Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

aktualizováno 
Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde jenom o to vybrat správné maso a dát mu čas při pečení, až dostatečně změkne.

„Vzniklo to v Americe jako styl barbecue, kdy se grilovaly velké kusy masa i s kůží a kostmi. Takový kus masa není tak snadné vysušit,“ popisuje šéfkuchař Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky z restaurace Urban Pub Koley. Základem je napřed maso při vysoké teplotě zapéct, aby dostalo barvu a zatáhlo se, a pak podlité a přikryté několik hodin dusit při nízké teplotě.

Původně grilované maso se navíc při nízké teplotě udilo i v kouři, aby získalo specifickou chuť. Přidávaly se mokré hobliny dřeva, které dávaly do masa vůni.

Když budete trhané maso připravovat doma, je ideální zvolit kus masa i s kůží. „Ideální třeba z vepřového je plec nebo ramínko (to je ten kousek masa nad plecí), ale můžete využít i zvěřinu, jehněčí. Skvělá jsou kachní stehna, ale klidně je možné použít i hovězí,“ vypočítává Kubec. Připomíná, že nevhodná jsou příliš libová masa, takže třeba u hovězího kupte krk, který obsahuje kolagen (podobně jako kližka), který po udušení dává masu skvělou chuť.

Pokud seženete maso i s kůží, je ideální ji nakrájet na mřížku, pak přidat hrubou sůl a pepř a vetřít koření do masa. Můžete přidat bylinky – například tymián, rozmarýn, někdo přidává i zeleninu. Na videu uvidíte, že kuchař do pekáče přidal i nahrubo krájenou cibuli, s česnekem také neuděláte chybu.

Než maso připravíte, rozehřejte troubu na 180–200 °C a nechte zhruba na půl hodinky zapéct. Pak maso podlijte vodou nebo vývarem, zakryjte alobalem a nechejte dvě až tři hodiny péct na 120 °C. Zhruba vždy po hodině kontrolujte, a případně dále podlévejte, dokud maso nezměkne tak, že se bude drolit pod prsty.

Samozřejmě recepty ukazují, že se maso trhá vidličkou z většího kusu, od toho název trhané, ale na videu uvidíte, jak si s ním poradí i lidské prsty.

Když máte maso hotové, je už jen na vás, jak si s ním poradíte. Když půjde do sendviče, nemusíte ho nijak ochucovat, vystačíte si se zeleninou, salátem. Tady záleží jen na invenci kuchaře a okamžité chuti. Nebo je možné připravit si jednoduchou omáčku. Třeba troška jablečného octa, sojové omáčky, chilli, medu, které maso dochutí, když půjde na salát.

„Použije ho každý, Ital do pizzy, k nokům, do těstovin. Asiat ho využije se sladkokyselou omáčkou na rýži a třeba i Čech do bramboráků nebo bramborových knedlíků, na bramborovou kaši. Američani do burgerů a do wrapů, Španělé do tacos,“ vyjmenovává šéfkuchař.

Podle něj se není co divit, že taková masa jsou v posledních letech velmi populární. „Vlastně to odpovídá i tomu, jak se snažíme vařit i my v restauracích. Pečeme pomalu, abychom zachovali masu co nejvíce chuti a šťávy, konfitujeme kachny, vyvarujeme se teplotním šokům, aby se hostům dostalo na talíř jen to nejlepší,“ uzavírá Executive Chef z Urban Pub Koley Miroslav Kubec.

A je jenom logické, že připravit si předem přes noc maso v restauračním zázemí je ideální recept, jak ráno vyjet do ulic a nabízet jídlo s sebou v exkluzivní kvalitě během celého dne. A jak to ostatně nabízejí například i foodtrucky po celém světě (o jednom takovém jsme psali zde).

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.