Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Základní desatero správné prořezávky ovocných stromů

aktualizováno 
Mrazy už pominuly a nastala poslední vhodná chvíle pro prořez ovocných stromů. Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší pak žádoucím zmlazením.

Prořezávání | foto: Marek Burza

Knižní tip

Prořezávání je věda, která se nevejde do jediného článkuKdo by se chtěl problematice prořezávání stromů věnovat hlouběji, měl by si k tomuto účelu pořídit vhodnou odbornou literaturu. Inspirací může být například knížka z Knižního klubu.

Správná prořezávka stromů je doslova alchymií a neexistuje na ni univerzální recept. My jsme se společně se zahradníkem Jiřím Rypáčkem ze stejnojmenného zahradnictví pokusili na jabloni odrůdy Ontário ukázat, jak na to. "Každá odrůda potřebuje své," upozorňuje ale zahradník. "Zatímco Ontário chce hodně prosvětlovat, tak třeba Rubín plodí na dlouhém dřevě, takže se technika jeho prořezávky bude trochu lišit."

Podobně speciální péči vyžadují i třeba rybíz nebo angrešt: "Ty zase plodí na dvouletém dřevě. Chce to tedy sledovat během času jejich růst a ořezávat starší větve, aby se úroda soustředila do aktivních větví," připomíná.

Podstatou správného prořezání je podle něho zásada, aby podle typu dřeviny člověk vysledoval, co právě potřebuje. Je třeba zkušenostmi pochopit, kde ten který strom nejvíce plodí a tomu přizpůsobit i řez. Ten má v podstatě pomoci tomu, aby se strom zbavil větví, které nijak nepřispívají produkci ovoce. A aby se jeho síla "vrhla" tam, kde očekáváte úrodu.

Krok za krokem

Strom tvarujte tak, aby větve nebyly pod sebou

1) Základní idea: tvar stromu by se měl během jeho růstu tvarovat tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale aby pravidelně vyplnily celý objem koruny. Tomu by měl být podřízen i plán prořezu.

Když už strom odmítá

2) Když strom odmítá "poslouchat", není problém říznout větev tak, aby alespoň dodatečně vytvořila "odbočku" a splnila tak vaši představu.

Vodorovné větve lépe nasazjí na plod

3) Hlavní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy. Pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod. U mladých stromků si lze pomoci i tak, že se větve zatíží nebo dokonce přiváží, strom se přizpůsobí a vytvaruje podle vašeho přání.

Řez by měl být veden těsně u hlavní větve

4) Řez by měl být tak šikmý, aby po uzdravení po několika letech téměř splynul s původní větví.

Vlevo špatně, vpravo dobře

5) Srovnání špatného a správného řezu. Tam, kde se řeže do špalíčku, nemá strom tolik hojivých látek. Mohlo by dojít ke hnilobným procesům, které nakonec mohou vést k uschnutí celé větve.

U starých strom je třeba řezat postupně, jinak z hlavního kmene začnou vyrůstat

6) Starý zanedbaný strom se nepokoušejte zmladit najednou. Je lepší udělat to několikrát - rok po roce. V opačném případě strom najde tolik energie, že vyžene větve z každého očka, které najde. Prudce vzhůru rostlým větvím se říká vlci.

Když je strom dostatečně prosvěný, nedrží se něm houbové nemoci

7) Proč se vlastně stromy prořezávají? Nejenže se redukují neproduktivní odnože, ale strom se také prosvětlí, což omezuje vznik mechů a houbových chorob.

Tenké větve řežte těsně nad očkem nasměrovaným do prostoru

8) Při prosvětlování je šance větve tvarovat tak, že se řízne nad očkem, které míří do volného prostoru. Tedy tam, kam nesměřuje žádná jiná větev.

Hlavní zásada: udržet poměr mezi růstem hlavních větví a plodným obrostem

9) Základní pravidlo: při prořezu každého stromu se snažte udržovat rozumný poměr mezi jeho vzrůstem, vytvářeným hlavními větvemi, a jeho plodným obrostem.

Řez nezapomeňte ošetřit

10) Štěpařský vosk by neměl chybět v žádném domě, kde se na zahradě ošetřují stromy. Urychluje hojení ran, řez se snáze zacelí.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.