Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste batáty jako antidepresivum a zdroj karotenu, radí Pohlreich

  0:17aktualizováno  0:17
Na jednoduchá bezmasá jídla má člověk občas srovnatelnou chuť jako jindy na pořádný steak. A kupodivu k nim patří i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Řekli byste do něj, že si občas připraví sladké brambory a ještě si pochutná?

Vtip je v jednoduché přípravě a správném dochucení jídla. Užít si nejen vlastní jídlo, ale i jeho přípravu - vždyť je to nádherný rituál. Jestli tohle někdo umí, tak je to právě Pohlreich. A jeho pořad Teď vaří šéf!, jehož premiérová řada s racionální kuchyní právě běží v úterý večer na Primě.

Fotogalerie

Zkuste třeba někdy vyměnit obyčejné brambory za batáty, neboli sladké brambory. Jsou sice dražší, ale zase mají například zhruba osmkrát více vápníku a v pouhých 100 gramech čtyřikrát tolik beta karotenu, tedy provitamínu vitamínu A, kolik vaše tělo potřebuje na jeden den (více zde).

Jejich příprava vůbec není složitá. Loupat je nemusíte, stačí je nakrájet, okořenit a pokapat olivovým olejem, za čtvrt hodiny se vám v troubě upečou. Mezitím si k nim připravíte omáčku (Pohlreich předvede variantu s pikantní hořčicovou) a podáváte s ochuceným ledovým salátem a limetkou. Podle Pohlreicha „je to dobrý jako prase, protože je to jak sladký, tak slaný, kyselý, vostrý, je tam úplně všechno“.

A jaké bude tentokrát - tedy již počtvrté - jeho celodenní menu pro ty, co si chtějí udržet linii a přitom být zdraví a plní energie? Na snídani okurkový drink s mátou, pak výše uvedené pečené batáty, kuskus s pečenou zeleninou, koriandrem a mozzarelou, vepřová panenka ve vývaru se zeleninou a jako moučník dekadentní višňový crumble (další recept na crumble, konkrétně jablečný a případně bezlepkový, najdete zde).

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.