Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vypěstujte si vlastní houby, sklízet můžete za pár týdnů

aktualizováno 
Nemusíte čekat, až porostou. Žampiony, ucho Jidášovo nebo penízkovku si snadno vypěstujete i doma ve sklepě. A dršťkovou polévku z hlívy si pak můžete připravit kdykoliv.

Hlíva ústřičná se dá zpracovat mnoha způsoby a vždy chutně | foto: houbar.cz

Dřevokazné houby

Tyto houby parazitují na živém i mrtvém dřevě, čerpají z něho živiny a postupně ho rozkládají.

Dřevokazných hub se nemusíte bát. Pod tímto názvem se mnoha lidem vybaví spíše škodlivá dřevomorka domácí (která je navíc nejedlá), její příbuzní vám ale zachutnají. Navíc jsou známé svými léčivými účinky. Prospívá lidem, které trápí vysoký cholesterol nebo srdeční problémy.

Houby lze ve sklepě pěstovat celoročně, od jara do podzimu je ale můžete přesunout ven. Mezi druhy vhodné k pěstování a konzumaci patří penízovka sametonohá, ucho Jidášovo, opeňka měnlivá, houževnatec jedlý (zvaný šii-také) a různé druhy hlívy. Kromě těchto dřevokazných hub si můžete vypěstovat i vlastní žampiony.

Sadba

Než začnete, sežeňte si sadbu - zrnitou nebo kolíčky. Zrnitá sadba je univerzální pro všechny houby. Kolíčky se prodávají obvykle v sadě po dvanácti kusech, přidávají se do vyvrtaných děr ve dřevě a zatmelují se silikonem nebo dřevařským tmelem. Sadbu koupíte v hobbymarketech nebo v internetových obchodech (viz níže).

Metoda šoku

Pěstování hub vyžaduje optimální teplotu. Nejprve musí podhoubí prorůst celým substrátem, k tomu je potřeba vysoká teplota 24 až 29 stupňů Celsia. Když podhoubí proroste substrátem, je čas na teplotní šok. Ten probudí houby a vytvoří se plodnice. Substrát tedy přemístěte do chladnějšího prostředí, kde se teplota pohybuje okolo 14 stupňů. Ideální podmínky pro tvorbu podhoubí (mycelia) najdete v kotelně nebo ve skleníku, podmínky ve sklepě zase substrát zchladí.

Pěstování na dřevě

K pěstování hub se často používají špalíky dřeva. Hodí se olše nebo habr, naopak jehličnany se nedoporučují vůbec. Za teplého období můžete využít i pařez. Pilou nebo vrtačkou připravíte podle návodu na obalu sadby díry, do kterých sadbu naočkujete. Pěstování ve dřevě ale trvá déle než v substrátu a nehodí se pro všechny druhy hub (např. hlíva máčková na dřevě špatně roste). Další alternativou jsou palety ze slámy, návod na pěstování hub najdete zde.

Pěstování na substrátu

výroba vlastního substrátu

Žampiony a shii-take mají speciální požadavky na substrát. Nejjednodušší je proto si koupit speciální, předem připravený.

Pro rychlé a kvalitní pěstování si pořiďte speciální lisovaný substrát zabalený v igelitu. Používají ho např. restaurace, které si pěstují houby výhradně pro vlastní potřebu. Dají se tak vypěstovat žampióny nebo hlívy. Hlívy ale potřebují substrát obalený neprůhledným igelitem!

Vyberte speciální substrát určený právě pro konkrétní druh houby, který chcete pěstovat. Zajistěte teplotu mezi 20 a 25 stupni Celsia, tak proroste podhoubí celým substrátem za dva týdny. Teplota substrátu by neměla přesáhnout 29 stupňů, protože by se mohly v substrátu tvořit plísně. Při nižší teplotě se prorůstání naopak zpomalí.

Až podloubí proroste celým substrátem (což poznáte podle bílošedého povlaku na zemině a typické vůně), přemístěte ho do chladnějšího prostředí, odstřihněte vršek igelitu a pokryjte ho rašelinou. Ta obvykle bývá součástí sady pro domácí pěstování. Zalévejte tak, aby byl substrát stále vlhký, nikoliv přemokřený. Při správném pěstování můžete sklízet za 1-2 měsíce.

V nabídce jsou substráty od 1 do 15 kg - záleží na množství hub, které chcete pěstovat. Cena pochopitelně závisí na hmotnosti substrátu, pohybuje se od 100 do 500 Kč. Nakupovat můžete v obchodě Samyco či Agri Slatinice nebo na www.jedlehouby.cz. Existují také předpěstované substráty, ve kterých je podhoubí už částečně prorostlé, čímž se pěstování urychlí.

RECEPT NA Dršťkovou polévku z hlívy

500 g hlívy, 50 g sádla, 30 g mouky, 2 nadrobno pokrájené cibule, mletý pepř, česnek, majoránka, paprika, sůl

Cibuli poduste na sádle a přidejte hlívu nakrájenou na nudličky. Osmahnutou směs vhoďte do hrnce s vařící vodou, přidejte utřený česnek, pepř a sůl a zahustěte jíškou ze sádla a mouky. Nakonec polévku okořeňte majoránkou a paprikou a podle chuti přisolte.

Autoři:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Jiří Baier představuje ryzce peprného, který je jedlý, jen potřebuje speciální...
Vycházka s mykologem: muchomůrka červená je afrodiziakum, hořčák léčí

Že nerostou? Mykolog a chemik Jiří Baier to pro MF Dnes vyvrací a líčí kouzlo hub, které lidé nesbírají, přestože chutnají skvěle. Tedy pokud jim dopřejeme...  celý článek

A pak že nerostou. V Mladějovicích u Jičína nosí z lesa takovéhle hřiby.
Deště zvedají šance houbařů na úspěch. Hřiby teď rostou třeba u Jičína

Z Vysočiny, podhůří hor či z jihozápadních Čech hlásí lidé podle České mykologické společnosti nejvíc houbařských úlovků. Stejně ale vždy záleží na konkrétním...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.