Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

aktualizováno 
Těstoviny hýbou Itálií více než domácí politika. Stačí mouka, vejce a máte základ pro nekonečné množství variant vynikajícího jídla. A o to jde nejen v Itálii.

Není divu, že právě těstoviny neboli pasta stály Zdeňku Pohlreichovi za to, aby vybral celou řadu variant přípravy pro další díl svého pořadu Teď vaří šéf!, vysílaný v neděli v šest v podvečer na Primě. Šéf obdivuje, že „když se sejdou báby v Itálii, sednou kolem stolu a ručně vyráběj pastu“.

Fotogalerie

Na to podle něj potřebujete tři věci: „Trpělivost, kvalitní mouku a správné vybavení. A když vás výroba domácích těstovin chytne, je to velká zábava.“

Kdo však v tuto chvíli čeká, že od něj odkouká základy, jak domácí pastu připravit, bude zklamán. Šéf přiznává, že to není zrovna jeho specialita. Vlastní přípravu těstovin proto nechává na jiných a hraje si „jen“ s vymazlením jednotlivých receptů. Vždyť i dobré čerstvé těstoviny se už dnes dají koupit, nehledě na širokou nabídku těch, které můžete mít kdykoliv po ruce ve spíži.

Ravioli dvakrát jinak

To, že se šéf do přípravy domácích těstovin nehrne, ale neznamená, že je v jeho podniku nedostanete. Má na to lidi, kteří se učili přímo v Itálii, třeba v Divinisu Zdeňka Smělého. Jeho čerstvé ravioli jsou lahůdka; a naplnit je baby špenátem a syrovým žloutkem, to je frajeřina, kterou si můžete vyzkoušet:

„Nemusí to být tak, že bude v raviolách zabalená tisícíkoruna, může jít o prosté ingredience, které se dobře ochutí. Klidně houby a šťouchané brambory,“ říká o tomto pokrmu Pohlreich.

A zkusit si můžete i rajčatové ravioli podle špičkové italské restaurace Pasta Fresca, také od přípravy těsta až po uvaření (více zde): 

Vývar a oříškové máslo. Fígle, jak těstoviny povýšit na lahůdku

Na přípravě těstovin není nic složitého, když znáte pár fíglů. A stačí ten nejzákladnější recept, jakým jsou špagety s rajčaty, tedy pomodoro. Je geniálně jednoduchý, podívejte se na úvodní video.

Špagety už se vaří...
Když jsou oloupaná rajčata téměř rozvařená, můžete k nim přidat ještě pár na...
Rajčatová směs ochucená česnekem, šalotkou, čerstvými bylinkami, solí... (viz...
Uvařené špagety přihoďte na pánev k rajčatové směsi a promíchejte.

„Nic lepšího už nevymyslíte,“ říká o nich šéf. Ten samý recept už předváděl v rámci pořadu Ano, šéfe! osazenstvu kuchyně českokrumlovské pizzerie Latrán zhruba před pěti lety, jen použil cherry rajčátka. A rovnou předvedl i těstoviny se sýrem a smetanovou omáčkou (videa s jejich přípravou najdete zde).

Jinak platí, že chuť těstovin můžete přiblížit k dokonalosti už tím, že ji místo ve vodě uvaříte v kuřecím vývaru. A přidáte-li oříškové máslo, rozplynou se strávníci blahem. „Oříškové máslo není s oříšky,“ pro jistotu vysvětluje Pohlreich. „Jen se zahřívá tak dlouho, až získá oříškovou barvu i příchuť.“   

Autor:




Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.