Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Díky svlékání získá sklípkan nový kožich. A dorostou mu i nohy

  15:16aktualizováno  15:16
Když se jeho mazlíček svlékal, zaznamenal majitel z Oklahomy svého sklípkana na časosběrné video. Na začátku leží pavouk nemohoucně na zádech ve staré schránce, na konci je z něj krasavec v novém, větším, chlupatém kožíšku. Za pár dní se opět může vydat na lov.

Zdaleka ne každému připadají pavouci přitažliví, natož ti „velcí chlupatí“, nicméně určitě kouzlo se jim přiznat musí. Přinejmenším jejich schopnosti jsou fascinující. Narozdíl od nás až do své dospělosti několikrát získávají větší a větší, vždy zcela novou a „neškrábnutou“ schránku. (Více prozrazuje chovatel sklípkanů zde.)

Svlékání vrchního ochranného obalu je podle odborníků jednou ze základních charakteristik členovců. „Jejich tělo je kryto kutikulou, která je navíc zesílena chitinem nebo uhličitanem vápenatým, a tvoří tak pevný exoskelet,“ vysvětluje arachnolog Pavel Just z Přírodovědecké fakulty UK. Pokud tedy chce živočich vyrůst, musí se napřed své staré kutikuly zbavit.

Jak se svléká sklípkan

Na videu tak podle arachnologa činí dospělá samice sklípkana rodu Haplopelma z jihovýchodní Asie, který si v přírodě hloubí hluboké nory a disponuje poměrně účinným jedem.

Vlastní svlékání řídí hormony: spodní vrstvy kutikuly jsou rozpouštěny působením enzymů a pod starou kutikulou se začne tvořit nová. Současně se oddělují svaly od úponů na kutikule a nervová zakončení od povrchových smyslových orgánů.

„Jakmile je pavouk připraven ke svleku, zvýší tlak krvomízy v těle, díky čemuž praskne šev lemující svrchní část hlavohrudi a část kutikuly zadečku. Vzniklým otvorem se potom pavouk doslova vysouká, a do ještě stále měkké nové kutikuly začne pumpovat krvomízu neboli hemolymfu,“ popisuje děj přírodovědec.

To je přesně ten moment, kdy pavouk skutečně roste. „Tlakem krvomízy se totiž napínají všechny části těla, které posléze ztvrdnou v pevný exoskelet. Stejným způsobem vznikají například i křídla u hmyzu,“ vysvětluje entomolog.

Nepleťte si živého sklípkana s pouhou svlečkou, ta už neuteče

Odvržená kutikula neboli svlečka - odborně exuvie, která zůstane na místě svleku, bývá obvykle téměř neporušená. „Svlečky sklípkanů proto bývají na první pohled nerozeznatelné od živých jedinců,“ usmívá se Just.

Po svlékání je pavouk zranitelný, protože nová kutikula je zpočátku měkká. „Pavouk se tak nedovede efektivně bránit predátorům: jeho klepítka neboli chelicery musí nejprve ztvrdnout, jinak by si je pavouk při útoku těžce poškodil,“ vysvětluje Pavel Just s tím, že právě klepítka mnozí chybně považují za kusadla.

Ze sklípkanů přitom není nutné mít strach, podívejte se na video natočené s arachnologem Vítězslavem Honsou, chovatelem z Plzně:

Kromě samotného růstu má odvrhování staré kutikuly mnoho dalších výhod. „Při svlékání dochází k regeneraci chybějících končetin, například nové nohy pavoukovi perfektně dorostou již po dvou svlékáních,“ popisuje arachnolog. Obnoveny jsou také smyslové chlupy, kryjící celé tělo pavouka.

„Nahrazeny jsou i ty části kutikuly, které jsou vchlípeny dovnitř těla živočicha, jako je u pavouků například přední část trávicí soustavy včetně savého žaludku či plicní vaky. Svlékání dává často vzniknout i novým strukturám - samcům pavouků se po posledním svlékání objevují pohlavní orgány, hmyzu například již zmíněná křídla,“ uzavírá entomolog tuto fascinující kapitolu.

Během života prodělávají pavouci několik svlékání neboli ekdyzí, běžně jich lze napočítat sedm až deset. Dospělí samci sklípkanů a jejich příbuzní se po dosažení dospělosti už nesvlékají, dospělé samice se svlékají jen zřídka.

Pokud vás zajímá více ze života sklípkanů, například jejich rituály, podívejte se na jejich páření, při kterém jde samečkovi často o život (více čtěte zde):

Autoři:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Žádné plemeno není automaticky zárukou, že mu bude prostředí kanceláře...
Který pes s vámi přežije práci v kanceláři? Tipy na ta správná plemena

Motivaci, proč si berou psa do práce, mají pejskaři různou. Pro někoho je pes životní parťák, kterého bere všude s sebou, jiný má problém nechat psa doma...  celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.