Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jamie Oliver: Nejlepší jídlo na světě se vaří tam, kde je málo peněz

  0:17aktualizováno  0:17
Pokud vám zbyly vepřové výpečky nebo kousek hovězí pečeně, pak máte základ pro další vynikající jídlo za pár korun. Jak na to - tedy jak rozumně nakupovat, vařit hlavou a méně plýtvat - radí Jamie Oliver v kuchařce Save with Jamie. Právě vyšla v češtině.

Jamie Oliver v knize Save with Jamie, která právě vyšla v české verzi s titulem Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014) | foto: David Loftus pro Jamie Oliver Enterprises Limited © 2014

„Nejlepší jídlo na světě bylo vždycky to, které se vařilo tam, kde bylo málo peněz. Ovšem základní předpoklad je, že musíte umět vařit. Jestli to neumíte a ještě jste bez peněz, pak máte problém.“ Tato slova Jamieho Olivera by se jednoznačně dala tesat do kamene.

Skvěle také vyjadřují ducha české verze jeho poslední kuchařky, která vznikla na objednávku Jamieho fanoušků. Toužili po zajímavých jídlech, která nezrujnují.

Kuřecí rychlovka z pekáče. Repro z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014)
Recept na kuřecí rychlovku z pekáče z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014)

Samozřejmě záleží, kde nakupujete, ale jedna porce vynikajícího jídla z kuřecích stehen a zeleniny připraveného v jednom pekáči by vás měla vyjít zhruba na 40 Kč na osobu. Repro z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014)

A tak se Jamieho tým pustil do cíleného vyhledávání a zkoušení receptů, které by byly opravdu pro každou kapsu a přitom nešlo o blafy (cenové propočty na jednu porci pro britské čtenáře přináší Jamie Oliver zde).

Inspirace kuchyněmi celého světa je jasná, přesto jde o recepty využívající dostupné suroviny. Dopřát si můžete třeba kuřecí jatýrka po boloňsku, indonéský hovězí rendang či korejskou smaženou rýži. Exotická koření, kokosové mléko či sezamový olej sice nekoupíte na každém rohu, ale přes internet bez problému. 

Výhodné vaření začíná nákupním seznamem v hrsti

Rozpisy Jamieho receptů jsou většinou pro 4 až 6 osob. Některé vyjdou samozřejmě levněji, například jídla zeleninová či z kuřecího masa, v ostatních je nejnáročnější položkou maso (hovězí, vepřové, jehněčí a ryby).

Fotogalerie

A jak Jamie v knize dále radí, hodně se dá ušetřit i chytrým nakupováním: stačí si psát nákupní seznamy a před nákupem ještě projít spižírnu, mrazák i lednici a zjistit, co už doma máte.

Další halíře mohou přinést výhodné „akční“ nákupy, ovšem jen tehdy, pokud jde o komodity, které skutečně v kuchyni používáte. Jinak zachovejte chladnou hlavu, nevyužitím „výhodné“ nabídky tak jednoznačně ušetříte více. A pokud jde o čerstvé suroviny, řadu jich můžete zamrazit a ještě je máte kdykoliv po ruce. V knížce nechybí ani řada praktických rad ohledně uskladňování potravin.

Přínos má i nakupování ve velkém. Trvanlivé potraviny, jako jsou rýže, luštěniny, sušené ovoce, zelenina nebo těstoviny, se často dají pořídit ve velkých a výhodnějších baleních.

Vyzkoušejte pár receptů

Dva recepty z nové Jamieho kuchařky, na zapékaný květák s brokolicí a vepřovou sekanou s rajčatovou omáčkou, najdete zde, takže si na nich snadno můžete vyzkoušet, jak se podle Jamieho „chytrých“ receptů vaří. Jeden je zeleninový, druhý s masem, ale pro oba platí, že uvaříte chutné a poctivé jídlo pro celou rodinu, a to ze základních domácích surovin a za velice rozumnou cenu.

Jamie Oliver vydal řadu jiných kuchařek - seženete je se slevou na Knihy.iDNES.cz

A abyste jedli opravdu dobře, najděte si dobrého zelináře i řezníka. A pak také o tyto čerstvé suroviny správně pečujte. Rady, jak na to, najdete také zde

Tlustou a těžkou bibli úsporného uvažování v kuchyni nekoupíte právě za hubičku, její doporučená prodejní cena je 649 korun. Ale pokud se podle ní skutečně naučíte chytře vařit dobrá jídla ze základních surovin a využívat při vaření zbytky, měla by se vám tato investice dříve nebo později vrátit. 

.

Také se snažíte šetřit při nákupu potravin, u vaření přemýšlet a co nejméně plýtvat?

celkem hlasů: 1326

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 26. října 2014. Anketa je uzavřena.

Ano, jednoznačně. Už mám svoje vychytávky, kde kvalitní potraviny nakoupit co nejlevněji a jak ušetřit i při jejich zpracování v kuchyni. 935
Ne, na jídle nešetřím. Pár korun navíc nikdy neřeším a doufám, že řešit nebudu. 311
Rád/a bych, ale úplně nevím, jak na to. 80
Autor:




Nejčtenější

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.