Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zkuste bezlepkovou živou pizzu plnou vitaminů, se sýrem z kešu

aktualizováno 
Připravit chutnou pizzu, která by se horká nevytáhla z pece, se nám zdálo nemožné. A je fakt, že vitariánská, tedy tepelně neupravená, "živá" pizza potřebuje tři dny příprav. Musíte dát naklíčit pohanku, umlít si z ní mouku, nebo dopředu namočit kešu oříšky a vyrobit z nich sýr. Ovšem výsledek stojí za to.

Tři dny příprav zní strašlivě, ale ve skutečnosti to moc času nezabere. Jen musíte na všechno myslet dopředu a naplánovat si, co kdy musíte udělat.

Vitariánská fotogalerie

"Živá" kuchyně je jen prostě hodně jiná, tak jsme se nechali tímto receptem na pizzu provést praktikujícím vitariánem a majitelem veganské a vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově. 

Výsledek chutnal báječně. Jeden kousek zdaleka nestačí, zvlášť pokud si připravíte pizzy s různými náplněmi a ochutnat chcete všechny. A jídlo je to lehké, malátnost a ospalost vám po takovém obědě nehrozí. Zkuste to.

Pohanková vitariánská pizza krok za krokem

Bio a za studena!

Aby bylo od začátku jasno. Protože vitariáni chtějí přispět k ozdravení planety a zároveň svému tělu poskytovat to nejlepší, používají v kuchyni samé bio produkty. V receptu už to neuvádíme, je to dané.

Také maximální teplota 42 °C, kterou při úpravě potravin (například sušení) vitariáni používají, je jasně daná. Jen tak si potrava uchová cenné enzymy.

Prvním krokem, který musíte podstoupit, je dát naklíčit pohanku. Použít můžete třeba jednoduchý a vyzkoušený návod na klíčení luštěnin ZDE. Za dva dny naklíčenou pohanku properte pod čistou vodou a usušte (třeba v sušičce na ovoce).

Naklíčenou usušenou pohanku umelte a můžete se pustit do přípravy těsta. Na těsto budete potřebovat: 2 hrnky mouky z naklíčené pohanky, jeden šálek psylia (vláknina) a půl kávové lžičky himalájské soli. Tyto suché ingredience si promíchejte ve větší misce.

Zvlášť si do mixeru nalijte čtvrt šálku gelu z mořských řas označovaných jako Irský mech (řasy koupíte suché, ale necháte je nasáknout vodou, rozmixujete a získaný gel uchováte v chladničce). Přidejte k němu šťávu z jednoho citronu, čtvrt hrnku panenského přírodního oleje a lžíci agávového sirupu. Přilijte 2 šálky vody a rozmixujte.

viraiánská pizza
viraiánská pizza
viraiánská pizza

K suché směsi v míse pak přilijete obsah mixéru a vše zpracujete v těsto. To rozválíte na plát a podle vhodného mustru z něj vykrojíte kruhovou pizzu. Získané placky nastrkáte do sušičky a sušíte je zhruba čtyři hodiny.

Rajčatové pesto na pizzu připravíte stejně jako omáčku na cuketové špagety (recept na cuketové špagety včetně omáčky najdete ZDE). Do mixéru prostě vhodíte zhruba dvě hrsti namočených sušených rajčat, tři oloupané stroužky česneku, tři pokrájená čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, přilijete pár lžic olivového oleje, skleničku vody, přihodíte po snítce bazalky a oregana a rozmixujete.

Hotovou omáčku rozetřete na usušenou placku, navrch můžete použít pokrájená rajčata, lístky polníčku nebo baby špenátu, sýr z kešu oříšků, nebo třeba nadrobno pokrájenou a marinovanou hlívu ústřičnou. 

Recept na sýr z kešu oříšků

Dokud člověk oříškový sýr neochutná, má pocit, že tradiční sýr z mléka se prostě nahradit nedá. Dá. Oříškový sýr má totiž velmi jemnou a přitom plnou lahodnou chuť, trochu připomíná ricottu. Jenže ho nikde nekoupíte, opět si ho musíte připravit sami, takže to znamená myslet na to dva dny dopředu.

Kešu oříšky je totiž potřeba přes noc namočit. Druhý den nabobtnané kešu ořechy vhodíte do mixéru, přidáte probiotika (například Super Acidophilus plus) a vše najemno umixujete. Kašovitou směs přendáte do misky a necháte do dalšího dne při pokojové teplot dozrát.

Teprve potom sýr promíchejte se špetkou  jemné růžové himalájské soli, případně dále dochuťte. Pokud toužíte po bylinkovém sýru, jednoduše do něj přimícháte třeba nasekanou bazalku, rozmarýn či jinou chuťově oblíbenou bylinku.

Autor:




Nejčtenější

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.