Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Kašlete na svíčkovou, rumpsteak je za polovic, radí Pohlreich

Modrá stodola je architektonicky i interiérově skvěle zvládnutá restaurace s bowlingem a hotelem. Stojí v Horoměřicích, pět kilometrů od pražského letiště. I šéfovi se během natáčení dalšího dílu Ano, šéfe! ve stodole líbí, což oceňuje po svém: "Tohle si nikdo nenamaloval na kousek toaletního papíru."

Taková konstelace vyvolává dojem, že tam vše musí běžet samo. Ale to by si majitelka restaurace musela vědět rady s provozem a s personálem. Takhle ale ve velice příjemném prostředí překvapivě nabízejí vedle fádního steaku ze svíčkové i pikantní topinku jako ve čtvrté cenové. Obojí chuťově nic moc.  

První díl páté řady Ano, šéfe!

Přitom kuchyni vládne vyučený kuchař Vladimír, šéfův dávný spolužák z učiliště a přítel majitelky Renaty Herzmanové. Zjevně to pro podobnou restauraci nebyla ideální volba. Vladimír moc vlastní invence do pokrmů nevkládá a je to znát. 

Navíc se nesnáší s majitelčiným synem Martinem, provozním, absolventem vysoké hotelové školy. Ten by měl jako člověk z oboru chod restaurace zvládat, ale bez jakékoliv praxe je to evidentně nad jeho síly. Podle šéfa typický příklad, jak bývá takzvaný rodinný byznys začátkem konce.

Restaurace má mít jasný koncept a vymazlený jídelníček

Mít v sousedství stánek s občerstvením s bohatou nabídkou teplých jídel, to není pro majitele restaurace nic potěšujícího. Ale snažit se konkurovat cenou, to nefunguje.

Zdeněk Pohlreich stojí s majitelkou Modré stodoly před bufetem v sousedství a vysvětluje, že on by se mu jako majitel slušné restaurace konkurovat nesnažil. Není proč.

Ze zoufalství si chce Martin prosadit vaření obědů, které by konkurovaly nedalekému bufetu, to ale Zdeněk Pohlreich považuje za čiré zoufalství. Proč by se měla restaurace na úrovni snažit za každou cenu konkurovat bufáči s meníčkem pod stovku? Vzhledem k režii provozu takové restaurace je to jen ztráta energie a iluzí. Což nakonec uznají i v Modré stodole.

Co je rumpsteak?

Pravý rumpsteak je jednoznačně maso z květové špičky, u nás se ovšem často uvádí, že je to steak z roštěné. Jaké maso tedy použít na rumpsteak, toť otázka, stačí si projet diskuze na toto téma napříč internetem. Rozhodující ovšem není ani tak přesný druh masa, jako je vyzrálost. Jen tak bude výsledný steak, tedy kus masa připravený na grilu nebo na pánvi, pěkně křehký a šťavnatý. 

Podstatnější je pro každou restauraci slušný šéfkuchař, který si umí šikovně postavit jídelníček: aby byl lákavý pro hosty a současně po finanční stránce zajímavý i pro kuchyň. Proto považuje šéf za kontraproduktivní připravovat hostům ve venkovské restauraci drahý steak s chlebem.

A jako tip vykouzlí svoji variantu rumpsteaku, ovšem s oblohou z opečené cibulky, se selským salátem se ztraceným vejcem. (Rady, jak rozeznat vysoký a nízký roštěnec na steaky, najdete ZDE, detailnější přípravu selského salátu se ztraceným vejcem podle Pohlreicha ZDE.)

K tomu ještě restované žampiony s bylinkami a hranolky, připravit lze i několik zajímavých omáček. Ať si to host užije, proto přeci do restaurace přijde. A ta by mu neměla dát žádný prostor ke kritice.  

Selský salát se ztraceným vejcem
Pořádný steak se dá udělat i z jiného masa než z pravé svíčkové. "Zkuste
Žampiony se také dají připravit jednoduše a přitom chutně.

Když se šéf rozjede, třísky lítají. Ať je spokojený host, o to jde

Z pohledu zkušeného šéfkuchaře i manažera Pohlreicha lze nabídnout ještě mnohem víc. "Proč nejsou na začátku léta před restaurací slunečníky? Proč už dávno nehoří venkovní gril?" vznáší dotazy na pro něj nepochopitelné chyby.

A vyzkouší si ještě jednou naostro i šéfkuchaře Vladimíra. Nechá ho, ať si zajede sám nakoupit a uvaří podle svého cokoliv, co ho baví. Výsledek je katastrofální, Zdeněk Pohlreich si pochutná asi jako v nemocnici.

"Situace je kritická a vy si to nemůžete dovolit," varuje majitelku a důrazně jí doporučuje výměnu šéfkuchaře. A nastiňuje i cestu, jak dostat do Modré stodoly hosty a získat jí slušné jméno. "Nehledejte v tom žádný extrabuřty a udělejte z toho normální sousedskou restauraci," radí.     

Jak to v Horoměřicích v Modré stodole dopadlo, se dozvíte v pondělní večer na televizi Prima family v prvním dílu "nové poslední řady" pořadu Ano, šéfe!

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...