechte ho nejdříve vychladnout.
  • Otevírejte lednici na co nejkratší dobu.
Autor:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.