VIDEO: Zkuste bezlepkovou živou pizzu plnou vitaminů, se sýrem z kešu

Připravit chutnou pizzu, která by se horká nevytáhla z pece, se nám zdálo nemožné. A je fakt, že vitariánská, tedy tepelně neupravená, "živá" pizza potřebuje tři dny příprav. Musíte dát naklíčit pohanku, umlít si z ní mouku, nebo dopředu namočit kešu oříšky a vyrobit z nich sýr. Ovšem výsledek stojí za to.

Tři dny příprav zní strašlivě, ale ve skutečnosti to moc času nezabere. Jen musíte na všechno myslet dopředu a naplánovat si, co kdy musíte udělat.

Vitariánská fotogalerie

"Živá" kuchyně je jen prostě hodně jiná, tak jsme se nechali tímto receptem na pizzu provést praktikujícím vitariánem a majitelem veganské a vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově. 

Výsledek chutnal báječně. Jeden kousek zdaleka nestačí, zvlášť pokud si připravíte pizzy s různými náplněmi a ochutnat chcete všechny. A jídlo je to lehké, malátnost a ospalost vám po takovém obědě nehrozí. Zkuste to.

Pohanková vitariánská pizza krok za krokem

Bio a za studena!

Aby bylo od začátku jasno. Protože vitariáni chtějí přispět k ozdravení planety a zároveň svému tělu poskytovat to nejlepší, používají v kuchyni samé bio produkty. V receptu už to neuvádíme, je to dané.

Také maximální teplota 42 °C, kterou při úpravě potravin (například sušení) vitariáni používají, je jasně daná. Jen tak si potrava uchová cenné enzymy.

Prvním krokem, který musíte podstoupit, je dát naklíčit pohanku. Použít můžete třeba jednoduchý a vyzkoušený návod na klíčení luštěnin ZDE. Za dva dny naklíčenou pohanku properte pod čistou vodou a usušte (třeba v sušičce na ovoce).

Naklíčenou usušenou pohanku umelte a můžete se pustit do přípravy těsta. Na těsto budete potřebovat: 2 hrnky mouky z naklíčené pohanky, jeden šálek psylia (vláknina) a půl kávové lžičky himalájské soli. Tyto suché ingredience si promíchejte ve větší misce.

Zvlášť si do mixeru nalijte čtvrt šálku gelu z mořských řas označovaných jako Irský mech (řasy koupíte suché, ale necháte je nasáknout vodou, rozmixujete a získaný gel uchováte v chladničce). Přidejte k němu šťávu z jednoho citronu, čtvrt hrnku panenského přírodního oleje a lžíci agávového sirupu. Přilijte 2 šálky vody a rozmixujte.

Naklíčenou pohanku usušíte (na snímku v sušičce) a umelete na mouku.
Příprava rajčatové omáčky na potření pizzy. Na ni využijete jak čerstvá, tak...
Vitariánská pizza může mít nejrůznější podoby, všechny ingredience jsou ale...

K suché směsi v míse pak přilijete obsah mixéru a vše zpracujete v těsto. To rozválíte na plát a podle vhodného mustru z něj vykrojíte kruhovou pizzu. Získané placky nastrkáte do sušičky a sušíte je zhruba čtyři hodiny.

Rajčatové pesto na pizzu připravíte stejně jako omáčku na cuketové špagety (recept na cuketové špagety včetně omáčky najdete ZDE). Do mixéru prostě vhodíte zhruba dvě hrsti namočených sušených rajčat, tři oloupané stroužky česneku, tři pokrájená čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, přilijete pár lžic olivového oleje, skleničku vody, přihodíte po snítce bazalky a oregana a rozmixujete.

Hotovou omáčku rozetřete na usušenou placku, navrch můžete použít pokrájená rajčata, lístky polníčku nebo baby špenátu, sýr z kešu oříšků, nebo třeba nadrobno pokrájenou a marinovanou hlívu ústřičnou. 

Recept na sýr z kešu oříšků

Dokud člověk oříškový sýr neochutná, má pocit, že tradiční sýr z mléka se prostě nahradit nedá. Dá. Oříškový sýr má totiž velmi jemnou a přitom plnou lahodnou chuť, trochu připomíná ricottu. Jenže ho nikde nekoupíte, opět si ho musíte připravit sami, takže to znamená myslet na to dva dny dopředu.

Kešu oříšky je totiž potřeba přes noc namočit. Druhý den nabobtnané kešu ořechy vhodíte do mixéru, přidáte probiotika (například Super Acidophilus plus) a vše najemno umixujete. Kašovitou směs přendáte do misky a necháte do dalšího dne při pokojové teplot dozrát.

Teprve potom sýr promíchejte se špetkou  jemné růžové himalájské soli, případně dále dochuťte. Pokud toužíte po bylinkovém sýru, jednoduše do něj přimícháte třeba nasekanou bazalku, rozmarýn či jinou chuťově oblíbenou bylinku.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...