Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší knedlík, co jsem v životě měl v hubě, dojme Pohlreich optičku

  0:15aktualizováno  0:15
„Tohle je vaření se sebevědomím. Talent od pánaboha,“ rozplývá se Zdeněk Pohlreich nad staročeskou kuchyní bývalé optičky Jany. Fenomenální kuchařky utrápené životem, která se našla jako šéfová kuchyně uprostřed šumavských hvozdů v rodinném hotýlku Rosa. Ten se snaží spasit dva Pražáci, ovšem pomalu jim docházejí síly.

Na Šumavu opět (příjemné překvapení tu U Štěpána zažil už v roce 2010) zavítá 2. díl premiérové řady Ano, šéfe!, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer. A je to téměř doják, protože v Rose přivítali Zdeňka Pohlreicha s téměř posvátnou úctou.

Manželům Lázeňským, kteří se rozhodli tento řetenický hotýlek s kapličkou na krásném klidném místě poblíž Kašperských Hor resuscitovat, na názoru šéfa hodně záleží. Očekávají od něj rady, díky kterým se po roce a půl dřiny na zchátralém objektu konečně pohnou z místa a začnou se dostávat alespoň na nulu a pak snad i z minusových čísel.

Fotogalerie z Řetenic

Ovšem když nechají venku na terase šéfa ochutnat několik jídel z hotelové kuchyně paní Jany, která obavami nad jeho soudem sotva dýchá, je Pohlreich až zaskočen. Jasně, najde mouchy na servírované rybě, sépiové špagety mu už vůbec nechutnají („Na ty se navíc na Šumavě můžu vyprdnout,“ konstatuje věcně), ovšem husí játra ve vlastní šťávě, domácí skřivani s čerstvě pečeným chlebem či kachní paštika, z těch má doslova boule za ušima. „To je prostě prachsprostě dobrý. Pak že se nedá prolnout francouzská a česká kuchyně,“ horuje se zápalem sobě vlastním. „Se musím zeptat, jestli mě nechce paní kuchařka adoptovat.“

Následují ještě výborné domácí zapečené nudle a kachna s knedlíkem a se zelím. A jsou to jídla, která šéfovi na Šumavu sednou jako „prdel na hrnec“. Z knedlíků si dokonce sedne na zadek sám a následně složí paní Janě v kuchyni takovou poklonu (podívejte se na úvodní video), že ji rozpláče dojetím.

A zdaleka ne jednou. S touhle festovní ženskou, která našla na Šumavě útočiště, a jak to tak vypadá, tak doslova nové zázemí, se totiž osud nemazlil a v kuchyni, které může kralovat, se konečně našla. Baví ji hledat staré recepty, vzpomínat, co ji v kuchyni naučil táta i babička, připravovat pro hosty domácí džemy i paštiky, chodit pro ně i na houby. A šéf obdivuje i její úžasný cit pro dochucování jídel.

Kulinářský zážitek

Čekají na vás šťavnaté steaky, výborné pizzy, lahodné sushi i české klasiky. Potěšte svůj žaludek, pochutnáte si a díky Raketa.cz ještě ušetříte.

Jenže hotel, ten zdaleka není jen o kuchyni. Každopádně jde tentokrát doslova o dojemný příběh, ze kterého zůstává příjemný pocit, že se u nás stále najdou lidé, kteří chtějí dělat věci poctivě a opravdově. I když za nimi musíte třeba na Šumavu.

Zdeněk Pohlreich k tomuto dílu říká, že pro něj Rosa byla velikým překvapením. „Na nádherné Šumavě se ukrývají před ostatními a asi i před sebou samými prima lidé spolu se svými osudy, tajemstvími i bolestmi. Zdá se, že Šumava je zrozená pro ty nejdojemnější epizody Ano, šéfe!,“ neskrývá, že i pro něj to bylo zajímavé setkání a poznání.





Nejčtenější

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.