Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční katastrofy: vyřešit se dá vysklené okno i rozbitý počítač

aktualizováno 
Pokud potřebujete rychle zasklít rozbité okno nebo odemknout zabouchnuté dveře, ani o Vánocích vás v tom nonstop servisy nenechají. Fungují totiž i během svátků. Přes telefon se s vámi operátor dohodne na potřebném materiálu k opravě i na celkové ceně. Připravte se ale, že vám pořádně provětrá peněženku.

Byt se může kvůli rozbitému oknu změnit v mrazničku. | foto: Profimedia.cz

Kontakty na nonstop servisy se hodí nejen během svátků, ale i o kterémkoliv víkendu. Na jednom čísle totiž seženete všechny řemeslníky - plynaře, sklenáře, zámečníka, instalatéra, elektrikáře, odborníka na kanalizaci nebo topenáře.

Non stop servisy vám i o Vánocích pošlou odborníky, kteří vám opraví bojlerZa opravy o vánočních svátcích si pořádně připlatíte

Ve svátečních dnech si firmy účtují obvykle jako o víkendech, zaplatíte tedy i o 50 % více než ve všedních dnech. A k tomu ještě připočítejte cenu za havarijní výjezd. Například Praha servis si naúčtuje 550 Kč, A.K.SERVIS 450 Kč. Cena za rychlý příjezd a výměnu rozbitého okna se tak může vyšplhat třeba na 3 000 Kč.

Na koho se obrátit

Obvykle se vyplatí vyhledat aktuální nabídky jednotlivých firem, můžete tak ušetřit stovky korun. Například Pražský technický servis poskytuje lidem nad 60 let 20% slevu. Zákazníci Pražské plynárenské zase mohou uplatnit u této firmy 10% slevu při každém zásahu. Pokud jste majiteli embosované kreditní karty, nemusíte mít u sebe ani hotovost.

Nezapomínejte, že ceny si řemeslníci účtují za hodinu. A dost zaplatíte jen za samotnou dopravu. Některé firmy mají dopravu v ceně, většina vám ale naúčtuje každý ujetý kilometr.

Drobnější zádrhele vyřešíte sami

Pozor na svíčky, během pár sekund se dekorace může změnit v oheňKromě velkých katastrof, které obrátí celé Vánoce naruby, si ohlídejte i drobnější záležitosti. Během chvilky nepozornosti se například romantická hořící svíčka dokáže proměnit v ničící živel. Proto nenechte žádný svícen hořet bez dozoru, stejně tak i prskavky. Než odejdete z místnosti, vždy je sfoukněte. U větších svícnů se vyplatí mít po ruce rozprašovač s vodou, který v případě nehody alespoň zmírní plameny, než stačíte doběhnout pro kbelík s vodou.

Se zapálenými svíčkami souvisí i rozlitý vosk, který často skončí na svátečních ubrusech nebo na oblečení. Dá se ale vyčistit poměrně jednoduše. Nechte ho zchladnout, ztuhne a půjde odloupnout. Textilii pak proložte savým papírem (pijákem nebo toaletním papírem) a mastnou skvrnu přežehlujte, dokud nezmizí. Jestli na látce pořád drží, použijte odmašťovadlo. Stačí i obyčejný prostředek na mytí nádobí.

šest typických vánočních pohrom

- Rozsypané uhlíky františku nevysávejte! Papírové sáčky by se uvnitř vysavače vznítily. Smeťte je proto raději lopatkou a pokropte vodou. Teprve pak je vyhoďte do koše.

- Svíčky na stromečku už sice naštěstí nahrazují elektrické žárovičky, ty ale také můžou zapálit stromeček. Kontrola, zda nejsou kabely porušené, zabere před zdobením stromku jen několik vteřin. To stojí za klidné a bezpečné chvíle.

- Pozor na aromalampy. Zahřátý olej sice provoní celý byt vánoční atmosférou, dokáže ale také silně popálit. Umístěte je na pevnou nehořlavou podložku a hlavně mimo dosah dětí.

- Pokud jste koupili nestabilní stromeček, připevněte ho silnějším provázkem ke skříni nebo ke zdi. Snadno se může převážit a zranit někoho z rodiny. Čtěte také: Kvalitní stojan usnadní zdobení stromku.

- Jestliže jste majitelé domácích mazlíčků, raději nechte spodní větve vánočního stromečku holé. Houpající se koule nebo ozdobné řetězy jsou atraktivní hlavně pro koťata. Stačí, když jen trochu zatáhnou, a celý stromeček se zřítí.

- Zkažený žaludek umí zkazit celé Vánoce. Stoly se sice prohýbají pod lahůdkami, raději si ale jídlo vychutnávejte a "uždibujte" v průběhu celého večera, než abyste snědli všechno najednou. Zkuste také dietnější varianty klasických vánočních jídel. Například majonézu lze doplnit sýrem cottage. Salát se zjemní, ale typická chuť zůstane.





Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, které se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.