Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Kašlete na svíčkovou, rumpsteak je za polovic, radí Pohlreich

Modrá stodola je architektonicky i interiérově skvěle zvládnutá restaurace s bowlingem a hotelem. Stojí v Horoměřicích, pět kilometrů od pražského letiště. I šéfovi se během natáčení dalšího dílu Ano, šéfe! ve stodole líbí, což oceňuje po svém: "Tohle si nikdo nenamaloval na kousek toaletního papíru."

Taková konstelace vyvolává dojem, že tam vše musí běžet samo. Ale to by si majitelka restaurace musela vědět rady s provozem a s personálem. Takhle ale ve velice příjemném prostředí překvapivě nabízejí vedle fádního steaku ze svíčkové i pikantní topinku jako ve čtvrté cenové. Obojí chuťově nic moc.  

První díl páté řady Ano, šéfe!

Přitom kuchyni vládne vyučený kuchař Vladimír, šéfův dávný spolužák z učiliště a přítel majitelky Renaty Herzmanové. Zjevně to pro podobnou restauraci nebyla ideální volba. Vladimír moc vlastní invence do pokrmů nevkládá a je to znát. 

Navíc se nesnáší s majitelčiným synem Martinem, provozním, absolventem vysoké hotelové školy. Ten by měl jako člověk z oboru chod restaurace zvládat, ale bez jakékoliv praxe je to evidentně nad jeho síly. Podle šéfa typický příklad, jak bývá takzvaný rodinný byznys začátkem konce.

Restaurace má mít jasný koncept a vymazlený jídelníček

Mít v sousedství stánek s občerstvením s bohatou nabídkou teplých jídel, to není pro majitele restaurace nic potěšujícího. Ale snažit se konkurovat cenou, to nefunguje.

Zdeněk Pohlreich stojí s majitelkou Modré stodoly před bufetem v sousedství a vysvětluje, že on by se mu jako majitel slušné restaurace konkurovat nesnažil. Není proč.

Ze zoufalství si chce Martin prosadit vaření obědů, které by konkurovaly nedalekému bufetu, to ale Zdeněk Pohlreich považuje za čiré zoufalství. Proč by se měla restaurace na úrovni snažit za každou cenu konkurovat bufáči s meníčkem pod stovku? Vzhledem k režii provozu takové restaurace je to jen ztráta energie a iluzí. Což nakonec uznají i v Modré stodole.

Co je rumpsteak?

Pravý rumpsteak je jednoznačně maso z květové špičky, u nás se ovšem často uvádí, že je to steak z roštěné. Jaké maso tedy použít na rumpsteak, toť otázka, stačí si projet diskuze na toto téma napříč internetem. Rozhodující ovšem není ani tak přesný druh masa, jako je vyzrálost. Jen tak bude výsledný steak, tedy kus masa připravený na grilu nebo na pánvi, pěkně křehký a šťavnatý. 

Podstatnější je pro každou restauraci slušný šéfkuchař, který si umí šikovně postavit jídelníček: aby byl lákavý pro hosty a současně po finanční stránce zajímavý i pro kuchyň. Proto považuje šéf za kontraproduktivní připravovat hostům ve venkovské restauraci drahý steak s chlebem.

A jako tip vykouzlí svoji variantu rumpsteaku, ovšem s oblohou z opečené cibulky, se selským salátem se ztraceným vejcem. (Rady, jak rozeznat vysoký a nízký roštěnec na steaky, najdete ZDE, detailnější přípravu selského salátu se ztraceným vejcem podle Pohlreicha ZDE.)

K tomu ještě restované žampiony s bylinkami a hranolky, připravit lze i několik zajímavých omáček. Ať si to host užije, proto přeci do restaurace přijde. A ta by mu neměla dát žádný prostor ke kritice.  

Selský salát se ztraceným vejcem
Pořádný steak se dá udělat i z jiného masa než z pravé svíčkové. "Zkuste
Žampiony se také dají připravit jednoduše a přitom chutně.

Když se šéf rozjede, třísky lítají. Ať je spokojený host, o to jde

Z pohledu zkušeného šéfkuchaře i manažera Pohlreicha lze nabídnout ještě mnohem víc. "Proč nejsou na začátku léta před restaurací slunečníky? Proč už dávno nehoří venkovní gril?" vznáší dotazy na pro něj nepochopitelné chyby.

A vyzkouší si ještě jednou naostro i šéfkuchaře Vladimíra. Nechá ho, ať si zajede sám nakoupit a uvaří podle svého cokoliv, co ho baví. Výsledek je katastrofální, Zdeněk Pohlreich si pochutná asi jako v nemocnici.

"Situace je kritická a vy si to nemůžete dovolit," varuje majitelku a důrazně jí doporučuje výměnu šéfkuchaře. A nastiňuje i cestu, jak dostat do Modré stodoly hosty a získat jí slušné jméno. "Nehledejte v tom žádný extrabuřty a udělejte z toho normální sousedskou restauraci," radí.     

Jak to v Horoměřicích v Modré stodole dopadlo, se dozvíte v pondělní večer na televizi Prima family v prvním dílu "nové poslední řady" pořadu Ano, šéfe!

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025