Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

aktualizováno 
Těstoviny hýbou Itálií více než domácí politika. Stačí mouka, vejce a máte základ pro nekonečné množství variant vynikajícího jídla. A o to jde nejen v Itálii.

Není divu, že právě těstoviny neboli pasta stály Zdeňku Pohlreichovi za to, aby vybral celou řadu variant přípravy pro další díl svého pořadu Teď vaří šéf!, vysílaný v neděli v šest v podvečer na Primě. Šéf obdivuje, že „když se sejdou báby v Itálii, sednou kolem stolu a ručně vyráběj pastu“.

Fotogalerie

Na to podle něj potřebujete tři věci: „Trpělivost, kvalitní mouku a správné vybavení. A když vás výroba domácích těstovin chytne, je to velká zábava.“

Kdo však v tuto chvíli čeká, že od něj odkouká základy, jak domácí pastu připravit, bude zklamán. Šéf přiznává, že to není zrovna jeho specialita. Vlastní přípravu těstovin proto nechává na jiných a hraje si „jen“ s vymazlením jednotlivých receptů. Vždyť i dobré čerstvé těstoviny se už dnes dají koupit, nehledě na širokou nabídku těch, které můžete mít kdykoliv po ruce ve spíži.

Ravioli dvakrát jinak

To, že se šéf do přípravy domácích těstovin nehrne, ale neznamená, že je v jeho podniku nedostanete. Má na to lidi, kteří se učili přímo v Itálii, třeba v Divinisu Zdeňka Smělého. Jeho čerstvé ravioli jsou lahůdka; a naplnit je baby špenátem a syrovým žloutkem, to je frajeřina, kterou si můžete vyzkoušet:

„Nemusí to být tak, že bude v raviolách zabalená tisícíkoruna, může jít o prosté ingredience, které se dobře ochutí. Klidně houby a šťouchané brambory,“ říká o tomto pokrmu Pohlreich.

A zkusit si můžete i rajčatové ravioli podle špičkové italské restaurace Pasta Fresca, také od přípravy těsta až po uvaření (více zde): 

Vývar a oříškové máslo. Fígle, jak těstoviny povýšit na lahůdku

Na přípravě těstovin není nic složitého, když znáte pár fíglů. A stačí ten nejzákladnější recept, jakým jsou špagety s rajčaty, tedy pomodoro. Je geniálně jednoduchý, podívejte se na úvodní video.

Špagety už se vaří...
Když jsou oloupaná rajčata téměř rozvařená, můžete k nim přidat ještě pár na...
Rajčatová směs ochucená česnekem, šalotkou, čerstvými bylinkami, solí... (viz...
Uvařené špagety přihoďte na pánev k rajčatové směsi a promíchejte.

„Nic lepšího už nevymyslíte,“ říká o nich šéf. Ten samý recept už předváděl v rámci pořadu Ano, šéfe! osazenstvu kuchyně českokrumlovské pizzerie Latrán zhruba před pěti lety, jen použil cherry rajčátka. A rovnou předvedl i těstoviny se sýrem a smetanovou omáčkou (videa s jejich přípravou najdete zde).

Jinak platí, že chuť těstovin můžete přiblížit k dokonalosti už tím, že ji místo ve vodě uvaříte v kuřecím vývaru. A přidáte-li oříškové máslo, rozplynou se strávníci blahem. „Oříškové máslo není s oříšky,“ pro jistotu vysvětluje Pohlreich. „Jen se zahřívá tak dlouho, až získá oříškovou barvu i příchuť.“   

.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.