Nejvíc mě těší, že se bojíte, co řeknu, libuje si Pohlreich na Moravě - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejvíc mě těší, že se bojíte, co řeknu, libuje si Pohlreich na Moravě

  8:04
Ze zoufalé a skomírající restaurace v Moravské Třebové pomohla Pohlreichova loňská návštěva s pořadem Ano, šéfe! vybudovat slušný podnik. Letos se do Excalibru šéf i s kamerou vrátil, podobně jako do bavorské restaurace s českým majitelem. Jak to dopadlo, uvidíte na Primě ve středu večer v pořadu Už dost, šéfe!
Vy se bojíte toho, co vám řeknu, tvrdil Pohlreich | (2:12) | video: Prima Play

Na Moravu Zdeněk Pohlreich dorazil, zrovna když v Excalibru nabízeli kromě běžné denní nabídky i husí hody. Nad husí krví v jídelním lístku se úplně zatetelil, protože ji od dětství neměl na talíři. (Představu, jak to v této restauraci vypadalo za první šéfovy návštěvy, si uděláte podle předchozího článku a videa zde).

Kromě krve ochutná Pohlreich i husí kaldoun, husí krky, husí prsa se švestkovou omáčkou, a z denní nabídky si vybere kuřecí prsa. V podstatě je se vším spokojen, takže kuchaře trochu napíná. Užívá si to, že mají z jeho hodnocení strach: "To je dobře, že se bojíte. Protože to znamená, že vám záleží na tom, co uslyšíte!"

Tři mladí kuchaři se ke své úlevě nakonec dozvědí, že pokrmy z jejich kuchyně nemají chybu, jen potřebují trochu dotáhnout.

Společně se Zdeňkem tedy vyladí husí krev i husí steak s opečenou kůrčičkou, který Zdeněk připraví s červeným zelím místo s grilovanou zeleninou. A odjíždí spokojen, že v Moravské Třebové měla jeho snaha smysl a viditelný přínos. Což mu koneckonců potvrdí i místní, kteří do Excalibru chodí na jídlo.  

Dospělého nepřevychováš, lituje Pohlreich

Druhou přepadovkou šéf poctí českého kuchaře Romana a jeho německou partnerku Sabrinu, kteří se v Bavorsku snaží o dobrou gastronomii. A vařit umějí. Přesto tam byl Pohlreich už při minulé návštěvě z hodně věcí v rozpacích (jak tam servírovali místo lososa pangase, si připomenete zde).  

Na první pohled je Wirtshaus in der Pupplinger Au upravený a má krásně nazdobenou fasádu. Na jídelním lístku však udiví podivná veganská jídla napodobující kuřecí stehna, která si německý kuchař obhajuje svérázným způsobem. Vysvětluje zděšenému Pohlreichovi, že když někdo přestává jíst maso, chce jídlo, které jako maso bude aspoň vypadat.

Ale to není to nejpodstatnější, co Zdeňka Pohlreicha v této bavorské hospodě zklame. Vadí mu spousta much a nepořádek v kuchyni, kuchař odmítající vracet v horku omáčku do lednice, aby se moc nenachodil, mražené moučníky a palačinky, Romanovy vytáčky a vyhýbavé odpovědi. A je mu jasné, že dokud se nezmění Romanův způsob myšlení, těžko se může změnit něco zásadního v jeho podniku. Není divu, že popadne fén, aby odlepil dříve udělenou a podnik kladně hodnotící samolepku. Klasiku přitom umí Roman a jeho kuchaři připravit výtečně.

Chcete si také zkusit, jak se vaří s Pohlreichem za zády?

Pokud si chcete na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je vařit spolu s šéfkuchařem, nenechte si ujít další živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Spolu s Alešem Hámou se naučíte připravit kuřecí kari s rýží, pikantní zeleninový salát s hovězím masem a jako dezert ananas s vanilkovou zmrzlinou. Zde je seznam ingrediencí (rozpočty jsou pro 4 osoby), potřebných k přípravě receptů, abyste byli na sobotní večer připraveni:

Na pikantní zeleninový salát s hovězím masem nakupte 300 g hovězí roštěné nebo svíčkové a nakrájejte ji na nudličky. Na salát si připravte 2 rajčata, půl  hlávky čínského zelí, 4 šalotky, půlku salátové okurky, 3 jarní cibulky, 1 hrst lístků čerstvého koriandru, 1 hrst lístků čerstvé bazalky a extra panenský olivový olej. Na dresink budete potřebovat thajskou rybí omáčku, 2 limetky, 2 lžičky hnědého cukru a 2 čerstvé chilli papričky, nasekané na jemno.

Na kuřecí kari s rýží budete potřebovat 4 vykostěná kuřecí stehna, 30 ml rostlinného oleje, 1 plechovku kokosového mléka (cca 400 ml), 1 lžičku červené kari pasty, 4 kafrové - limetkové lístky (ty můžete nahradit čerstvě vymačkanou šťávou z půlky limetky), 1 červenou papriku nakrájenou na kousky, 1 menší cuketu nakrájenou na kousky, velkou hrst čerstvých bazalkových lístků, velkou hrst čerstvých koriandrových lístků, vařenou rýži jako přílohu a wok pánev.

Na ananas s vanilkovou zmrzlinou si připravte 1 zralý ananas, 4 porce kokosové zmrzliny, 40 g másla + 20 g másla do omáčky (vychlazeného a nakrájeného na kostičky), 1 citron, půlku vanilkového lusku, 100 ml 100% ananasového džusu, 60 g hnědého cukru, 20 cl bílého rumu a pár lístků čerstvé máty.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025