Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jamie Oliver: Nejlepší jídlo na světě se vaří tam, kde je málo peněz

  0:17
Pokud vám zbyly vepřové výpečky nebo kousek hovězí pečeně, pak máte základ pro další vynikající jídlo za pár korun. Jak na to - tedy jak rozumně nakupovat, vařit hlavou a méně plýtvat - radí Jamie Oliver v kuchařce Save with Jamie. Právě vyšla v češtině.
Jamie Oliver v knize Save with Jamie, která právě vyšla v české verzi s titulem...

Jamie Oliver v knize Save with Jamie, která právě vyšla v české verzi s titulem Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014) | foto: David Loftus pro Jamie Oliver Enterprises Limited © 2014

„Nejlepší jídlo na světě bylo vždycky to, které se vařilo tam, kde bylo málo peněz. Ovšem základní předpoklad je, že musíte umět vařit. Jestli to neumíte a ještě jste bez peněz, pak máte problém.“ Tato slova Jamieho Olivera by se jednoznačně dala tesat do kamene.

Skvěle také vyjadřují ducha české verze jeho poslední kuchařky, která vznikla na objednávku Jamieho fanoušků. Toužili po zajímavých jídlech, která nezrujnují.

Kuřecí rychlovka z pekáče. Repro z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD...
Recept na kuřecí rychlovku z pekáče z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD...

Samozřejmě záleží, kde nakupujete, ale jedna porce vynikajícího jídla z kuřecích stehen a zeleniny připraveného v jednom pekáči by vás měla vyjít zhruba na 40 Kč na osobu. Repro z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014)

A tak se Jamieho tým pustil do cíleného vyhledávání a zkoušení receptů, které by byly opravdu pro každou kapsu a přitom nešlo o blafy (cenové propočty na jednu porci pro britské čtenáře přináší Jamie Oliver zde).

Inspirace kuchyněmi celého světa je jasná, přesto jde o recepty využívající dostupné suroviny. Dopřát si můžete třeba kuřecí jatýrka po boloňsku, indonéský hovězí rendang či korejskou smaženou rýži. Exotická koření, kokosové mléko či sezamový olej sice nekoupíte na každém rohu, ale přes internet bez problému. 

Výhodné vaření začíná nákupním seznamem v hrsti

Rozpisy Jamieho receptů jsou většinou pro 4 až 6 osob. Některé vyjdou samozřejmě levněji, například jídla zeleninová či z kuřecího masa, v ostatních je nejnáročnější položkou maso (hovězí, vepřové, jehněčí a ryby).

A jak Jamie v knize dále radí, hodně se dá ušetřit i chytrým nakupováním: stačí si psát nákupní seznamy a před nákupem ještě projít spižírnu, mrazák i lednici a zjistit, co už doma máte.

Další halíře mohou přinést výhodné „akční“ nákupy, ovšem jen tehdy, pokud jde o komodity, které skutečně v kuchyni používáte. Jinak zachovejte chladnou hlavu, nevyužitím „výhodné“ nabídky tak jednoznačně ušetříte více. A pokud jde o čerstvé suroviny, řadu jich můžete zamrazit a ještě je máte kdykoliv po ruce. V knížce nechybí ani řada praktických rad ohledně uskladňování potravin.

Přínos má i nakupování ve velkém. Trvanlivé potraviny, jako jsou rýže, luštěniny, sušené ovoce, zelenina nebo těstoviny, se často dají pořídit ve velkých a výhodnějších baleních.

Vyzkoušejte pár receptů

Dva recepty z nové Jamieho kuchařky, na zapékaný květák s brokolicí a vepřovou sekanou s rajčatovou omáčkou, najdete zde, takže si na nich snadno můžete vyzkoušet, jak se podle Jamieho „chytrých“ receptů vaří. Jeden je zeleninový, druhý s masem, ale pro oba platí, že uvaříte chutné a poctivé jídlo pro celou rodinu, a to ze základních domácích surovin a za velice rozumnou cenu.

Jamie Oliver vydal řadu jiných kuchařek - seženete je se slevou na Knihy.iDNES.cz

A abyste jedli opravdu dobře, najděte si dobrého zelináře i řezníka. A pak také o tyto čerstvé suroviny správně pečujte. Rady, jak na to, najdete také zde

Tlustou a těžkou bibli úsporného uvažování v kuchyni nekoupíte právě za hubičku, její doporučená prodejní cena je 649 korun. Ale pokud se podle ní skutečně naučíte chytře vařit dobrá jídla ze základních surovin a využívat při vaření zbytky, měla by se vám tato investice dříve nebo později vrátit. 

.

Také se snažíte šetřit při nákupu potravin, u vaření přemýšlet a co nejméně plýtvat?

celkem hlasů: 1326
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 26. října 2014. Anketa je uzavřena.
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025