Jak se vaří ve škole, kde si děti přidávají i nenáviděné ledvinky - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vaří ve škole, kde si děti přidávají i nenáviděné ledvinky

Školní jídelny jsou dobré a špatné. Finanční limity na stravování mají sice podobné, velmi ale záleží na personálu, jak si s penězi poradí. A tak se někde vaří pohodlně z polotovarů a děti jídla vrací, a někde jsou spokojené.
Šéfkuchař Václav Krbec ponorným mixérem vyhlazuje sýrovou omáčku.

Šéfkuchař Václav Krbec ponorným mixérem vyhlazuje sýrovou omáčku. | foto: Marek Burza

V rámci praxe svého studia na Střední škole gastronomické a hotelové jsem musel absolvovat povinnou praxi. Po loňské předvánoční zkušenosti s kucháním několika metráků kaprů a výrobou tuny salátu (více vzpomínek na rybí masakr zde) mě zajímalo, jak se vaří ve školní jídelně.

Nastoupil jsem do kuchyně základní školy a gymnázia Nový Porg, kterou vede šéfkuchař Václav Krbec. V jeho kuchyni by si Zdeněk Pohlreich ani neškrtl. Tady totiž nenajdete umělá dochucovadla ani pytlíky s polotovary a absolutní hygiena je tu samozřejmostí.

"Jamie Oliver cestuje po Americe a říká dětem, že mají jíst zeleninu a pít mléko a má z toho slávu. U nás je to samozřejmostí, ale o nás se nepíše," hlaholí bodrý šéfkuchař. Takže tak činím.

Normy mají stejné

Školní stravování je svázané mnoha předpisy a pro kuchaře není snadné je splnit a dosáhnout toho, aby dětem zároveň i chutnalo. Každý měsíc se totiž měří takzvaný spotřební koš, který by měl obsahovat určité množství zeleniny, tuku nebo například luštěnin, což jsou mezi školní mládeží nejneoblíbenější suroviny.

Fazole, hrách a cizrna na hrstkovou polévku

Děti si mohou objednat i dopolední a odpolední svačiny.

Takže děti jídlo často vracejí a rodiče pak mají dojem, že se v jídelně špatně vaří. Pravdou je ale, že chyba je hlavně v nás rodičích a neschopnosti vypěstovat od mala v dětech rozumné stravovací návyky. Když my sami jsme líní během víkendu uvařit k hlavnímu jídlu i polévku, těžko můžeme očekávat, že ji děti budou vyžadovat i ve škole.

Ve většině případů to ve školách funguje tak, že rodiče stravenkami platí nákup surovin pro kuchyň. Většinou se platí kolem 500–600 korun za měsíc. Zbytek, tedy náklady na personál, energie či nákup nového vybavení hradí provozovatel. Děti ve škole Nový Porg platí stejně jako jiní školáci, a to přesto, že je to soukromá a výběrová škola.

Začíná se v pět

Překvapilo mě, v jak malé partě lze uvařit denně 700 porcí obědů. Čekal jsem zástupy kuchtíků, místo toho vše zvládnou dva kuchaři, tři pomocnice, které se zároveň starají o čistotu, a dva kuchaříci-učňové.

Typický ranní obrázek: škrábání brambor a příprava zeleniny

Čištění mrkve

Krájení cibule a česneku naštěstí usnadňují stroje.

"Já chodím na pátou, ostatní na šestou, uděláme si bleskovou poradu a rozdělíme úkoly," popisuje Václav Krbec. A v sedm už se v obřích kotlech připravují základy na polévky či omáčky.

V úterý například byla svíčková, dva kuchaři už měli připravené knedlíky na kynutí. Stejně tak například v pátek v sedm finišovali se šiškami sekané. "Už jsi někdy fotil ranní krůpěje rosy? Tak si posluž a vyfoť si moje čelo," funí Krbec při tvarování šišek. Sekanou nelze ošidit, musí se z ní vyhnat všechen vzduch.

Příprava 400 porcí sekané

Upečená sekaná

A pokud se někde pyšní názvem "masová sekaná", Krbec ji tak může označit právem. "Nemůžu to přece těm dětem nastavovat půl na půl se strouhankou jako se to někde dělá. To by jim ani nechutnalo," pohoršuje se šéfkuchař. Stejně tak neuznává kupování hotových knedlíků. "Podívej, jsou hebké jako miminka," raduje se, když je vytahuje z vroucí vody.

Na stejném principu tu funguje všechno. Proč kupovat drahé polotovary, když si je kuchař umí vyrobit sám. "Jo, to by byl život, chodili bychom na devátou. Akorát kdo by to jedl," směje se.

Neexistuje, že by se našel prostoj. Každá volná chvilka se využije, třeba na přípravu zeleniny na další den. Tato parta tu působí už několik let, takže není nikomu třeba napovídat, co dělat. Každý tak nějak sám od sebe jde a udělá, co je zapotřebí.

Věčné šůrování

"Už jsem prošla různými provozovnami, ale ve škole se musí udržovat absolutní hygiena. Všude to tak nedělají," říká paní Míla, "velitelka" party, která se stará o úklid a ostatní pomocné práce. A tak už všechny vycvičila, že po kterékoliv práci je třeba okamžitě uklidit pracovní stůl, umýt krájecí prkénka i použité nádobí. Proto se i během dopolední práce neustále všechno blýská.

"Hadice s tlakovou vodou je moje nejmilejší kamarádka," pochvaluje si Míla, která je nejmenovanou šéfkou úklidového týmu.

Na kuchařské učně vždycky zbývají nejotravnější práce, třeba krájení zeleniny na salát.

Nejvíc se těší na okamžik, kdy se dovaří a veškeré jídlo se odveze o poschodí výš do jídelny. V tom okamžiku se chopí hadice s tlakovou vodou a čistí podlahy, aby na nich nezůstaly případné mastnoty, po kterých by někdo mohl uklouznout.

"Hadice je můj největší kamarád. Vzpomínám ještě na dobu, když jsme tahali vodu na mytí sklopných pánví a kotlů v kýblu, to byla strašná dřina," pochvaluje si.

Jak se vaří pro děti

Vždycky mě zajímalo, proč dcera ve školce sní všechno, ale doma se v jídle jen tak ponimrá. "Nesmíš vařit jako v hospodě. Například skoro nepoužíváme pepř. Když to potřebuješ, opepři si to až na talíři," radí šéfkuchař Krbec.

Po jedenácté se začínají trousit první strávníci.

Stejně tak se šetří jíškou, která by do jídel přinesla další tuky. To normy nemají rády. Kuchař často zahušťuje jen opraženou prosátou moukou. "To je pro dětské stravování ideální, ovšem nikdy nesmíš zapomenout jídlo důkladně provařit, nikdy nesmí zůstat chuť mouky," upozorňuje Krbec.

Šokovalo mne, jak mezi dětmi šly na odbyt ledvinky, jídlo, které nenávidím od dětských let. Teď jsem ochutnával a dal bych si klidně i dvojitou porci a potichu jsem mudroval, jak je možné, že mi to ve škole tak znechutili. Václav se mi smál: "To je pořád dokola. Prostě jsi měl smůlu, nedali si tam práci s tím, aby je pořádně očistili a před dušením několikrát oblanšírovali. Vždyť ledvinky, když se dobře udělají, jsou jedna z největších pochoutek. Tobě tam asi zůstala pachuť močoviny, tak se nediv, že ti to nechutnalo," vysvětluje.

Jaké škody na vás zanechala vaše školní jídelna? Podělte se s ostatními v diskusi.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025