Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Zkuste bezlepkovou živou pizzu plnou vitaminů, se sýrem z kešu

Připravit chutnou pizzu, která by se horká nevytáhla z pece, se nám zdálo nemožné. A je fakt, že vitariánská, tedy tepelně neupravená, "živá" pizza potřebuje tři dny příprav. Musíte dát naklíčit pohanku, umlít si z ní mouku, nebo dopředu namočit kešu oříšky a vyrobit z nich sýr. Ovšem výsledek stojí za to.

Tři dny příprav zní strašlivě, ale ve skutečnosti to moc času nezabere. Jen musíte na všechno myslet dopředu a naplánovat si, co kdy musíte udělat.

Vitariánská fotogalerie

"Živá" kuchyně je jen prostě hodně jiná, tak jsme se nechali tímto receptem na pizzu provést praktikujícím vitariánem a majitelem veganské a vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově. 

Výsledek chutnal báječně. Jeden kousek zdaleka nestačí, zvlášť pokud si připravíte pizzy s různými náplněmi a ochutnat chcete všechny. A jídlo je to lehké, malátnost a ospalost vám po takovém obědě nehrozí. Zkuste to.

Pohanková vitariánská pizza krok za krokem

Bio a za studena!

Aby bylo od začátku jasno. Protože vitariáni chtějí přispět k ozdravení planety a zároveň svému tělu poskytovat to nejlepší, používají v kuchyni samé bio produkty. V receptu už to neuvádíme, je to dané.

Také maximální teplota 42 °C, kterou při úpravě potravin (například sušení) vitariáni používají, je jasně daná. Jen tak si potrava uchová cenné enzymy.

Prvním krokem, který musíte podstoupit, je dát naklíčit pohanku. Použít můžete třeba jednoduchý a vyzkoušený návod na klíčení luštěnin ZDE. Za dva dny naklíčenou pohanku properte pod čistou vodou a usušte (třeba v sušičce na ovoce).

Naklíčenou usušenou pohanku umelte a můžete se pustit do přípravy těsta. Na těsto budete potřebovat: 2 hrnky mouky z naklíčené pohanky, jeden šálek psylia (vláknina) a půl kávové lžičky himalájské soli. Tyto suché ingredience si promíchejte ve větší misce.

Zvlášť si do mixeru nalijte čtvrt šálku gelu z mořských řas označovaných jako Irský mech (řasy koupíte suché, ale necháte je nasáknout vodou, rozmixujete a získaný gel uchováte v chladničce). Přidejte k němu šťávu z jednoho citronu, čtvrt hrnku panenského přírodního oleje a lžíci agávového sirupu. Přilijte 2 šálky vody a rozmixujte.

Naklíčenou pohanku usušíte (na snímku v sušičce) a umelete na mouku.
Příprava rajčatové omáčky na potření pizzy. Na ni využijete jak čerstvá, tak...
Vitariánská pizza může mít nejrůznější podoby, všechny ingredience jsou ale...

K suché směsi v míse pak přilijete obsah mixéru a vše zpracujete v těsto. To rozválíte na plát a podle vhodného mustru z něj vykrojíte kruhovou pizzu. Získané placky nastrkáte do sušičky a sušíte je zhruba čtyři hodiny.

Rajčatové pesto na pizzu připravíte stejně jako omáčku na cuketové špagety (recept na cuketové špagety včetně omáčky najdete ZDE). Do mixéru prostě vhodíte zhruba dvě hrsti namočených sušených rajčat, tři oloupané stroužky česneku, tři pokrájená čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, přilijete pár lžic olivového oleje, skleničku vody, přihodíte po snítce bazalky a oregana a rozmixujete.

Hotovou omáčku rozetřete na usušenou placku, navrch můžete použít pokrájená rajčata, lístky polníčku nebo baby špenátu, sýr z kešu oříšků, nebo třeba nadrobno pokrájenou a marinovanou hlívu ústřičnou. 

Recept na sýr z kešu oříšků

Dokud člověk oříškový sýr neochutná, má pocit, že tradiční sýr z mléka se prostě nahradit nedá. Dá. Oříškový sýr má totiž velmi jemnou a přitom plnou lahodnou chuť, trochu připomíná ricottu. Jenže ho nikde nekoupíte, opět si ho musíte připravit sami, takže to znamená myslet na to dva dny dopředu.

Kešu oříšky je totiž potřeba přes noc namočit. Druhý den nabobtnané kešu ořechy vhodíte do mixéru, přidáte probiotika (například Super Acidophilus plus) a vše najemno umixujete. Kašovitou směs přendáte do misky a necháte do dalšího dne při pokojové teplot dozrát.

Teprve potom sýr promíchejte se špetkou  jemné růžové himalájské soli, případně dále dochuťte. Pokud toužíte po bylinkovém sýru, jednoduše do něj přimícháte třeba nasekanou bazalku, rozmarýn či jinou chuťově oblíbenou bylinku.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025