Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

  2:00aktualizováno  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.

Finský bramborový salát s červenou řepou a uzeným sleděm. | foto: Hobby.cz

Finové si tradičně dávají na Štědrý den saunu, tak jim zřejmě k večeři správně vyhládne a ryb není na jejich stole nikdy dost. Jejich bramborový salát rosolli každopádně stojí za ochutnání, už pro nezvyklou kombinaci s červenou řepou a uzeným sleděm.

Jak na přípravu finského bramborového salátu

Potřebovat budete 3 až 4 nakládané řepy, 3 vařené mrkve, 5 středně velkých vařených brambor (ideálně salátové, tedy varný typ A, protože právě na bramborách záleží v bramborovém salátu nejvíc, více zde), 1 cibuli, 1 jablko, 2 až 3 filé ze sledě, 3 nakládané okurky a na ozdobu salátu 2 vařená vejce.

Fotogalerie

Abyste si ulehčili práci s červenou řepou, která nepříjemně barví, můžete koupit - jako my - sklenici nakládané řepy již pokrájené na kostičky. Před přípravou ji jen nechte okapat na cedníku, šťávu nevylévejte, pár lžic si nechte do smetanové zálivky.

Zálivku připravíte ze 100 ml smetany (my jsme použili zakysanou), lžíce octa, lžičky cukru a zhruba dvou lžic šťávy z řepy, která ji obarví na růžovo. Promíchejte a s citem ochuťte solí a čerstvě drceným pepřem.

Brambory, vařenou mrkev, kyselé okurky a jablko pokrájejte na kostičky a cibuli nadrobno. Filety ze sledě nechte okapat, pak také pokrájejte na kostičky. Přidejte i kostičky červené řepy a vše promíchejte. Zalijte připravenou zálivkou, opět promíchejte, případně dochuťte pepřem a solí.

Uvařená vajíčka oloupejte, rozkrojte a použijte na ozdobu salátu, podobně jako čerstvou petrželku. A můžete ochutnávat. My ho vyzkoušeli a stojí za hřích. Je to taková lehčí verze české klasiky s majonézou. A kousky sledě v něm neurazí ani náhodou.

Ale pokud si chcete osvěžit přípravu české klasiky, podívejte se na Pohlreichův tradiční vánoční rituál s bramborovým salátem (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
IT technik

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
Ústecký kraj
nabízený plat: 20 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.