Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

aktualizováno 
Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde jenom o to vybrat správné maso a dát mu čas při pečení, až dostatečně změkne.

„Vzniklo to v Americe jako styl barbecue, kdy se grilovaly velké kusy masa i s kůží a kostmi. Takový kus masa není tak snadné vysušit,“ popisuje šéfkuchař Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky z restaurace Urban Pub Koley. Základem je napřed maso při vysoké teplotě zapéct, aby dostalo barvu a zatáhlo se, a pak podlité a přikryté několik hodin dusit při nízké teplotě.

Fotogalerie

Původně grilované maso se navíc při nízké teplotě udilo i v kouři, aby získalo specifickou chuť. Přidávaly se mokré hobliny dřeva, které dávaly do masa vůni.

Když budete trhané maso připravovat doma, je ideální zvolit kus masa i s kůží. „Ideální třeba z vepřového je plec nebo ramínko (to je ten kousek masa nad plecí), ale můžete využít i zvěřinu, jehněčí. Skvělá jsou kachní stehna, ale klidně je možné použít i hovězí,“ vypočítává Kubec. Připomíná, že nevhodná jsou příliš libová masa, takže třeba u hovězího kupte krk, který obsahuje kolagen (podobně jako kližka), který po udušení dává masu skvělou chuť.

Pokud seženete maso i s kůží, je ideální ji nakrájet na mřížku, pak přidat hrubou sůl a pepř a vetřít koření do masa. Můžete přidat bylinky – například tymián, rozmarýn, někdo přidává i zeleninu. Na videu uvidíte, že kuchař do pekáče přidal i nahrubo krájenou cibuli, s česnekem také neuděláte chybu.

Než maso připravíte, rozehřejte troubu na 180–200 °C a nechte zhruba na půl hodinky zapéct. Pak maso podlijte vodou nebo vývarem, zakryjte alobalem a nechejte dvě až tři hodiny péct na 120 °C. Zhruba vždy po hodině kontrolujte, a případně dále podlévejte, dokud maso nezměkne tak, že se bude drolit pod prsty.

Samozřejmě recepty ukazují, že se maso trhá vidličkou z většího kusu, od toho název trhané, ale na videu uvidíte, jak si s ním poradí i lidské prsty.

Když máte maso hotové, je už jen na vás, jak si s ním poradíte. Když půjde do sendviče, nemusíte ho nijak ochucovat, vystačíte si se zeleninou, salátem. Tady záleží jen na invenci kuchaře a okamžité chuti. Nebo je možné připravit si jednoduchou omáčku. Třeba troška jablečného octa, sojové omáčky, chilli, medu, které maso dochutí, když půjde na salát.

„Použije ho každý, Ital do pizzy, k nokům, do těstovin. Asiat ho využije se sladkokyselou omáčkou na rýži a třeba i Čech do bramboráků nebo bramborových knedlíků, na bramborovou kaši. Američani do burgerů a do wrapů, Španělé do tacos,“ vyjmenovává šéfkuchař.

Podle něj se není co divit, že taková masa jsou v posledních letech velmi populární. „Vlastně to odpovídá i tomu, jak se snažíme vařit i my v restauracích. Pečeme pomalu, abychom zachovali masu co nejvíce chuti a šťávy, konfitujeme kachny, vyvarujeme se teplotním šokům, aby se hostům dostalo na talíř jen to nejlepší,“ uzavírá Executive Chef z Urban Pub Koley Miroslav Kubec.

A je jenom logické, že připravit si předem přes noc maso v restauračním zázemí je ideální recept, jak ráno vyjet do ulic a nabízet jídlo s sebou v exkluzivní kvalitě během celého dne. A jak to ostatně nabízejí například i foodtrucky po celém světě (o jednom takovém jsme psali zde).

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.