Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm

  10:14aktualizováno  10:14
Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského receptu samozřejmě v japonské strouhance.

Japonská strouhanka je trošičku jiná než ta, na kterou jsme běžně zvyklí. „Je z čerstvého sladkého chleba, připravuje se pomocí speciálních nožů a vytváří jakési jehličky,“ popisuje Marek Hora, šéfkuchař pražské japonské restaurace Yamato. Díky tomu, že mají jednotlivé drobky podobu špičatých jehliček, je výsledek křupavější, ať už v ní obalíte a osmažíte mušli, nebo třeba kus vepřového na řízek (recept na vepřový řízek po japonsku najdete zde). Obojí se podává s rýží.

Fotogalerie

Na přípravu smažených mušlí sv. Jakuba na japonský způsob budete potřebovat na 4 porce 4 až 8 mušlí sv. Jakuba (tedy 1 až 2 mušle na porci), 2 vejce, 200 g hladké mouky a 200 ml oleje na smažení (slunečnicového nebo řepkového). A dále suroviny, které koupíte v obchodech s japonskými ingrediencemi: 200 g japonské strouhanky zvané panko a 100 ml zeleninové omáčky tonkatsu.

„Vyloupané mušle sv. Jakuba koupíte buď rozmrazené, nebo mražené. V obou případech je před vlastní přípravou důkladně osušte,“ radí Marek Hora.

Osušené mušle obalte v klasickém trojbalu, tedy nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Poté je smažte ve fritovacím hrnci, nebo na pánvičce s dostatečným množstvím oleje přibližně dvě minuty. Nechte okapat a servírujte nejlépe ve skořápce mušle sv. Jakuba, také se dají koupit. Při podávání ještě přelijte zeleninovou omáčkou tonkatsu. Recept na další chod japonského menu, polévku ze sušeného tuňáka, najdete zde.

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
JAVA DEVELOPER, možný home office

Grafton Recruitment Praha
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 50 000 - 100 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.