Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kus přeštického prasátka na grilu jako Pohlreichova inspirace Amerikou

  0:06aktualizováno  0:06
Když koupíte pěkný plátek vepřové zadní kýty, tak aby na něm šly krásně ukázat jak vrchní a spodní šál, tak i ořech, je to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vlastně jakási anatomie vepřového v praxi. Proto také svůj recept inspirovaný cestou po Floridě nazval vepřovým „CT“. Kdo rád griluje, neodolá.

Kus vepřové flákoty, bezmála velikosti velkého jídelního talíře, šéf ho dokonce přirovnává ke slonímu uchu, nejprve po krajích nařízněte. Osolte a opřete z obou stran.

Přeštická kýta na grilu

A můžete se pustit do přípravy marinády, ze které posléze připravíte i skvělou šťávu na hotové maso. Do pekáčku, ve kterém budete maso marinovat, dejte vrchovatou lžíci rajského protlaku, přiměřeně javorového sirupu (viz názorné video), dodá sladkost a zemitou chuť, a trochu sojové omáčky.

Pak ještě přidejte na kolečka nasekané dva stroužky česneku, trochu čerstvého tymiánu a pár nasekaných snítek oregana. Marinádu pěkně promíchejte, ten krásný kus vepřového do ní položte a posléze ho otočte, aby se marináda do masa dostala z obou stran. A nechte maso v pekáčku alespoň dvě hodiny odležet.

Rozpálený gril potřete kusem špeku a můžete dát namarinovaný kus kýty grilovat. Zbylou marinádu nevyhazujte, naopak, slijte ji do kastrólku a na ohni z ní svařte hustou šťávu, kterou naservírované grilované maso polijete.

Uzenářské časy

Uzené maso i párečky vypadají po vytažení z udírny také lákavě.

Novou módou se stává domácí udírna – v sobotu ve Víkend DNES čtěte tipy, recepty i rizika

Podávejte s jablky, která se k vepřovému masu chuťově skvěle hodí. Jablko jednoduše pokrájejte na kostky, opečte v kastrolku na kousku másla a zalijte javorovým sirupem, se kterým nechte trochu podusit.

Stáhněte z ohně, přidejte trochu nasekané čerstvé meduňky a přidejte na talíř k masu. (Vepřové maso lze i marinovat v jablečné šťávě, zkuste to s kotletami, více zde.)

Další Pohlreichovy grilovací recepty, inspirované rodinným výletem na Floridu, „ochutnáte“ v neděli v podvečer na Primě. V posledním letošním premiérovém díle pořadu Rozpal to, šéfe!

Autor:




Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.