Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Starý pařez nevypalujte, radši ho odfrézujte nebo nechte zapracovat hlívu

aktualizováno 
Staré pařezy na zahradě překážejí, nevypadají pěkně a ztěžují sekání trávy. Tradiční likvidace vypalováním je nebezpečná a může být i v rozporu s místními vyhláškami. Jednodušší je vypůjčit si pařezovou frézu. A kdo nespěchá, může do pařezu nasadit houbu, třeba hlívu ústřičnou. Za dva roky se pařez rozpadne sám.

Se starým pařezem je těžké pořízení. Objednat traktor a pracně ho tahat ze země nemusí být v případě rozvětvených kořenů příliš účinné, dynamit se v drogerii nekoupí, proto je výhodnější použít jiných metod.

Mezi ty tradiční se počítá i vypalování. Nedoporučují to ale ekologové a zakazují mnohé místní vyhlášky. Pařez při tom sice jen doutná, ale například poblíž lesa může způsobit i požár, nehledě na mnohadenní nepříjemný zápach. "Třeba v rašelinné půdě může žár prohořet desítky metrů daleko, aniž by o tom majitel zahrady věděl a požár je na světě," varuje Pavel Jeřábek ze Střediska ekologické výchovy Hlavního města Prahy Toulcův dvůr.

Podle něho je výhodnější postupovat mechanicky: staré pařezy vyfrézovat, anebo je nechat samovolně rozpadnout tím, že se do nich vysadí houby.

Pařezová fréza

Malá pařezová frézaPomocí tohoto zařízení lze pařez jednoduše vyfrézovat až pod úroveň terénu. Většinou ji používají profesionálové, protože je to zařízení, jehož pořizovací cena se pohybuje od 100 tisíc korun výš. Vlastní ho společnosti, které se specializují na úpravy parků a městské zeleně. Je to velké zařízení s pojezdem, podobné zahradním traktůrkům, vybaveným v čelní části jakousi rozbrušovací pilou.

Některé půjčovny nářadí ale mívají k dispozici i menší varianty jen se zadními kolečky, půjčovné se pohybuje na den kolem tří tisíc korun. To není málo. Pokud se ale například v zahradní kolonii domluví víc sousedů a o náklady se podělí, může se stát právě fréza nejelegantnějším řešením.

Hlíva: dvě sklizně a je po pařezu

Hlíva ústřičnáMezi vyloženě ekologická řešení patří osázení starého pařezu houbami, například hlívou ústřičnou. Pilkou nebo vrtačkou se do pařezu udělají díry a podle návodu se naočkuje. Podhoubí hlívy má rozkladný vliv na dřevo, proto by po zhruba dvou letech mělo stačit do pařezu kopnout a rozpadne se sám. Přesný postup, jak pěstovat houby na dřevě, najdete v našem článku o domácím pěstování hub.

Existuje i chemie

Použití chemikálií

Chemické prostředky lze použít i na čerstvý pařez. Možné je to ale pouze na podzim, kdy strom stahuje mízu.

Na vytahování pařezů lze použít i chemikálie. Většina dostupných prostředků obsahuje dusičnan draselný v práškové formě, který urychluje hnilobný proces. Stačí pak jen nasypat granule do vyvrtaných děr a dolít vodou. Pahýl se po čtyřech až šesti týdnech částečně rozloží a mnohonásobně se tak usnadní jeho vykopávání. K vylomení pak stačí pouhá sekera. Děti a domácí zvířata ale udržujte po celou dobu od pařezu dostatečně daleko.

Podrobný postup:

Do mrtvého starého pařezu o průměru zhruba 30 cm vyvrtejte jednu díru o průměru 2 cm nebo několik menších děr. Vrtejte do hloubky 20 cm (záleží na výšce pařezu). Podobnou díru, s průměrem kolem 8 cm, vyvrtejte šikmo ze strany tak, aby se propojila šikmá s kolmou dírou. U větších pařezů vyvrtejte více děr. Do nich nasypte asi polovinu balení na odstraňování pařezů a zalijte teplou (nejlépe horkou) vodou. Během následujících 4 až 6 týdnů vodu průběžně dolévejte. Zároveň ale pařez chraňte před deštěm, zátkami do děr nebo plachtou.

Vypalování

Něž se pustíte do tohoto postupu, informujte se na místním obecním úřadě, zda je tato metoda v obci vůbec přípustná. Musíte počítat s nevzhledným černým kolem uprostřed vašeho zeleného trávníku.

Do děr v pahýlu nalijte topný olej nebo petrolej (nikdy ne benzin) a pak počkejte, až pronikne tekutina dostatečně hluboko do dřeva. To může trvat i několik týdnů. Těsně před zapálením nalijte ještě do každé díry několik kapek petroleje k zahájení spalovacího procesu. Pařez bude doutnat ještě několik dní, což byste měli mít pod kontrolou a postarat se o bezpečnostní opatření. V okolí proto nezapomeňte vysbírat listí a ohniště ohraničte drátem, aby se k "ohni" nikdo nepovolaný nemohl přiblížit.

Odstraňování pařezu odborníkem

- do 200 mm 615 Kč
- přes 200 do 300 mm 1 210 Kč
- přes 300 do 400 mm 4 310 Kč
- přes 400 do 500 mm 6 190 Kč
- přes 500 do 600 mm 6 860 Kč
- přes 600 do 700 mm 9 000 Kč
- přes 700 do 800 mm 11 600 Kč
- přes 800 do 900 mm 14 800 Kč
- přes 900 do 1000 mm 18 400 Kč

Autor:




Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.