Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třináct tipů pro praktické dárky do kuchyně. Teploměr, pinzeta, ocílka

aktualizováno 
Jsou dárky, které nejprve nadchnou, ale nakonec se nezařadí mezi pomůcky, které se používají denně, takže se postupně stěhují do spodních zásuvek kuchyňské linky. A když se jednou za rok udělá pořádek, většinou končí na skládce.

Jaký dárek do kuchyně by se hodil tomuto muži? Možná nějaká dobrá e-kuchařka. | foto: Profimedia.cz

Zeptali jsme se kuchařů a lidí, pro které je vaření denním chlebem, které z pomůcek považují v kuchyni zásadní a jakým dárkem z kategorie těch opravdu užitečných uděláte radost.

Fotogalerie

Radek David, Babiččina zahrada, La Veranda, šéfkuchař
„Úplný základ je dobrý nůž. Když si koupíte sadu dobrých kovaných nožů, budete je mít do konce života. V kuchyni vystačíte v podstatě se čtyřmi noži. Já bych doporučoval kuchařský nůž, 21 nebo 23 centimetrů, pak nůž na šunku, určitě nesmí chybět vykosťovací nůž a pak nějaký menší nůž, se kterým si poradíte s drobnějšími pracemi. Taková sada profesionálních nožů vás bude sice stát třeba osm tisíc, ale takové nože po vás možná ještě zdědí vaši potomci,“ říká David.

Mezi nezbytné pomůcky do kuchyně v domácnosti, kde se hodně vaří a peče, považuje kuchyňský robot. To je opravdu neocenitelný pomocník. „Na tom uděláte všechno. Bramborové pyré, uhnětete těsto na chleba, knedlíky, našleháte bílek a soustu dalších věcí,“ doporučuje.

Jana Černá, kuchařka, lektorka, nutriční poradkyně
„Podle mě je možná ještě důležitější než koupit kvalitní nůž koupit kvalitní diamantovou ocílku. U nože se může stát, že se člověk napoprvé netrefí. Anebo si koupí průměrný nůž v ceně kolem tisícikoruny. Ale ta ocílka povýší vlastnosti i takového nože. A zatímco k hodně kvalitnímu noži se můžete propracovávat, ocílka je stálá hodnota, i když stojí kolem dvou tisíc,“ popisuje svůj názor Černá.

Síň hanby Nigelly Lawsonové

I tato známá kuchařská televizní hvězda se přiznala, že často nakupuje kuchyňské pomocníky nerozvážně. Čtěte, co všechno se hromadí v jejích kuchyňských zásuvkách.

Tomáš Vobořil, restaurace Podolka, majitel, kuchař
„Já řeknu, co bych si přál já. Chtěl bych výkonný vysokootáčkový mixér, abych si mohl vyrábět prášek ze třtinového cukru nebo ořechovou mouku. Já mám samozřejmě vyhlídnutý profi stroj, ale předpokládám, že pro domácí použití nikdo mašiny za třicet tisíc nebude kupovat. Ale existují i levnější domácí varianty,“ popisuje Tomáš Vobořil s tím, že zvláště pro přípravu raw stravy je to naprosto nezbytný pomocník.

Tomáš Černý, La finestra, šéfkuchař
„Hodně lidí doma podceňuje používání pinzety. U nás v podniku, který se soustřeďuje na maso, je však pinzeta nezbytná. Protože píchat do masa na pánvi vidličkou je smrtelný hřích a každý, kdo to myslí s vařením doopravdy, by si měl pinzetu pořídit,“ radí šéfkuchař.

Mezi tak trochu opomíjené a zapomenuté dárky podle něj patří klasická remoska. V ní naše maminky a babičky dokázaly za minimálního úsilí a spotřeby energie vykouzlit divy. „A do rodiny, která je zatížena na zdravější výživu, bych doporučoval odšťavňovač. Nejenže jsou teď čerstvé šťávy populární, ale hodí se i k přípravě studené kuchyně,“ radí.

Roman Vaněk, Pražský kulinární institut, majitel, kuchař

V žertu nezapomene zatipovat svou novou Pražskou kuchařku, ale pak se zamyslí a zamíří k tomu, co je mu nejbližší. „V každém regionu, nejen v Praze, dnes najdete možnost absolvovat nějaký kurz vaření. A to je zkušenost k nezaplacení. Takže věnujte svému blízkému poukaz a určitě se nespletete. Nebo přijďte oba,“ vybízí.

Martin Kuciel (pan Cuketka), foodbloger
„Za mě je to dobrá příčná škrabka na zeleninu s čepelí na kloubu a mandolína na krájení zeleniny. To jsou moji kuchyňští dříči, kteří nesmírně urychlují zpracování surovin. Když mám vařit někde, kde to nemají, jsem z toho nesvůj,“ přiznává se Kuciel.

Podle něj se v kuchyni neobejdete ani bez vpichovacího teploměru, který je důležitý pro jakékoliv pečení od kuřete po steaky.

Lukáš Jeništa, lektor v Chefparade, kuchař
„V tomhle se shodneme. Vpichovací teploměr je jedním z nepraktičtějších doplňků, které mohou při vaření pomoci. Zvláště když kvalitní maso není právě levné, byla by škoda jej znehodnotit,“ připomíná.

Na rozdíl od klasických mechanických teploměrů se dnes v podstatě za pár korun dají koupit i digitální, kde si nastavíte požadovanou teplotu a digitální krabička zapípá v okamžiku, kdy vnitřní teplota dosáhla požadované teploty.

Tento teploměr je výborný zvláště při pečení celých kusů masa jako krůty, rostbeefu, vepřové pečeně, ale hodí se třeba i když děláte kuřecí prsa vcelku nebo vepřovou panenku, pohlídá i propečení sekané.

Marek Svoboda, Bidvest, kuchař
„Mně se v kuchyni hodně osvědčila taková ta malá jednoruční strouhátka, říká se tomu microplane. Koupíte si několik podle hrubosti, použijete na sýr, muškátový oříšek, zeleninu. Přitom v zásuvce to nezabírá tolik místa jako to klasické velké stojací struhadlo,“ přidává tip Marek Svoboda.

Jaký dárek do kuchyně považujete za opravdu praktický? Podělte se s ostatními v diskusi.

Vánoční iDNES.cz
Autor:




Nejčtenější

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

První letošní čáp přiletěl na komín uprostřed Chebu ve čtvrtek v podvečer....
VIDEO: Na chebský komín už přiletěl čáp, vichr mu pocuchal hnízdo

Na komíně nad chebskou prodejnou Albert se ve čtvrtek odpoledne objevil první čáp. První setkání s domovem však pro opeřence, který musel ze zimoviště uletět...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.