Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší knedlík, co jsem v životě měl v hubě, dojme Pohlreich optičku

  0:15aktualizováno  0:15
„Tohle je vaření se sebevědomím. Talent od pánaboha,“ rozplývá se Zdeněk Pohlreich nad staročeskou kuchyní bývalé optičky Jany. Fenomenální kuchařky utrápené životem, která se našla jako šéfová kuchyně uprostřed šumavských hvozdů v rodinném hotýlku Rosa. Ten se snaží spasit dva Pražáci, ovšem pomalu jim docházejí síly.

Na Šumavu opět (příjemné překvapení tu U Štěpána zažil už v roce 2010) zavítá 2. díl premiérové řady Ano, šéfe!, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer. A je to téměř doják, protože v Rose přivítali Zdeňka Pohlreicha s téměř posvátnou úctou.

Manželům Lázeňským, kteří se rozhodli tento řetenický hotýlek s kapličkou na krásném klidném místě poblíž Kašperských Hor resuscitovat, na názoru šéfa hodně záleží. Očekávají od něj rady, díky kterým se po roce a půl dřiny na zchátralém objektu konečně pohnou z místa a začnou se dostávat alespoň na nulu a pak snad i z minusových čísel.

Fotogalerie z Řetenic

Ovšem když nechají venku na terase šéfa ochutnat několik jídel z hotelové kuchyně paní Jany, která obavami nad jeho soudem sotva dýchá, je Pohlreich až zaskočen. Jasně, najde mouchy na servírované rybě, sépiové špagety mu už vůbec nechutnají („Na ty se navíc na Šumavě můžu vyprdnout,“ konstatuje věcně), ovšem husí játra ve vlastní šťávě, domácí skřivani s čerstvě pečeným chlebem či kachní paštika, z těch má doslova boule za ušima. „To je prostě prachsprostě dobrý. Pak že se nedá prolnout francouzská a česká kuchyně,“ horuje se zápalem sobě vlastním. „Se musím zeptat, jestli mě nechce paní kuchařka adoptovat.“

Následují ještě výborné domácí zapečené nudle a kachna s knedlíkem a se zelím. A jsou to jídla, která šéfovi na Šumavu sednou jako „prdel na hrnec“. Z knedlíků si dokonce sedne na zadek sám a následně složí paní Janě v kuchyni takovou poklonu (podívejte se na úvodní video), že ji rozpláče dojetím.

A zdaleka ne jednou. S touhle festovní ženskou, která našla na Šumavě útočiště, a jak to tak vypadá, tak doslova nové zázemí, se totiž osud nemazlil a v kuchyni, které může kralovat, se konečně našla. Baví ji hledat staré recepty, vzpomínat, co ji v kuchyni naučil táta i babička, připravovat pro hosty domácí džemy i paštiky, chodit pro ně i na houby. A šéf obdivuje i její úžasný cit pro dochucování jídel.

Kulinářský zážitek

Čekají na vás šťavnaté steaky, výborné pizzy, lahodné sushi i české klasiky. Potěšte svůj žaludek, pochutnáte si a díky Raketa.cz ještě ušetříte.

Jenže hotel, ten zdaleka není jen o kuchyni. Každopádně jde tentokrát doslova o dojemný příběh, ze kterého zůstává příjemný pocit, že se u nás stále najdou lidé, kteří chtějí dělat věci poctivě a opravdově. I když za nimi musíte třeba na Šumavu.

Zdeněk Pohlreich k tomuto dílu říká, že pro něj Rosa byla velikým překvapením. „Na nádherné Šumavě se ukrývají před ostatními a asi i před sebou samými prima lidé spolu se svými osudy, tajemstvími i bolestmi. Zdá se, že Šumava je zrozená pro ty nejdojemnější epizody Ano, šéfe!,“ neskrývá, že i pro něj to bylo zajímavé setkání a poznání.





Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.