Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste batáty jako antidepresivum a zdroj karotenu, radí Pohlreich

  0:17aktualizováno  0:17
Na jednoduchá bezmasá jídla má člověk občas srovnatelnou chuť jako jindy na pořádný steak. A kupodivu k nim patří i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Řekli byste do něj, že si občas připraví sladké brambory a ještě si pochutná?

Vtip je v jednoduché přípravě a správném dochucení jídla. Užít si nejen vlastní jídlo, ale i jeho přípravu - vždyť je to nádherný rituál. Jestli tohle někdo umí, tak je to právě Pohlreich. A jeho pořad Teď vaří šéf!, jehož premiérová řada s racionální kuchyní právě běží v úterý večer na Primě.

Fotogalerie

Zkuste třeba někdy vyměnit obyčejné brambory za batáty, neboli sladké brambory. Jsou sice dražší, ale zase mají například zhruba osmkrát více vápníku a v pouhých 100 gramech čtyřikrát tolik beta karotenu, tedy provitamínu vitamínu A, kolik vaše tělo potřebuje na jeden den (více zde).

Jejich příprava vůbec není složitá. Loupat je nemusíte, stačí je nakrájet, okořenit a pokapat olivovým olejem, za čtvrt hodiny se vám v troubě upečou. Mezitím si k nim připravíte omáčku (Pohlreich předvede variantu s pikantní hořčicovou) a podáváte s ochuceným ledovým salátem a limetkou. Podle Pohlreicha „je to dobrý jako prase, protože je to jak sladký, tak slaný, kyselý, vostrý, je tam úplně všechno“.

A jaké bude tentokrát - tedy již počtvrté - jeho celodenní menu pro ty, co si chtějí udržet linii a přitom být zdraví a plní energie? Na snídani okurkový drink s mátou, pak výše uvedené pečené batáty, kuskus s pečenou zeleninou, koriandrem a mozzarelou, vepřová panenka ve vývaru se zeleninou a jako moučník dekadentní višňový crumble (další recept na crumble, konkrétně jablečný a případně bezlepkový, najdete zde).

Autor:




Nejčtenější

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.