Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste batáty jako antidepresivum a zdroj karotenu, radí Pohlreich

  0:17aktualizováno  0:17
Na jednoduchá bezmasá jídla má člověk občas srovnatelnou chuť jako jindy na pořádný steak. A kupodivu k nim patří i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Řekli byste do něj, že si občas připraví sladké brambory a ještě si pochutná?

Vtip je v jednoduché přípravě a správném dochucení jídla. Užít si nejen vlastní jídlo, ale i jeho přípravu - vždyť je to nádherný rituál. Jestli tohle někdo umí, tak je to právě Pohlreich. A jeho pořad Teď vaří šéf!, jehož premiérová řada s racionální kuchyní právě běží v úterý večer na Primě.

Fotogalerie

Zkuste třeba někdy vyměnit obyčejné brambory za batáty, neboli sladké brambory. Jsou sice dražší, ale zase mají například zhruba osmkrát více vápníku a v pouhých 100 gramech čtyřikrát tolik beta karotenu, tedy provitamínu vitamínu A, kolik vaše tělo potřebuje na jeden den (více zde).

Jejich příprava vůbec není složitá. Loupat je nemusíte, stačí je nakrájet, okořenit a pokapat olivovým olejem, za čtvrt hodiny se vám v troubě upečou. Mezitím si k nim připravíte omáčku (Pohlreich předvede variantu s pikantní hořčicovou) a podáváte s ochuceným ledovým salátem a limetkou. Podle Pohlreicha „je to dobrý jako prase, protože je to jak sladký, tak slaný, kyselý, vostrý, je tam úplně všechno“.

A jaké bude tentokrát - tedy již počtvrté - jeho celodenní menu pro ty, co si chtějí udržet linii a přitom být zdraví a plní energie? Na snídani okurkový drink s mátou, pak výše uvedené pečené batáty, kuskus s pečenou zeleninou, koriandrem a mozzarelou, vepřová panenka ve vývaru se zeleninou a jako moučník dekadentní višňový crumble (další recept na crumble, konkrétně jablečný a případně bezlepkový, najdete zde).

Autor:




Nejčtenější

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.