Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm

  10:14aktualizováno  10:14
Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského receptu samozřejmě v japonské strouhance.

Japonská strouhanka je trošičku jiná než ta, na kterou jsme běžně zvyklí. „Je z čerstvého sladkého chleba, připravuje se pomocí speciálních nožů a vytváří jakési jehličky,“ popisuje Marek Hora, šéfkuchař pražské japonské restaurace Yamato. Díky tomu, že mají jednotlivé drobky podobu špičatých jehliček, je výsledek křupavější, ať už v ní obalíte a osmažíte mušli, nebo třeba kus vepřového na řízek (recept na vepřový řízek po japonsku najdete zde). Obojí se podává s rýží.

Fotogalerie

Na přípravu smažených mušlí sv. Jakuba na japonský způsob budete potřebovat na 4 porce 4 až 8 mušlí sv. Jakuba (tedy 1 až 2 mušle na porci), 2 vejce, 200 g hladké mouky a 200 ml oleje na smažení (slunečnicového nebo řepkového). A dále suroviny, které koupíte v obchodech s japonskými ingrediencemi: 200 g japonské strouhanky zvané panko a 100 ml zeleninové omáčky tonkatsu.

„Vyloupané mušle sv. Jakuba koupíte buď rozmrazené, nebo mražené. V obou případech je před vlastní přípravou důkladně osušte,“ radí Marek Hora.

Osušené mušle obalte v klasickém trojbalu, tedy nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Poté je smažte ve fritovacím hrnci, nebo na pánvičce s dostatečným množstvím oleje přibližně dvě minuty. Nechte okapat a servírujte nejlépe ve skořápce mušle sv. Jakuba, také se dají koupit. Při podávání ještě přelijte zeleninovou omáčkou tonkatsu. Recept na další chod japonského menu, polévku ze sušeného tuňáka, najdete zde.

Autor:




Nejčtenější

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.