Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kus přeštického prasátka na grilu jako Pohlreichova inspirace Amerikou

  0:06aktualizováno  0:06
Když koupíte pěkný plátek vepřové zadní kýty, tak aby na něm šly krásně ukázat jak vrchní a spodní šál, tak i ořech, je to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vlastně jakási anatomie vepřového v praxi. Proto také svůj recept inspirovaný cestou po Floridě nazval vepřovým „CT“. Kdo rád griluje, neodolá.

Kus vepřové flákoty, bezmála velikosti velkého jídelního talíře, šéf ho dokonce přirovnává ke slonímu uchu, nejprve po krajích nařízněte. Osolte a opřete z obou stran.

Přeštická kýta na grilu

A můžete se pustit do přípravy marinády, ze které posléze připravíte i skvělou šťávu na hotové maso. Do pekáčku, ve kterém budete maso marinovat, dejte vrchovatou lžíci rajského protlaku, přiměřeně javorového sirupu (viz názorné video), dodá sladkost a zemitou chuť, a trochu sojové omáčky.

Pak ještě přidejte na kolečka nasekané dva stroužky česneku, trochu čerstvého tymiánu a pár nasekaných snítek oregana. Marinádu pěkně promíchejte, ten krásný kus vepřového do ní položte a posléze ho otočte, aby se marináda do masa dostala z obou stran. A nechte maso v pekáčku alespoň dvě hodiny odležet.

Rozpálený gril potřete kusem špeku a můžete dát namarinovaný kus kýty grilovat. Zbylou marinádu nevyhazujte, naopak, slijte ji do kastrólku a na ohni z ní svařte hustou šťávu, kterou naservírované grilované maso polijete.

Uzenářské časy

Uzené maso i párečky vypadají po vytažení z udírny také lákavě.

Novou módou se stává domácí udírna – v sobotu ve Víkend DNES čtěte tipy, recepty i rizika

Podávejte s jablky, která se k vepřovému masu chuťově skvěle hodí. Jablko jednoduše pokrájejte na kostky, opečte v kastrolku na kousku másla a zalijte javorovým sirupem, se kterým nechte trochu podusit.

Stáhněte z ohně, přidejte trochu nasekané čerstvé meduňky a přidejte na talíř k masu. (Vepřové maso lze i marinovat v jablečné šťávě, zkuste to s kotletami, více zde.)

Další Pohlreichovy grilovací recepty, inspirované rodinným výletem na Floridu, „ochutnáte“ v neděli v podvečer na Primě. V posledním letošním premiérovém díle pořadu Rozpal to, šéfe!

Autor:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek
Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek

Přihlaste se na eMimino.cz a zeptejte se zkušenějších maminek na cokoliv, co vás zajímá.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.