Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm

  10:14aktualizováno  10:14
Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského receptu samozřejmě v japonské strouhance.

Japonská strouhanka je trošičku jiná než ta, na kterou jsme běžně zvyklí. „Je z čerstvého sladkého chleba, připravuje se pomocí speciálních nožů a vytváří jakési jehličky,“ popisuje Marek Hora, šéfkuchař pražské japonské restaurace Yamato. Díky tomu, že mají jednotlivé drobky podobu špičatých jehliček, je výsledek křupavější, ať už v ní obalíte a osmažíte mušli, nebo třeba kus vepřového na řízek (recept na vepřový řízek po japonsku najdete zde). Obojí se podává s rýží.

Fotogalerie

Na přípravu smažených mušlí sv. Jakuba na japonský způsob budete potřebovat na 4 porce 4 až 8 mušlí sv. Jakuba (tedy 1 až 2 mušle na porci), 2 vejce, 200 g hladké mouky a 200 ml oleje na smažení (slunečnicového nebo řepkového). A dále suroviny, které koupíte v obchodech s japonskými ingrediencemi: 200 g japonské strouhanky zvané panko a 100 ml zeleninové omáčky tonkatsu.

„Vyloupané mušle sv. Jakuba koupíte buď rozmrazené, nebo mražené. V obou případech je před vlastní přípravou důkladně osušte,“ radí Marek Hora.

Osušené mušle obalte v klasickém trojbalu, tedy nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Poté je smažte ve fritovacím hrnci, nebo na pánvičce s dostatečným množstvím oleje přibližně dvě minuty. Nechte okapat a servírujte nejlépe ve skořápce mušle sv. Jakuba, také se dají koupit. Při podávání ještě přelijte zeleninovou omáčkou tonkatsu. Recept na další chod japonského menu, polévku ze sušeného tuňáka, najdete zde.

Autor:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.