Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

aktualizováno 
Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

„Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich hned na počátku dalšího premiérového dílu Teď vaří šéf! případné námitky, že mušle, kalamáry či krevety nemají na našem středoevropském jídelníčku co dělat.

Dnes není problém, aby se ryby a další plody moře i u nás dostaly na pult stejně čerstvé jako třeba zelenina. Jen musíte poznat, jak mají vypadat a vonět (fígle, jaké radí při výběru Ital Emanuelle Ridi, najdete i s videem zde).  

Pokud novému Pohlreichovi neodoláte, možná z obrazovky i ucítíte vůni restované zeleniny i bylinek. Naučíte se, jak poznat mušle, které se vyplatí vyhodit (jiné pravidlo platí, když plavou ve studené vodě a přesně obráceně to je, když jsou uvařené), tedy nebýt lakomí a neriskovat, protože to nestojí za to.

Krevety zužitkujte celé, nic nevyhazujte. Škoda je i slupek

Kromě cenných rad, jak co zpracovat a několika jednoduchých receptů, odhalí  v nedělní podvečer na Primě svérázný šéfkuchař doslova rodinné stříbro především pro ty, kteří milují krevety (třeba s pastou, tedy s těstovinami, na něž také přidá recept), ale je jim líto poměrně velkého odpadu, který po jejich oloupání zbude. Jde o recept na skvělý vývar ze slupek jakýchkoli korýšů.

Fotogalerie

Stačí kvalitní olej, zelenina, nějaký ten alkohol, trocha mouky a smetana a získáte silnou voňavou a pikantní polévku, takzvaný bisque (čti bisk). Což je podle Pohlreicha sice polévka jako každá jiná, ale hodně vymazlená díky bylinkám, koření, zelenině i koňaku. Ale nepředbíhejme.

Krevety je nejprve potřeba oloupat, což připadá šéfovi možná zábavnější než draní peří. Tedy pokud si užíváte vůni moře na svých prstech. Vyloupané krevety uložte do lednice na další úpravu, hlavy, slupky a ocásky krevet využijete do vývaru. Nejprve ale připravte zeleninový základ.

Na dno kastrolu kápněte trochu olivového oleje, kapku ořechového a postupně přihazujte pokrájenou zeleninu. „Když celer, tak jednoznačně řapíkatý, chuť bulvy nejde s chutí plodů moře vůbec dohromady,“ vysvětluje šéf. Hodí se i pórek, rozmáčknutý stroužek česneku, jedna dvě mrkve, cibule. Pěkně je orestujte, přidejte pár napůl překrojených cherry rajčátek a nakonec slupky z krevet. Opět orestujte, vůně už bude nabírat na intenzitě.

Pak přidejte kapku kvalitního alkoholu, nejlepší je brandy, a trošku portského. Alkohol nechte odpařit, pak pro zlepšení chuti přidejte trochu rajského protlaku nebo drcených rajčat, dvě tři chilli papričky pro pikantní chuť, větvičku estragonu, bobkový list a trochu tymiánu. Jakmile se odpaří voda, přidejte trošku hladké mouky, promíchejte, zalijte vodou, osolte, opepřete, přikryjte pokličkou a nechte 40 minut probublávat.

Poté přidejte trochu smetany, která do sebe absorbuje chutě a vůně. Pak teprve stáhněte z plotny a pečlivě přeceďte. Nebojte se hmotu v cedníku opravdu vymačkat, ať se nepřipravíte ani o lžíci polévky. „Ta vůně je nepopsatelná, ale pokusím se: voní to jako prase,“ konstatuje nad bisquem Pohlreich. Nakonec zašlehejte kousek másla pro jemnou chuť a můžete podávat. Jakmile ochutnáte, slupky z krevet už nikdy nevyhodíte.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.