Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Wohnout Honza Homola radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 2. díl

  1:00aktualizováno  1:00
Jak spojit při hře na kytaru dva tóny? Možností je celá řada a Honza Homola je na videu představuje i prakticky předvádí, včetně jedné své libůstky.

Spojování dvou tónů na jedné struně. Zdánlivá trivialita, kterou ovšem můžete trénovat hodiny a hodiny. Oba tóny můžete vybrnkat, nebo je spojit „glissem“, což není nic jiného než klouzavý pohyb prstu po struně. Lze ale také použít techniku příklepu, kdy druhý tón jakoby přiklepnete k tomu prvnímu.

Jan Homola neboli Honza Homolka Tobolka (1976)

Vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde, se od maturity před dvaceti lety živí jako grafik. Je kytaristou kapely Wohnout, ze které se údajně bohužel nedá odejít. Kytaristou je po otci, stejně jako bratr Matěj, lídr Wohnoutů.

Kapela Wohnout v plné sestavě
Wohnout a skejťák Jan Homola alias Honza Homolka Tobolka

A další možností už je Honzova slíbená libůstka: „První tón vybrnknu, pak ho ještě jednou brnknu, a pak teprve doklepnu ten druhej.“ Lépe to popsat nejde, každopádně to chce zkouknout video a vyzkoušet.

Dozvíte se také, co znamená tzv. odtrh, anglicky pull off. „Říká se tomu taky legátový hraní, protože to je takovej měkkej zvuk, což se hodí,“ vysvětluje Honza.

Všechny tyto možnosti lze samozřejmě použít při hraní dvou tónů z jedné i druhé strany, tedy jak při přechodu z nižšího tónu na vyšší, tak obráceně, z vyššího na nižší. A můžete si začít přidávat a spojovat další tóny, nezůstávat jen u dvou a Honzovými slovy řečeno: „Donekonečna si s tím hrát“.

Jak cvičit hraní na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde. Příště se těšte na pentatoniku, což je jedna z nejdůležitějších kytarových stupnic.

Autor:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.