Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich se podle učiliště vysmíval postiženým dětem. On to cítí jinak

  2:12
Kuchařské učiliště v ústeckých Trmicích, berounskou Bastilu a americký bar a restaurant v Mohelnici si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vybral ke svému návratu s pořadem Ano, šéfe! Zvědavý na to, co si jejich kuchaři dokázali vzít z jeho dobře míněných rad. Není nad zpětnou vazbu z místa činu.

Takzvanými Návraty zahájí ve čtvrtek večer na Primě letošní premiérovou sérii pořadu Ano, šéfe!, avizovanou již loni v létě (rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma najdete zde.) Vrátí se na tři místa, kde zanechal svoji stopu, aby se přesvědčil, zda mělo jeho působení a rady nějaký smysl.

A přes odmítnutí dalšího natáčení ze strany vedení trmického učiliště a jejich nařčení, že se v odvysílaném dílu z Trmic posmívali handicapovaným dětem (více o tomto dílu v článku zde), zůstává dál přesvědčen, že i děti, které se učí na kuchaře víceméně ze zoufalství, mohou něco dokázat a práce je může bavit.

Proto je také chtěl pozvat do kuchyně svého podniku Imperial v centru Prahy, nicméně válčit se školou nehodlá. Tak pozval alespoň ty, kteří ji už mezitím dokončili a mohli se rozhodnout sami.

Z nabubřelé Bastily venkovská hospůdka a na Moravě Amerika

Do berounské Bastily s jejím přechytralým šéfkuchařem Pohlreich odjížděl s mírnými obavami, co s hospodou bude. A měla zavřeno. Podle šéfa pýcha předcházela pád. Nicméně podařilo se šéfkuchaře spokojeného se sebou samým překvapit na nové adrese. S Bastilou přesídlil do Cerhovic u Hořovic, už bez bývalé společnice, nicméně se servírkou z Berouna.

Sám tvrdí, že mu šéfovy rady hodně pomohly v tom, aby se posunul dál. A Pohlreich si po ochutnání téměř nemůže na nic stěžovat, jen nad jídelním lístkem radí „vymaž kecy typu capučíno nebo soudeček“. Ale pokud by se v každé venkovské hospodě vařilo jako v Cerhovicích, bylo by prý dobře.

Podívejte se, jaké rady Pohlreich v Bastile dával při první návštěvě:

26. srpna 2015

Cesta do kamenictví v Mohelnici za jedním ze spolumajitelů dalšího restauračního podniku je také provázena zvědavostí, jak se s problémy v kuchyni porvali. Vydržela schopná dcera jednoho z majitelů jako provozní každodenní tlak?

A opravdu už se vám v tomhle „American Grill Bar Restaurantu“ uprostřed moravského městečka nemůže stát, že vám přinesou polosyrový hamburger, jako to předvedli v již historickém dílu? Pomohla jim léčba šokem?

16. září 2015

Zdá se, že nová provozní nastavenou laťku drží, i když mouchy se dají vychytávat stále. Zvláště v rodinném podniku, kde starší sestra šéfuje té mladší i jejímu partnerovi v roli kuchaře. Mezilidské vztahy nikdy nejsou jednoduché, natož v rodině, nicméně i vyjít s každým je potřeba se naučit. Žádné napětí na place by host vůbec neměl pocítit, natož aby se kuchař prostě sebral a zdrhnul z kuchyně.

Bývalí učni z Trmic vyzkoušeli kuchyň v šéfově Imperialu

Jakou absurdní dohru ovšem bude mít natáčení s učni ústeckého kuchařského učiliště v Trmicích, toho se šéf nenadál. S ředitelem v čele mu dalo vedení školy najevo, že si nepřejí, aby u nich znovu natáčel, protože podle ohlasů diváků prý pořad natočený v Trmicích vyzněl jako vysmívání se postiženým dětem. Z toho důvodu, že si šéf k sobě vybral většinou děti učící se na pomocné kuchařské práce. „To jsou děti, které mají nějaký handicap, poruchy učení či mentální poruchu,“ vysvětluje ředitel školy v Trmicích.

Jak šéf „děti“ z trmického učiliště minule školil, se lze podívat (článek zde):

9. září 2015

Jenže zrovna na tohle šéf reaguje jako na červený hadr. „Myslím, že jsme naopak i dětem - které si, kulantně řečeno, odnesou výuční list na kuchařské práce - ukázali to, co na týhletý branži může bejt hezký. A to mi neupřete. Lidi mají umět svůj obor,“ bouchne rezolutně do stolu. (Od toho, co se dělo na sociálních sítích - viz kauza s řetízkem - se jednoznačně distancoval.)

Připomeňte si kauzu s řetízkem:

9. září 2015

Proto vzal učně při své loňské návštěvě do profesionální kuchyně ústecké restaurace Na Větruši, kde společně uvařili jejich blízkým. A měl pro ně nachystané další překvapení - chtěl stejnou skupinku učňů pozvat do pražského Imperialu, aby si vyzkoušeli práci ještě v trochu jiné kuchyni. Podle něj se totiž s dobrým vedením a spoluprací s kvalitními lidmi z praxe mohou i oni stát platnými členy nějakého pracovního týmu. A to je to podstatné.

Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Bývalí učni z Trmic jsou překvapeni, v jak malé kuchyni se připravuje jídlo pro...

Bývalí učni z Trmic jsou po praxi v kuchyni Imperialu nadšeni skvělou organizací i atmosférou.

Nicméně se školou nemíní bojovat, takže pozve alespoň ty, kteří učiliště mezitím dokončili; a rozhodli se sami za sebe, že i tuhle zkušenost chtějí zažít na vlastní kůži. I když se některým nepodařilo sehnat práci v oboru.

Pohlreich si totiž pořád myslí, že mnohdy stačí jen správný impuls. A i z dětí, kterým nikdo nijak růžovou budoucnost nepředpovídá - ať pro jejich sociální vyčlenění, nebo horší školní výsledky - se mohou stát lidé, které jejich práce baví a naplňuje. Stačí se podívat na úvodní video, jak je dokáže nadchnout.

Co myslíte, má Zdeněk Pohlreich pravdu, že učni potřebují víc praxe a správných podnětů, aby to v nich probudilo skutečný zájem o obor?

celkem hlasů: 9271
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 26. ledna 2016. Anketa je uzavřena.
Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025