Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní desatero správné prořezávky ovocných stromů

Mrazy už pominuly a nastala poslední vhodná chvíle pro prořez ovocných stromů. Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší pak žádoucím zmlazením.
Prořezávání

Prořezávání | foto: Marek BurzaiDNES.cz

Čtěte také

Podobně speciální péči vyžadují i třeba rybíz nebo angrešt: „Ty zase plodí na dvouletém dřevě. Chce to tedy sledovat během času jejich růst a ořezávat starší větve, aby se úroda soustředila do aktivních větví,“ připomíná.

Podstatou správného prořezání je podle něho zásada, aby podle typu dřeviny člověk vysledoval, co právě potřebuje. Je třeba zkušenostmi pochopit, kde ten který strom nejvíce plodí a tomu přizpůsobit i řez. Ten má v podstatě pomoci tomu, aby se strom zbavil větví, které nijak nepřispívají produkci ovoce. A aby se jeho síla „vrhla“ tam, kde očekáváte úrodu.

Krok za krokem

Strom tvarujte tak, aby větve nebyly pod sebou.

1) Základní idea: tvar stromu by se měl během jeho růstu tvarovat tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale aby pravidelně vyplnily celý objem koruny. Tomu by měl být podřízen i plán prořezu.

Když už strom odmítá "poslouchat", je možné ho říznout tak, aby větev udělala...

2) Když strom odmítá „poslouchat“, není problém říznout větev tak, aby alespoň dodatečně vytvořila „odbočku“ a splnila tak vaši představu.

Vodorovné větve lépe nasazjí na plod.

3) Hlavní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy. Pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod. U mladých stromků si lze pomoci i tak, že se větve zatíží nebo dokonce přiváží, strom se přizpůsobí a vytvaruje podle vašeho přání.

Řez by měl být veden těsně u hlavní větve.

4) Řez by měl být tak šikmý, aby po uzdravení po několika letech téměř splynul s původní větví.

Vlevo špatně, vpravo dobře

5) Srovnání špatného a správného řezu. Tam, kde se řeže do špalíčku, nemá strom tolik hojivých látek. Mohlo by dojít ke hnilobným procesům, které nakonec mohou vést k uschnutí celé větve.

U starých strom je třeba řezat postupně, jinak z hlavního kmene začnou vyrůstat...

6) Starý zanedbaný strom se nepokoušejte zmladit najednou. Je lepší udělat to několikrát - rok po roce. V opačném případě strom najde tolik energie, že vyžene větve z každého očka, které najde. Prudce vzhůru rostlým větvím se říká vlci.

Když je strom dostatečně prosvětlený, nedrží se na něm houbové nemoci.

7) Proč se vlastně stromy prořezávají? Nejenže se redukují neproduktivní odnože, ale strom se také prosvětlí, což omezuje vznik mechů a houbových chorob.

Tenké větve řežte těsně nad očkem nasměrovaným do prostoru

8) Při prosvětlování je šance větve tvarovat tak, že se řízne nad očkem, které míří do volného prostoru. Tedy tam, kam nesměřuje žádná jiná větev.

Hlavní zásada: udržet poměr mezi růstem hlavních větví a plodným obrostem

9) Základní pravidlo: při prořezu každého stromu se snažte udržovat rozumný poměr mezi jeho vzrůstem, vytvářeným hlavními větvemi, a jeho plodným obrostem.

Řez nezapomeňte ošetřit.

10) Štěpařský vosk by neměl chybět v žádném domě, kde se na zahradě ošetřují stromy. Urychluje hojení ran, řez se snáze zacelí.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025