Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

  2:00aktualizováno  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.

Finský bramborový salát s červenou řepou a uzeným sleděm. | foto: Hobby.cz

Finové si tradičně dávají na Štědrý den saunu, tak jim zřejmě k večeři správně vyhládne a ryb není na jejich stole nikdy dost. Jejich bramborový salát rosolli každopádně stojí za ochutnání, už pro nezvyklou kombinaci s červenou řepou a uzeným sleděm.

Jak na přípravu finského bramborového salátu

Potřebovat budete 3 až 4 nakládané řepy, 3 vařené mrkve, 5 středně velkých vařených brambor (ideálně salátové, tedy varný typ A, protože právě na bramborách záleží v bramborovém salátu nejvíc, více zde), 1 cibuli, 1 jablko, 2 až 3 filé ze sledě, 3 nakládané okurky a na ozdobu salátu 2 vařená vejce.

Fotogalerie

Abyste si ulehčili práci s červenou řepou, která nepříjemně barví, můžete koupit - jako my - sklenici nakládané řepy již pokrájené na kostičky. Před přípravou ji jen nechte okapat na cedníku, šťávu nevylévejte, pár lžic si nechte do smetanové zálivky.

Zálivku připravíte ze 100 ml smetany (my jsme použili zakysanou), lžíce octa, lžičky cukru a zhruba dvou lžic šťávy z řepy, která ji obarví na růžovo. Promíchejte a s citem ochuťte solí a čerstvě drceným pepřem.

Brambory, vařenou mrkev, kyselé okurky a jablko pokrájejte na kostičky a cibuli nadrobno. Filety ze sledě nechte okapat, pak také pokrájejte na kostičky. Přidejte i kostičky červené řepy a vše promíchejte. Zalijte připravenou zálivkou, opět promíchejte, případně dochuťte pepřem a solí.

Uvařená vajíčka oloupejte, rozkrojte a použijte na ozdobu salátu, podobně jako čerstvou petrželku. A můžete ochutnávat. My ho vyzkoušeli a stojí za hřích. Je to taková lehčí verze české klasiky s majonézou. A kousky sledě v něm neurazí ani náhodou.

Ale pokud si chcete osvěžit přípravu české klasiky, podívejte se na Pohlreichův tradiční vánoční rituál s bramborovým salátem (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.