Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

aktualizováno 
Těstoviny hýbou Itálií více než domácí politika. Stačí mouka, vejce a máte základ pro nekonečné množství variant vynikajícího jídla. A o to jde nejen v Itálii.

Není divu, že právě těstoviny neboli pasta stály Zdeňku Pohlreichovi za to, aby vybral celou řadu variant přípravy pro další díl svého pořadu Teď vaří šéf!, vysílaný v neděli v šest v podvečer na Primě. Šéf obdivuje, že „když se sejdou báby v Itálii, sednou kolem stolu a ručně vyráběj pastu“.

Fotogalerie

Na to podle něj potřebujete tři věci: „Trpělivost, kvalitní mouku a správné vybavení. A když vás výroba domácích těstovin chytne, je to velká zábava.“

Kdo však v tuto chvíli čeká, že od něj odkouká základy, jak domácí pastu připravit, bude zklamán. Šéf přiznává, že to není zrovna jeho specialita. Vlastní přípravu těstovin proto nechává na jiných a hraje si „jen“ s vymazlením jednotlivých receptů. Vždyť i dobré čerstvé těstoviny se už dnes dají koupit, nehledě na širokou nabídku těch, které můžete mít kdykoliv po ruce ve spíži.

Ravioli dvakrát jinak

To, že se šéf do přípravy domácích těstovin nehrne, ale neznamená, že je v jeho podniku nedostanete. Má na to lidi, kteří se učili přímo v Itálii, třeba v Divinisu Zdeňka Smělého. Jeho čerstvé ravioli jsou lahůdka; a naplnit je baby špenátem a syrovým žloutkem, to je frajeřina, kterou si můžete vyzkoušet:

„Nemusí to být tak, že bude v raviolách zabalená tisícíkoruna, může jít o prosté ingredience, které se dobře ochutí. Klidně houby a šťouchané brambory,“ říká o tomto pokrmu Pohlreich.

A zkusit si můžete i rajčatové ravioli podle špičkové italské restaurace Pasta Fresca, také od přípravy těsta až po uvaření (více zde): 

Vývar a oříškové máslo. Fígle, jak těstoviny povýšit na lahůdku

Na přípravě těstovin není nic složitého, když znáte pár fíglů. A stačí ten nejzákladnější recept, jakým jsou špagety s rajčaty, tedy pomodoro. Je geniálně jednoduchý, podívejte se na úvodní video.

Špagety už se vaří...
Když jsou oloupaná rajčata téměř rozvařená, můžete k nim přidat ještě pár na...
Rajčatová směs ochucená česnekem, šalotkou, čerstvými bylinkami, solí... (viz...
Uvařené špagety přihoďte na pánev k rajčatové směsi a promíchejte.

„Nic lepšího už nevymyslíte,“ říká o nich šéf. Ten samý recept už předváděl v rámci pořadu Ano, šéfe! osazenstvu kuchyně českokrumlovské pizzerie Latrán zhruba před pěti lety, jen použil cherry rajčátka. A rovnou předvedl i těstoviny se sýrem a smetanovou omáčkou (videa s jejich přípravou najdete zde).

Jinak platí, že chuť těstovin můžete přiblížit k dokonalosti už tím, že ji místo ve vodě uvaříte v kuřecím vývaru. A přidáte-li oříškové máslo, rozplynou se strávníci blahem. „Oříškové máslo není s oříšky,“ pro jistotu vysvětluje Pohlreich. „Jen se zahřívá tak dlouho, až získá oříškovou barvu i příchuť.“   

Autor:




Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.