Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm

  10:14aktualizováno  10:14
Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského receptu samozřejmě v japonské strouhance.

Japonská strouhanka je trošičku jiná než ta, na kterou jsme běžně zvyklí. „Je z čerstvého sladkého chleba, připravuje se pomocí speciálních nožů a vytváří jakési jehličky,“ popisuje Marek Hora, šéfkuchař pražské japonské restaurace Yamato. Díky tomu, že mají jednotlivé drobky podobu špičatých jehliček, je výsledek křupavější, ať už v ní obalíte a osmažíte mušli, nebo třeba kus vepřového na řízek (recept na vepřový řízek po japonsku najdete zde). Obojí se podává s rýží.

Fotogalerie

Na přípravu smažených mušlí sv. Jakuba na japonský způsob budete potřebovat na 4 porce 4 až 8 mušlí sv. Jakuba (tedy 1 až 2 mušle na porci), 2 vejce, 200 g hladké mouky a 200 ml oleje na smažení (slunečnicového nebo řepkového). A dále suroviny, které koupíte v obchodech s japonskými ingrediencemi: 200 g japonské strouhanky zvané panko a 100 ml zeleninové omáčky tonkatsu.

„Vyloupané mušle sv. Jakuba koupíte buď rozmrazené, nebo mražené. V obou případech je před vlastní přípravou důkladně osušte,“ radí Marek Hora.

Osušené mušle obalte v klasickém trojbalu, tedy nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Poté je smažte ve fritovacím hrnci, nebo na pánvičce s dostatečným množstvím oleje přibližně dvě minuty. Nechte okapat a servírujte nejlépe ve skořápce mušle sv. Jakuba, také se dají koupit. Při podávání ještě přelijte zeleninovou omáčkou tonkatsu. Recept na další chod japonského menu, polévku ze sušeného tuňáka, najdete zde.

Autor:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Dumrealit.cz/Development
Obchodník - realitní specialista

Dumrealit.cz/Development
Zlínský kraj
nabízený plat: 35 000 - 100 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.