Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich se podle učiliště vysmíval postiženým dětem. On to cítí jinak

  2:12aktualizováno  2:12
Kuchařské učiliště v ústeckých Trmicích, berounskou Bastilu a americký bar a restaurant v Mohelnici si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vybral ke svému návratu s pořadem Ano, šéfe! Zvědavý na to, co si jejich kuchaři dokázali vzít z jeho dobře míněných rad. Není nad zpětnou vazbu z místa činu.

Takzvanými Návraty zahájí ve čtvrtek večer na Primě letošní premiérovou sérii pořadu Ano, šéfe!, avizovanou již loni v létě (rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma najdete zde.) Vrátí se na tři místa, kde zanechal svoji stopu, aby se přesvědčil, zda mělo jeho působení a rady nějaký smysl.

Fotogalerie

A přes odmítnutí dalšího natáčení ze strany vedení trmického učiliště a jejich nařčení, že se v odvysílaném dílu z Trmic posmívali handicapovaným dětem (více o tomto dílu v článku zde), zůstává dál přesvědčen, že i děti, které se učí na kuchaře víceméně ze zoufalství, mohou něco dokázat a práce je může bavit.

Proto je také chtěl pozvat do kuchyně svého podniku Imperial v centru Prahy, nicméně válčit se školou nehodlá. Tak pozval alespoň ty, kteří ji už mezitím dokončili a mohli se rozhodnout sami.

Z nabubřelé Bastily venkovská hospůdka a na Moravě Amerika

Do berounské Bastily s jejím přechytralým šéfkuchařem Pohlreich odjížděl s mírnými obavami, co s hospodou bude. A měla zavřeno. Podle šéfa pýcha předcházela pád. Nicméně podařilo se šéfkuchaře spokojeného se sebou samým překvapit na nové adrese. S Bastilou přesídlil do Cerhovic u Hořovic, už bez bývalé společnice, nicméně se servírkou z Berouna.

Sám tvrdí, že mu šéfovy rady hodně pomohly v tom, aby se posunul dál. A Pohlreich si po ochutnání téměř nemůže na nic stěžovat, jen nad jídelním lístkem radí „vymaž kecy typu capučíno nebo soudeček“. Ale pokud by se v každé venkovské hospodě vařilo jako v Cerhovicích, bylo by prý dobře.

Podívejte se, jaké rady Pohlreich v Bastile dával při první návštěvě:

Cesta do kamenictví v Mohelnici za jedním ze spolumajitelů dalšího restauračního podniku je také provázena zvědavostí, jak se s problémy v kuchyni porvali. Vydržela schopná dcera jednoho z majitelů jako provozní každodenní tlak?

A opravdu už se vám v tomhle „American Grill Bar Restaurantu“ uprostřed moravského městečka nemůže stát, že vám přinesou polosyrový hamburger, jako to předvedli v již historickém dílu? Pomohla jim léčba šokem?

Zdá se, že nová provozní nastavenou laťku drží, i když mouchy se dají vychytávat stále. Zvláště v rodinném podniku, kde starší sestra šéfuje té mladší i jejímu partnerovi v roli kuchaře. Mezilidské vztahy nikdy nejsou jednoduché, natož v rodině, nicméně i vyjít s každým je potřeba se naučit. Žádné napětí na place by host vůbec neměl pocítit, natož aby se kuchař prostě sebral a zdrhnul z kuchyně.

Bývalí učni z Trmic vyzkoušeli kuchyň v šéfově Imperialu

Jakou absurdní dohru ovšem bude mít natáčení s učni ústeckého kuchařského učiliště v Trmicích, toho se šéf nenadál. S ředitelem v čele mu dalo vedení školy najevo, že si nepřejí, aby u nich znovu natáčel, protože podle ohlasů diváků prý pořad natočený v Trmicích vyzněl jako vysmívání se postiženým dětem. Z toho důvodu, že si šéf k sobě vybral většinou děti učící se na pomocné kuchařské práce. „To jsou děti, které mají nějaký handicap, poruchy učení či mentální poruchu,“ vysvětluje ředitel školy v Trmicích.

Jak šéf „děti“ z trmického učiliště minule školil, se lze podívat (článek zde):

Jenže zrovna na tohle šéf reaguje jako na červený hadr. „Myslím, že jsme naopak i dětem - které si, kulantně řečeno, odnesou výuční list na kuchařské práce - ukázali to, co na týhletý branži může bejt hezký. A to mi neupřete. Lidi mají umět svůj obor,“ bouchne rezolutně do stolu. (Od toho, co se dělo na sociálních sítích - viz kauza s řetízkem - se jednoznačně distancoval.)

Připomeňte si kauzu s řetízkem:

Proto vzal učně při své loňské návštěvě do profesionální kuchyně ústecké restaurace Na Větruši, kde společně uvařili jejich blízkým. A měl pro ně nachystané další překvapení - chtěl stejnou skupinku učňů pozvat do pražského Imperialu, aby si vyzkoušeli práci ještě v trochu jiné kuchyni. Podle něj se totiž s dobrým vedením a spoluprací s kvalitními lidmi z praxe mohou i oni stát platnými členy nějakého pracovního týmu. A to je to podstatné.

Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Bývalí učni z Trmic jsou překvapeni, v jak malé kuchyni se připravuje jídlo pro...

Bývalí učni z Trmic jsou po praxi v kuchyni Imperialu nadšeni skvělou organizací i atmosférou.

Nicméně se školou nemíní bojovat, takže pozve alespoň ty, kteří učiliště mezitím dokončili; a rozhodli se sami za sebe, že i tuhle zkušenost chtějí zažít na vlastní kůži. I když se některým nepodařilo sehnat práci v oboru.

Pohlreich si totiž pořád myslí, že mnohdy stačí jen správný impuls. A i z dětí, kterým nikdo nijak růžovou budoucnost nepředpovídá - ať pro jejich sociální vyčlenění, nebo horší školní výsledky - se mohou stát lidé, které jejich práce baví a naplňuje. Stačí se podívat na úvodní video, jak je dokáže nadchnout.

Co myslíte, má Zdeněk Pohlreich pravdu, že učni potřebují víc praxe a správných podnětů, aby to v nich probudilo skutečný zájem o obor?

celkem hlasů: 9271

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 26. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

Ano 9139
Ne 78
Nevím 54
Autor:




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.