Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zkuste bezlepkovou živou pizzu plnou vitaminů, se sýrem z kešu

aktualizováno 
Připravit chutnou pizzu, která by se horká nevytáhla z pece, se nám zdálo nemožné. A je fakt, že vitariánská, tedy tepelně neupravená, "živá" pizza potřebuje tři dny příprav. Musíte dát naklíčit pohanku, umlít si z ní mouku, nebo dopředu namočit kešu oříšky a vyrobit z nich sýr. Ovšem výsledek stojí za to.

Tři dny příprav zní strašlivě, ale ve skutečnosti to moc času nezabere. Jen musíte na všechno myslet dopředu a naplánovat si, co kdy musíte udělat.

Vitariánská fotogalerie

"Živá" kuchyně je jen prostě hodně jiná, tak jsme se nechali tímto receptem na pizzu provést praktikujícím vitariánem a majitelem veganské a vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově. 

Výsledek chutnal báječně. Jeden kousek zdaleka nestačí, zvlášť pokud si připravíte pizzy s různými náplněmi a ochutnat chcete všechny. A jídlo je to lehké, malátnost a ospalost vám po takovém obědě nehrozí. Zkuste to.

Pohanková vitariánská pizza krok za krokem

Bio a za studena!

Aby bylo od začátku jasno. Protože vitariáni chtějí přispět k ozdravení planety a zároveň svému tělu poskytovat to nejlepší, používají v kuchyni samé bio produkty. V receptu už to neuvádíme, je to dané.

Také maximální teplota 42 °C, kterou při úpravě potravin (například sušení) vitariáni používají, je jasně daná. Jen tak si potrava uchová cenné enzymy.

Prvním krokem, který musíte podstoupit, je dát naklíčit pohanku. Použít můžete třeba jednoduchý a vyzkoušený návod na klíčení luštěnin ZDE. Za dva dny naklíčenou pohanku properte pod čistou vodou a usušte (třeba v sušičce na ovoce).

Naklíčenou usušenou pohanku umelte a můžete se pustit do přípravy těsta. Na těsto budete potřebovat: 2 hrnky mouky z naklíčené pohanky, jeden šálek psylia (vláknina) a půl kávové lžičky himalájské soli. Tyto suché ingredience si promíchejte ve větší misce.

Zvlášť si do mixeru nalijte čtvrt šálku gelu z mořských řas označovaných jako Irský mech (řasy koupíte suché, ale necháte je nasáknout vodou, rozmixujete a získaný gel uchováte v chladničce). Přidejte k němu šťávu z jednoho citronu, čtvrt hrnku panenského přírodního oleje a lžíci agávového sirupu. Přilijte 2 šálky vody a rozmixujte.

Naklíčenou pohanku usušíte (na snímku v sušičce) a umelete na mouku.
Příprava rajčatové omáčky na potření pizzy. Na ni využijete jak čerstvá, tak...
Vitariánská pizza může mít nejrůznější podoby, všechny ingredience jsou ale...

K suché směsi v míse pak přilijete obsah mixéru a vše zpracujete v těsto. To rozválíte na plát a podle vhodného mustru z něj vykrojíte kruhovou pizzu. Získané placky nastrkáte do sušičky a sušíte je zhruba čtyři hodiny.

Rajčatové pesto na pizzu připravíte stejně jako omáčku na cuketové špagety (recept na cuketové špagety včetně omáčky najdete ZDE). Do mixéru prostě vhodíte zhruba dvě hrsti namočených sušených rajčat, tři oloupané stroužky česneku, tři pokrájená čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, přilijete pár lžic olivového oleje, skleničku vody, přihodíte po snítce bazalky a oregana a rozmixujete.

Hotovou omáčku rozetřete na usušenou placku, navrch můžete použít pokrájená rajčata, lístky polníčku nebo baby špenátu, sýr z kešu oříšků, nebo třeba nadrobno pokrájenou a marinovanou hlívu ústřičnou. 

Recept na sýr z kešu oříšků

Dokud člověk oříškový sýr neochutná, má pocit, že tradiční sýr z mléka se prostě nahradit nedá. Dá. Oříškový sýr má totiž velmi jemnou a přitom plnou lahodnou chuť, trochu připomíná ricottu. Jenže ho nikde nekoupíte, opět si ho musíte připravit sami, takže to znamená myslet na to dva dny dopředu.

Kešu oříšky je totiž potřeba přes noc namočit. Druhý den nabobtnané kešu ořechy vhodíte do mixéru, přidáte probiotika (například Super Acidophilus plus) a vše najemno umixujete. Kašovitou směs přendáte do misky a necháte do dalšího dne při pokojové teplot dozrát.

Teprve potom sýr promíchejte se špetkou  jemné růžové himalájské soli, případně dále dochuťte. Pokud toužíte po bylinkovém sýru, jednoduše do něj přimícháte třeba nasekanou bazalku, rozmarýn či jinou chuťově oblíbenou bylinku.

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.