Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde jenom o to vybrat správné maso a dát mu čas při pečení, až dostatečně změkne.

„Vzniklo to v Americe jako styl barbecue, kdy se grilovaly velké kusy masa i s kůží a kostmi. Takový kus masa není tak snadné vysušit,“ popisuje šéfkuchař Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky z restaurace Urban Pub Koley. Základem je napřed maso při vysoké teplotě zapéct, aby dostalo barvu a zatáhlo se, a pak podlité a přikryté několik hodin dusit při nízké teplotě.

Původně grilované maso se navíc při nízké teplotě udilo i v kouři, aby získalo specifickou chuť. Přidávaly se mokré hobliny dřeva, které dávaly do masa vůni.

Když budete trhané maso připravovat doma, je ideální zvolit kus masa i s kůží. „Ideální třeba z vepřového je plec nebo ramínko (to je ten kousek masa nad plecí), ale můžete využít i zvěřinu, jehněčí. Skvělá jsou kachní stehna, ale klidně je možné použít i hovězí,“ vypočítává Kubec. Připomíná, že nevhodná jsou příliš libová masa, takže třeba u hovězího kupte krk, který obsahuje kolagen (podobně jako kližka), který po udušení dává masu skvělou chuť.

Pokud seženete maso i s kůží, je ideální ji nakrájet na mřížku, pak přidat hrubou sůl a pepř a vetřít koření do masa. Můžete přidat bylinky – například tymián, rozmarýn, někdo přidává i zeleninu. Na videu uvidíte, že kuchař do pekáče přidal i nahrubo krájenou cibuli, s česnekem také neuděláte chybu.

Než maso připravíte, rozehřejte troubu na 180–200 °C a nechte zhruba na půl hodinky zapéct. Pak maso podlijte vodou nebo vývarem, zakryjte alobalem a nechejte dvě až tři hodiny péct na 120 °C. Zhruba vždy po hodině kontrolujte, a případně dále podlévejte, dokud maso nezměkne tak, že se bude drolit pod prsty.

Samozřejmě recepty ukazují, že se maso trhá vidličkou z většího kusu, od toho název trhané, ale na videu uvidíte, jak si s ním poradí i lidské prsty.

Když máte maso hotové, je už jen na vás, jak si s ním poradíte. Když půjde do sendviče, nemusíte ho nijak ochucovat, vystačíte si se zeleninou, salátem. Tady záleží jen na invenci kuchaře a okamžité chuti. Nebo je možné připravit si jednoduchou omáčku. Třeba troška jablečného octa, sojové omáčky, chilli, medu, které maso dochutí, když půjde na salát.

„Použije ho každý, Ital do pizzy, k nokům, do těstovin. Asiat ho využije se sladkokyselou omáčkou na rýži a třeba i Čech do bramboráků nebo bramborových knedlíků, na bramborovou kaši. Američani do burgerů a do wrapů, Španělé do tacos,“ vyjmenovává šéfkuchař.

Podle něj se není co divit, že taková masa jsou v posledních letech velmi populární. „Vlastně to odpovídá i tomu, jak se snažíme vařit i my v restauracích. Pečeme pomalu, abychom zachovali masu co nejvíce chuti a šťávy, konfitujeme kachny, vyvarujeme se teplotním šokům, aby se hostům dostalo na talíř jen to nejlepší,“ uzavírá Executive Chef z Urban Pub Koley Miroslav Kubec.

A je jenom logické, že připravit si předem přes noc maso v restauračním zázemí je ideální recept, jak ráno vyjet do ulic a nabízet jídlo s sebou v exkluzivní kvalitě během celého dne. A jak to ostatně nabízejí například i foodtrucky po celém světě (o jednom takovém jsme psali zde).

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025