Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A podobně jako v kuchyni, ani u grilu se neobejde bez utěrky za pasem, do které si utírá při vaření ruce. Že z toho někteří diváci mohou vyletět z kůže, ho nechává klidným.

Na rozhovor jsme se potkali v pauze natáčení další řady Rozpal to, šéfe! kousek za Prahou. Jako na objednávku svítilo sluníčko, okolo svěží zeleň, od sousedů s přestávkami řvala motorová pila. Prostě venkovská idylka.

Blíží se grilovací sezona, dáte čtenářům iDNES.cz základní rady, takový manuál, jak na to?
Základní rady jsou pořád stejné. Obecně platí, že by se člověk měl vybavit zaprvé dobrým grilem, za druhé by si měl koupit kvalitní materiál. A strašně důležité je, aby toho dělal přiměřené množství. Protože mám pocit, že všechny grilovačky jsou obžerství: jsou tam tuny všeho možného.

Daleko lepší je udělat jen jedno jídlo, ne hromadu „něčeho“, co vystydne a druhý den je většinou nepoživatelné.

Je lepší peníze utratit za něco kvalitního. U grilování pro šest lidí nedává úplně smysl, abych dělal tři kila masa, nemusí ho každý sníst půl kila. Takže přiměřenost, dobré nápoje a kvalitní společnost, to je také docela zapotřebí.

Vaše rady pro úplné začátečníky? Třeba jak na zeleninu?
Já většinou říkám, že člověk by neměl být zbytečně ambiciózní. Ideálně byste si měli koupit moji kuchařku, tam to nastudovat a normálně postupovat krok za krokem: přečíst si recept a podívat se, co a jak (smích).

Myslím, že vždycky nějak vyhraje zdravý rozum. Jak už jednou gril hoří, stoupnete si k němu a většinou je všechno tak jednoduchý, že by si s tím měl poradit skoro každý. Ale samozřejmě by asi bylo docela fajn, zaměřit se v začátcích na nějaký ekonomičtější postupy.

Začít se dá věcmi, které nevyžadují nějakou kuchařskou erudici: salsicciu (italská klobása, pozn. redakce) nebo kuře zvládne, myslím, úplně každý. A je dobré mít bitevní plán, vědět, co a jak chci udělat. Vůbec není špatné, napsat si na papír, co chci vlastně udělat a postupovat podle toho. Protože spoustě lidí bez gastronomické nebo kuchařské zkušenosti se stává, že se v postupech ztratí. Je docela důležité srovnat si v hlavě, co vlastně chci udělat, a jak na to.

Zkusit můžete třeba nízkorozpočtovou grilovačku s kuřecími křídly (více zde):

24. května 2015

A co je naopak takovým Everestem na grilu?
No, to je dobrá otázka. Samozřejmě, čím dražší maso, tím víc se to blíží Everestu. Ale dobrý steak je pořád téma. Samozřejmě je to notoricky populární a dobrý kus hovězího, kterému je zapotřebí se opravdu věnovat, aby z něj vypadlo to správné, protože je to docela smutně drahý.

Nemám rád názory typu, že se musí maso dělat na nějakým dřevě a podobně, že to dává jídlu vůni. Všichni by si měli uvědomit, že chuť jídla je obsažená v surovinách jako takových. To, jak je ohříváme nebo na čem vaříme, si nemyslím, že je až tak klíčové. Já za sebe jsem velký fanda grilování na plynu, protože jsem líný a pohodlný, takže zapálím a jedu. Ale proti gustu žádný dišputát, když někdo přísahá na dřevěné uhlí, budiž.

Co grilování a marinády?
Točíme už kolikátou sérii tohoto pořadu, ale téměř vždycky jsem vystačil se solí a s pepřem. Marináda určitě nesupluje kvalitu základního výrobku. Neexistuje žádná marináda na světě, která ze špatného kusu masa udělá dobrý. Takže bychom měli respektovat to, že matka příroda to nějak vymyslela a všechny marinády by měly mít spíš podpůrnou funkci, než že by úplně přehlušily chuť základní suroviny.

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o surovinách.

Já mám strašně rád, když se na grilu dělají takový ty jižanský věci, takový ten „cajun style“ (kuchyně „jednoho hrnce“ potomků francouzských osadníků, charakteristická pro jihozápadní oblast Louisiany, kombinující mořské plody, zeleninu a typické ostré koření, pozn. red.). To mám rád, tam jsou marinády samozřejmě velice výrazné, ale zařezává to samozřejmě s tím stylem.

Dá se grilovací umění nakoukat z videí?
Já si myslím, že určitě něco jde. Existuje hromada možností, jak se naučit základní věci. Zkušenosti jsou pochopitelně těžce přenositelný, ale nemyslím si, že vaření nebo speciálně grilování, je něco komplikovaného. S tím si poradí každý.

Co vy osobně máte na grilu nejradši, nebo co nejradši grilujete doma?
Hovězí a vepřové. To jsou dvě věci, který mám opravdu rád. Včera večer jsme zrovna zapálili gril poprvé po půl roce a udělali jsme si italskou salsicciu jako takovou, nahrubo mleté maso, bylo to fajn. Člověk masa nemusí jíst tuny. Stačí, když je to dobré, a hovězí je podle mě vždycky vítěz.

A když hovězí na gril, tak jaké?
Co nejdražší, aby bylo co nejlepší. Ideální je podívat se, co je na vybranou. Nemyslím si, že to nutně musí být zrovna hovězí svíčková. Chce to pořádný kus masa, který pochází z dobrého chovu a je dobře zpracovaný. Je zapotřebí se výběru víc věnovat.

Pak také podle toho, kde kdo nakupuje, ale chce to jít opravdu po kvalitě. Vepřové je samozřejmě sázka na jistotu, s tím se dá vždycky nějak žít a je to ekonomické. Kus vepřové krkovice je určitě prima věc, to bezesporu.

Poslechněte si konkrétní Pohlreichovy rady, týkající se výběru hovězího na gril (více včetně receptu zde):

23. května 2011

Mohu dát při výběru masa na řezníka?
Pokud to není nějaký lump, tak určitě jo. Nikdo vám samozřejmě neřekne, že vám prodává blbé zboží. Je dobré vytvořit pro domácnost - stejně tak jako to máme v restauraci - určitý okruh obchodů, kde nakupujete, které se vám osvědčily. A vyřadit ty, kde se člověk zklamal.

Za chvíli se vracíte na natáčení na plac. Co jste letos nachystal pro diváky Rozpal to, šéfe! speciálního?
Jsme tady v tradiční sestavě, všechno stejné. Budeme zase vařit recepty, které jsou pro lidi snadno připravitelné, nenáročné a dají se dobře zvládnout.

Zapojili jsme i večerní grilování, to budeme točit zrovna dneska. Prostě máme gril, který si sám na sebe umí už i posvítit - jdeme pořád dopředu, ani grilovací svět se nevyhnul nástupu moderních technologií. Koukal jsem dokonce na nějakou aplikaci, která vám může ukázat, kde kdo ve vašem okolí griluje na grilech stejné značky.

Ale naštěstí si myslím, že základní ingredience úspěšného grilování jsou pořád stejné: dobré jídlo a dobrá společnost. Takže přeji, ať vám to všem dobře hoří a ať se potkáváte jenom s lidmi, se kterými vám je dobře. A ať toho moc nepřipálíte.

Autoři: ,

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025